Do konca leta vremenoslovci ne napovedujejo večje količine snega po nižinah. Foto: BoBo
Do konca leta vremenoslovci ne napovedujejo večje količine snega po nižinah. Foto: BoBo
Smučišče v Kranjski Gori
Smučarji lahko tudi doma okušajo zimske radosti. Foto: BoBo

Sonce je danes vzšlo ob 7.41, zašlo pa bo ob 16.20. Prvi zimski dan bo suh, po nižinah pa bo občasno zmerno oblačno, napoveduje Branko Gregorčič iz Agencije za okolje. Nekaj padavin bo verjetno samo na severni strani Alp. Tudi v petek se bo nadaljevalo suho vreme. Letos po nižinah večje količine snega še ni bilo in vremenoslovci ga ne pričakujejo niti do konca leta.

Meteorološka zima se je sicer začela že 1. decembra, najnižja temperatura pa je bila izmerjena v torek zjutraj na Babnem Polju, kjer se je živo srebro spustilo na 18,6 stopinje Celzija pod ničlo.

Lanska zima toplejša od povprečja
Najbolj mrzla zima je bila leta 1928-29, ko so meteorologi v Ljubljani izmerili povprečje -5,2 stopinje Celzija v obdobju od začetka decembra do konca februarja. Stoletno povprečje teh treh mesecev je sicer 0,3 stopinje, lanska zima pa je bila nekoliko toplejša od povprečja, saj so izmerili 0,6 stopinje. Najtoplejša izmerjena zima je bila leta 2006-07, ko je bilo povprečje 5,1 stopinja, je še dodalGregorčič.

Najbolj mrzlo je bilo na Babnem Polju
Najnižja izmerjena temperatura pri nas je bila izmerjena v Babnem Polju februarja 1956 in januarja 1968 in sicer -34,52 stopinje. Najzgodnejše sneženje v krajih pod 500 metri nadmorske višine je 11. septembra 1972 presenetilo prebivalce Kotelj in Šmartnega pri Slovenj Gradcu, najpoznejše sneženje pa so doživeli 10. julija 1974 v Nomenju pri Bovcu.

Bodite obveščeni:

Stanje na cestah

Vremenska napoved