Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. Animacija se posodablja sproti. vir: ARSO
Plaz v Spodnjem Javorju. Foto: Koroška Čveka
Plaz v Spodnjem Javorju. Foto: Koroška Čveka

Plaz je moškega zasul do pasu, reševalci so ga poškodovanega odpeljali v bolnišnico v Slovenj Gradcu.

Nevihte potujejo od severozahoda države prek Gorenjske, Koroške in Štajerske proti vzhodu in jugovzhodu, je razvidno z radarske slike padavin, ki jo objavlja Arso.

Na območju občine Črna na Koroškem so zalite številne kleti, sprožilo se je več zemeljskih plazovi, na terenu so gasilci, poroča center za obveščanje in dodaja, da so na terenu gasilci prostovoljnih gasilskih društev Črna in Mežica.

Po pojasnilih županje Romane Lesjak za Radio Slovenija je težave povzročala predvsem voda iz kanalizacije, saj sistem ni prenesel velikih količin padavin. Po županjini oceni je padlo podobno veliko dežja kot pred skoraj natančno enim letom, ko je Črno in druge dele države prizadela katastrofalna ujma.

Škodo je neurje v Črni po besedah županje povzročilo na podobnih mestih kot v lanski ujmi. Zasulo je stanovanjske objekte, tudi novo kegljišče, ki je bilo tik pred odprtjem. Vpoklicali so vse razpoložljive stroje, aktivirali tudi delavce koncesionarja za urejanje reke Meže.

Tudi na območju Slovenj Gradca in Mislinje so bile popoldne zaradi močnega deževja zalite številne kleti in dvorišča. Podrto drevje je za dlje časa ustavilo promet na glavni cesti Slovenj Gradec-Mislinja.

O zalitih objektih, podrtih drevesih in odkritih strehah poročajo tudi iz nekaterih delov severovzhodne Slovenije. Tako so gasilci npr. morali posredovati v Mariboru in okolici, Slovenskih goricah, Slovenski Bistrici, Lovrencu na Pohorju in Oplotnici.

Močnejša nevihtna celica se je razvila na Dolenjskem, zahodno od Novega mesta, drug nevihtni sistem se pomika preko Celjske kotline in Zasavja v smeri Posavja.

Uprava za zaščito in reševanje je po poročanju Radia Slovenija zabeležila vse skupaj skoraj 160 dogodkov na območju regijskih centrov Kranj, Celje, Maribor, Ljubljana, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje. V dolini Kamniške Bistrice je spet odneslo cesto, zaradi plazu je zaprta cesta Litija-Zagorje.

Deževje je spremljal močan veter, po podatkih Agencije RS za okolje je najmočnejši izmerjeni sunek znašal 115 kilometrov na uro na Trojanah.

Oranžno opozorilo zaradi možnosti krajevnih neviht

Agencija za okolje je za popoldne in zvečer izdala oranžno opozorilo zaradi možnosti močnejših krajevnih neviht. Zapihal bo okrepljen severni in severovzhodni veter, pričakujejo udare strel, nalive, krajevno tudi točo, so zapisali vremenoslovci.

Ker smo na stiku hladne atlantske in vroče afriške zračne mase – najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35 stopinj Celzija –, bo to popoldne pri nas povzročilo pestro vremensko dogajanje, opozarjajo na Arsu.

"Popoldne, po 14. ali 15. uri, se bodo padavine začele pojavljati v severni Sloveniji, do večera pa bodo zajele večji del Slovenije, predvsem notranjost. Izdali smo opozorilo zaradi možnosti krajevnih neurij. To pomeni predvsem močne sunke vetra, udare strel, nalive in lokalno lahko kje tudi točo," je za TV Slovenija dejal vremenoslovec Brane Gregorčič z Arsa.

Nevihte bo spremljal okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem bo zvečer zapihala zmerna burja. Ponoči se bo ozračje umirilo, še napovedujejo na agenciji.

Za jugozahodni del države je medtem še vedno razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Neurja zajela severni del Slovenije
Vreme RTVSLO.si