Kubanska meteorološka zveza je sporočila, da je ena izmed njenih postaj zaznala sunke vetra s hitrostjo kar 340 kilometrov na uro. Foto: EPA
Kubanska meteorološka zveza je sporočila, da je ena izmed njenih postaj zaznala sunke vetra s hitrostjo kar 340 kilometrov na uro. Foto: EPA
New Orleans
Prebivalci New Orleansa nočejo podoživeti nočne more, kot so jo pred tremi leti, ko je bilo v pustošenju Katrine poplavljenih 80 odstotkov mesta. Foto: EPA
New Orleans se pripravlja na Gustava

Gustav je sicer nad Mehiškim zalivom nekoliko oslabel in ni več orkan četrte, temveč tretje stopnje, a v New Orleansu se pripravljajo na najhujše. V mestu na jugovzhodu ZDA, ki se z grozo spominja in še vedno odpravlja posledice uničujočega orkana Katrina natanko pred tremi leti, je župan ukazal evakuacijo prebivalcev na nižje ležečih predelih. "Povedati vam moram, da gre za vihar vseh viharjev, vihar stoletja, " je bil jasen Ray Nagin in ljudem položil na dušo, da "vas mora skrbeti in da morate zato premakniti svoje riti takoj iz New Orleansa".

Župan načrtuje stoodstotno evakuacijo, ki bo vključevala tudi člane reševalnih ekip, tako da naj bi v mestu ostalo manj kot 50 javnih uslužbencev. Zaradi tega je opozoril, da bodo tisti, ki hočejo v mestu dočakati prihod orkana, to storili na lastno odgovornost, saj ne bo nikogar, ki bi jim lahko pomagal.

Vremenoslovec Brane Gregorčič meni, da je izjava neworleanskega župana o "viharju stoletja" populistična, saj "najnovejše napovedi kažejo, da bo orkan ob prihodu na kopno tretje stopnje. Posledice so vseeno lahko hude, tudi Katrina ni bila največje stopnje, a je naredila veliko škode," je povedal za Radio Slovenija.

Na desetine žrtev
Potem ko je prejšnji teden Gustav na Haitiju, v Dominikanski republiki in na Jamajki zahteval življenja najmanj 86 ljudi in povzročil ogromno gmotno škodo, se je konec tedna razvil v 4. stopnjo. V soboto popoldne je divjal na Kubi in kot tudi drugod na svoji poti povzročil razdejanje, vendar pa po prvih podatkih na otoku ni zahteval žrtev, za kar se gre verjetno zahvaliti dobro organizirani in pravočasni evakuaciji.

Pri prečkanju toplih voda Mehiškega zaliva bi se lahko orkan razvil v najvišjo, peto stopnjo, s hitrostjo vetrov nad 250 kilometrov na uro, vendar naj bi se po napovedih vremenoslovcev znova spustil na četrto stopnjo, ko bo dosegel ameriško obalo. Zaradi bližajočega se orkana so ceste okoli New Orleansa natrpane z vozili, tisti prebivalci, ki nimajo svojega prevoza, pa čakajo v vrstah na avtobuse.

Še nevarnejši kot Katrina
Gustav bi bil lahko po predvidevanjih poznavalcev še nevarnejši kot orkan Katrina, ki je konec avgusta leta 2005 zahteval 1.500 mrtvih in povzročil za 80 milijard škode, v spominu pa bo ostal predvsem po neustreznem in počasnem odzivu oblasti na katastrofo, ko so nemočni prebivalci tudi po nekaj dni čakali na pomoč reševalcev.

Medtem ko so vse oči uprte v Gustava, pa so vremenoslovci že postali pozorni na tropsko nevihto Hana nad Atlantskim oceanom, okoli 375 kilomterov vzhodno od otoka Gran Turk, ki bi se lahko v naslednjih dneh precej okrepila.

Bo Gustav "odpihnil" praznovanje republikancev?
Iz ameriške republikanske stranke so sporočili, da je njihov Joh McCain zaradi prihajajočega orkana za ponedeljek odpovedal večino dejavnosti povezanih s konvencijo. Na konvenciji naj bi stranka McCaina potrdila za svojega predsedniškega kandidata. Ta je izjavil, da bi bilo nespodobno, da bi praznovali, medtem ko bi se 1.700 kilometrov stran odvijala naravna katastrofa. Prihod Gustava za republikance ne bi mogel priti ob slabšem času, saj je obudil spomine na počasen odziv (republikanske) administracije predsednika Georgea Busha na katastrofalne posledice pustošenja Katrine.

Zaradi orkana predsednika Busha in podpredsednika Dicka Chaneyja ne bo na konvencijo, kjer naj bi imel Bush v ponedeljek govor, saj se bosta osredotočila na Gustava in posledice.

G. V./ T. V.

New Orleans se pripravlja na Gustava