Tokrat s Slavkom Bobovnikom. Foto: BoBo
Tokrat s Slavkom Bobovnikom. Foto: BoBo

Po dveh mandatih Milana Kučana, po Janezu Drnovšku in po prvem mandatu Danila Türka se bo dober milijon in sedemsto tisoč volilnih upravičencev na Martinovo nedeljo lahko odločal med tremi imeni: Borutom Pahorjem, Danilom Türkom in Milanom Zverom. Tako malo kandidatov v prvem krogu predsedniških volitev doslej v Sloveniji še nismo imeli, res pa je tudi, da so to prve volitve, ko so vsi trije kandidati politično zelo ostro profilirani. Nocoj se sicer končuje uradna kampanja, saj je neuradna zelo dejavno potekala zadnjih nekaj mesecev.

Dejstvo, da imamo malo kandidatov iz jasno ločenih strankarskih bazenov, je pripeljalo tudi do zelo polarizirane kampanje, v kateri so Zver, Pahor in Türk po razmeroma mirnem začetku le jasno pokazali svoje glavne poteze. Danilo Türk je svoje nastope gradil na jasni razdalji do dela vlade in na svojem dosedanjem delu, Borut Pahor je bolj jasno, kot smo najprej pričakovali, pokazal, kako je lani doživljal tako ravnanje opozicije kot predsednika države, Milanu Zveru pa se nekako ni uspel odlepiti od vtisa, da gre zgolj za še enega člana vladne posadke.

Med 20. in 22. uro vas vabimo k spremljanju sklepnega televizijskega soočenja na "prvem". Vaš voditelj: Slavko Bobovnik.
V četrtek so se kandidati zadnjič soočili na našem Radiu.
Ob 13. uri pa bomo objavili zadnjo meritev javnega mnenja, ki ga za RTV Slovenija pripravlja Mediana.


#rtvolitve2012

In kaj lahko pričakujemo v nedeljo zvečer? Napovedi so seveda zelo nehvaležne, a vendarle. Če je še pred nekaj tedni kazalo, da lahko Danilo Türk odnese zmago že v prvem krogu, so se razmerja zdaj malce spremenila. Javnomnenjske ankete Türku sicer še vedno napovedujejo vodilno mesto v prvem krogu, a se mu je Borut Pahor že kar dobro približal. Milan Zver ostaja na tretjem mestu in najbrž se bo moral zadovoljiti s tem, kar je sam v enem od soočenj opisal kot velik osebni poraz.
In drugi krog? Če bo potreben, bomo najverjetnejši spopad med za zdaj vodilnima Türkom in Pahorjem opazovali 2. decembra. Ob javnomnenjskih napovedih, da bi Danilo Türk v drugem krogu težko zmagal, bo treba počakati tudi na ravnanje desnice. Ob tem se zdi, da bo do izraza prišel zlasti premislek, kakšen naj bo novi predsednik države ob precej grobem načinu vladanja garniture Janeza Janše. Takšen, ki bo vlado kdaj tudi jasno opozoril, da gre predaleč, ali takšen, se bo v luči reformnih prizadevanj odločil za dosledno sodelovanje s predsednikom vlade.

Tomaž Celestina
Radio Slovenija, Druga jutranja kronika