Se še spomnite Knuta, ljubkega severnega medveda, ki je osvojil ves svet? Foto: EPA
Se še spomnite Knuta, ljubkega severnega medveda, ki je osvojil ves svet? Foto: EPA
Lars
Knutovega očeta Larsa so prejšnji mesec iz nemškega živalskega vrta preselili na Dansko, kjer bo pomagal "producirati" severne medvede. Foto: EPA

Kot so sporočili iz živalskega vrta, je bila Tosca zelo stara (imela je skoraj 30 let), med drugim ni več niti videla niti slišala, po dolgem posvetovanju pa se je komisija odločila, da medvedko uspava.

Tosca je znana kot mama polarnega medveda Knuta, simbola Berlina, ki je bil svetovno znan. Knut in njegov bratec sta se skotila 5. decembra 2006, a ju je Tosca takoj po rojstvu zavrgla, zato so ju pod svoje okrilje vzeli oskrbniki v živalskem vrtu. Morali so ju hraniti z mlekom po steklenički, poleg tega pa sta prvih nekaj tednov preživela v inkubatorju. Bratec je poginil, Knuta pa je posvojil njegov oskrbnik Thomas Doerflein.

Največji zvezdnik med živalmi
Mali medvedek je v njegovem varstvu pridno rasel, skupaj sta se igrala in v živalski vrt privabljala trume radovednežev. Knut je postal prava uspešnica, ljudi po vsem svetu je zaradi ljubkega medvedka zajela prava evforija, kar so znali Nemci dobro izkoristiti - v prodajo so poslali na tisoče različnih izdelkov, povezanih s Knutom: majice, igračke, nakit, znamke, kovance.

Knut je poginil marca 2011, ko je bil star štiri leta in pol. Našli so ga mrtvega v bazenu v njegovi ogradi. Sledilo je skoraj dve leti prerekanj, kaj naj z njegovimi posmrtnimi ostanki storijo, dokler se niso na koncu odločili, da ga oderejo in njegov kožuh namestijo na model severnega medveda v izvirni velikosti, ki je v naravoslovnem muzeju v Berlinu.