Fantje v mestu Ipswich v bližini Brisbana so si pospravljanje popestrili z igranjem na klavir. Foto: Reuters
Fantje v mestu Ipswich v bližini Brisbana so si pospravljanje popestrili z igranjem na klavir. Foto: Reuters
Colombo, glavno mesto Šrilanke
Monsunsko deževje in poplave so močno prizadele šrilanško kmetijstvo. Foto: EPA

Avstralska premierka Julia Gillard je podvojila število vojakov, ki bodo pomagali odstranjevati posledice ujme, na 12.000, kar je največje število vojakov, ki bodo pomagali ob kakšni naravni katastrofi po letu 1974.

"Veliko je bolečine in žalosti, ko ljudje prvič vidijo, kaj se je zgodilo z njihovimi domovi in ulicami," je dan po tem, ko je upadla gladina reke Brisbane dejala premierka avstralske zvezne dežele Queensland Anna Bligh. Dodala je, da obstajajo ulice, v katerih je bila prav vsaka hiša poplavljena vse do strehe in je prizadetih na tisoče ljudi. Blighova je tudi pozvala meščane, naj si pomagajo med seboj.

V Brisbanu je poplavljenih 26.000 domov, od tega 11.900 v celoti, njihovi lastniki pa so ostali brez strehe nad glavo za več tednov, morda celo mesecev. Brez elektrike je še vedno 66.000 gospodinjstev, številne ceste pa so še vedno neprevozne. V zadnjih dveh tednih je v poplavah po uradnih podatkih umrlo 15 ljudi, 55 pa jih še pogrešajo.

400 tisoč beguncev zaradi monsuna
Šrilanški vojaki in humanitarni delavci skušajo dostaviti vsaj najnujnejšo pomoč kar milijonu ljudi, ki so jih v preteklih dneh z domov pregnale uničujoče poplave. Poplave so vzele skoraj 30 življenj in opustošile številna riževa polja.

Monsunsko deževje se je sicer ponoči umirilo in prineslo vsaj začasno olajšanje, toda število ljudi, ki so se morali zateči v državna zasilna bivališča, je naraslo že na skoraj 400.000.

Šrilanški predsednik Mahinda Radžapakse je novinarjem v prestolnici Kolombo povedal, da škodo še ocenjujejo, ministrstvo za kmetijstvo pa ocenjuje, da je bilo poplavljenih kar 20 odstotkov riževih polj. Šrilanka je ena največjih izvoznic riža na svetu.