Ministrstvo za okolje bo dokumentacijo proučilo in nato zahtevalo morebitna pojasnila, je dejal okolijski minister Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za okolje bo dokumentacijo proučilo in nato zahtevalo morebitna pojasnila, je dejal okolijski minister Karl Erjavec. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Minister Erjavec je opozoril, da Italija še vedno ni posredovala dokumentacije o projektu gradnje terminala v Žavljah, ki se nanaša na čezmejne okolijske vplive. Foto: MMC RTV SLO

Iz teh dokumentov Gas Naturala, ki naj bi gradil terminal, naj bi bilo razvidno, da so deli podatkov o gradnji plinskega terminala v Žavljah in njegovem vplivu na okolje ponarejeni oziroma prirejeni. Dokumentacijo predstavljajo dosjeji sodišča, zato ni dvoma, da je verodostojna, je dejal predstavnik organizacije Franc Malečkar.

Slovenija pripravljena iti na evropsko sodišče
In kot je dejal minister za okolje Karl Erjavec, Slovenija gradnji nasprotuje, zlasti zaradi ugotovitev stroke, da naj bi imel projekt negativne čezmejne okoljiske vplive. Če bi se domneve o negativnih vplivih tudi potrdile, bo Erjavec predlagal vložitev tožbe pred evropskim sodiščem. Opozoril je, da projekt ne sme ogrožati zdravja ljudi.

Erjavec je še dejal, da bo dokumentacijo pregledala medresorska komisija, za oblikovanje stališč do problematike plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, ki jo vodi državni sekretar z ministrstva za okolje in prostor Zoran Kus.

Kmalu srečanje med Slovenijo in Italijo
Komisija bo pripravila tudi izhodišča za vlado pred srečanjem na najvišji ravni med Slovenijo in Italijo, ki bo v Ljubljani 9. septembra. Minister pa bo na podlagi ugotovitev od italijanske ministrice za okolje zahteval pojasnila. Erjavec je opozoril še, da Italija še vedno ni posredovala dokumentacije o projektu gradnje terminala v Žavljah, ki se nanaša na čezmejne okolijske vplive.

Franc Malečkar je poudaril, da je vlada z omenjeno dokumentacijo, ki so jo predali ministru , dobila "dodatno orožje za nasprotovanje monstrumu v Tržaškem zalivu, ki nima smisla".

V dokumentih so ministru predali dosje italijanskega sodišča, ki ga je na podlagi preiskave potrdila italijanska finančna policija. V dokumentaciji izpostavljajo poneverbe več podatkov. "Druga zadeva pa je plinovod tega terminala, in sicer, kako se bo plin vključil v omrežje. Ravno to je tisto, kar je najbolj zaskrbljujoče, torej dviganje strupenega mulja in prenos tega v naše ozemeljske vode," je povedal Malečkar.