Poplave ogrožajo Bangkok. Foto: EPA
Poplave ogrožajo Bangkok. Foto: EPA
Bangkok
Njabolj je ogrožen severni del Bangkoka. Foto: EPA
Uničujoče poplave na Tajskem

Šinavatra je prebivalce prestolnice Bangkok pozvala k previdnostnim ukrepom, saj so poplave že dosegle nekatere predele na severu mesta. Pozvala jih je tudi k enotnosti in medsebojni pomoči. Vsaj delno pod vodo je trenutno ena tretjina tajskih pokrajin.

Prebivalcem Bangkoka je Šinavatra svetovala, naj svojo lastnino umaknejo na višje ležeče prostore, vsaj meter nad tlemi, in opozorila, da se bodo narasle vode iz prestolnice umaknile komaj po kakšnem mesecu.

Oblasti so obljubile, da bodo zavarovale pomembnejše ceste, vodovodni sistem, elektrarne in pomembne stavbe.

Vlada tarča kritik
Zaradi slabe koordinacije, počasnega odziva in izdajanja nasprotujočih si informacij o najhujših poplavah v zadnjih desetletjih je tajska vlada tarča kritik.

Do zdaj je v poplavah, ki so posledica tri mesece trajajočega monsunskega deževja, umrlo 365 ljudi, poleg tega pa so poškodovani domovi milijonov Tajcev, predvsem na severu in v osrednjem delu države. Okoli 113. 000 ljudi se je moralo zaradi naraslih voda zateči v zatočišča.

Sprva je tajska vlada nameravala narasle vode zadržati severno od Bangkoka, a ji to ni uspelo, zato se je odločila zavzeti novo taktiko in dopustiti nadzorovane poplave. Vode naj bi stekle po kompleksnem sistemu odtočnih kanalov in kanalizacije, s čimer bi razbremenili pritisk na nasipe v severnem delu mesta.

Uničujoče poplave na Tajskem