Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 4. avg. 2024

Ars • Ned, 4. avg.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Eno izmed vprašanj, ki si jih angleški ustvarjalec Hugh Dunkerley kot pesnik zastavlja, je vprašanje naše hkratne povezanosti z naravo in popolne odtujenosti od nje. Dunkerley ga izrisuje v slikovitem, metaforično močnem, a hkrati domala prosojnem realističnem jeziku; v tej maniri je napisana tudi njegova pesem Klapavice.
Prevod: Tina Kozin,
interpretira: Matej Puc,
produkcija 2017.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Duhovnost, verstva in religije, lokalni in svetovni dogodki.

Sakralna glasba slovenskih in tujih skladateljev, glasba verstev, liturgij in obredov.

Vsako nedeljo prenašamo katoliško mašo, vsako peto nedeljo pa evangeličansko bogoslužje.

11:00
Poročila

V oddaji Evroradijski koncert predvajamo posnetke koncertov s svetovnih odrov v izvedbah izvrstnih solistov in orkestrov.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Prinaša besedila, ki naj bi bila vsekakor šaljiva, zabavna in razvedrilna, vendar napisana z literarno roko; to velja tudi takrat, ko oddaje "sovpadajo" z državnimi in cerkvenimi prazniki.

Zvezde svetovnih opernih odrov imajo na programu Ars posebno oddajo

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Najboljši koncerti iz EBU ponudbe, svetovni zani orkestri, solisti in dirigenti. Magistralne izvedbe klasičnih mojstrovin.

Iz različnih vidikov osvetljujemo vero in religijo ter njun vpliv in pomen za človeka.

O orglah, organistih, skladateljih orgelske glasbe in izdelovalcih orgel.

Franjo Malgaj je bil rezervni poročnik 87. celjskega pešpolka avstro-ogrske vojske med letoma 1914 in 1918. Bil je koroški borec, nadporočnik slovenske vojske in prvi osvoboditelj slovenske Koroške v letih 1918-1919. Bil pa je tudi Maistrov učenec, pesnik in soborec. Leta 1915 je končal šolo pehotnih rezervnih častnikov v Gorici. Kot praporščak je sodeloval v 1. in 2. soški bitki in zbolel za tifusom. Na tirolski fronti si je leta 1916 z drznim napadom na italijansko utrdbo na Monte Zebiu prislužil zlato medaljo za pogum, zatem pa so ga poslali v zaledje. 6. maja leta 1919 je bil na Tolstem Vrhu obkoljen in ranjen. Izbral je častni samomor, da ne bi živ padel v sovražnikove roke. Posmrtno je bil leta 1920 odlikovan s Karađorđevo zvezdo z meči 4. stopnje. Iz knjige Vojni spomini: 1914-1918 smo izbrali njegove dnevniške zapiske od 1. julija do 18. avgusta 1915, ko je postal praporščak. Vse to, da ne pozabimo: 28. julija 1914, torej pred 110. leti se je začela prva svetovna vojna.

Interpret Primož Pirnat,
režiserka Ana Krauthaker,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Urban Gruden,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2024.

Oddajo Glasbeni portret namenjamo Blagoju Bersi, enemu najpomembnejših predstavnikov hrvaške glasbene moderne, ki je s svojim skladateljskim in pedagoškim delovanjem zagotovo pustil trajne sledi.

22:00
Poročila

Lamis Saidi, sodobna alžirska pesnica in prevajalka, se je rodila v Alžiru leta 1981, odraščala je v intelektualnem okolju in obiskovala prestižne libijske šole, zato poleg arabščine obvlada še francoščino, angleščino in španščino. Po študiju na univerzi v Alžiru nadaljuje svoje delo na področju računalniškega inženiringa, ukvarja pa se tudi z literarnim ustvarjanjem. Poezija ji predstavlja edinstveno zatočišče. Zanjo meni, da sicer ne zmore spremeniti resničnosti, lahko pa nas usmeri v tisto skrito moč, ki jo nosimo v sebi vsi, kajti poezija in umetnost nam pomagata odkriti sebe, oblikovati svoje življenje ter zgraditi mostove in poti do drugih. Izdala je štiri pesniške zbirke: prvo leta 2007 z naslovom Kot vsakič sem pozabila torbico, drugo Gremo v kino! leta 2011, tretjo Kot mesto, ki ga je opustošila državljanska vojna leta 2017, četrto zbirko pesmi Tak kot pritlikavec, ki se počasi premika skozi legendo pa leta 2019.

Prevajalca in avtorja scenarija Margit P. Alhady in Mohsen Alhady,
interpreta Maruša Majer, Primož Pirnat,
režiserka Ana Krauthaker
napovedovalca Maja Moll, Renato Horvat,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Urban Gruden,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2024.

V prejšnjih oddajah smo že spoznali skladateljevo glasbeno interpretacijo likovnih del Pesem krvi nemškega slikarja in grafika Ericha Bucholza ter Koral in pokrajina v Švici rojenega nemškega slikarja Paula Kleeja. Središče glasbenega dela Zven slik pa predstavlja likovno delo Protizvoki ruskega umetnika in enega pionirjev abstrakcije – Vasilija Kandinskega. Gre za sliko iz leta 1924 in prvi primer umetnikovega dela, ki kaže njegovo zanimanje za zvok in njegovo vizualizacijo. Kompozicijo, ki ni tako kaotična kot nekatera njegova druga dela, sestavljajo kvadrati in krogi.

22:50
Poigra

Slovenski književnik Gregor Strniša je s poezijo in dramatiko močno zaznamoval drugo polovico 20. stoletja. Svojo pesniško pot je začel z zbirko Mozaiki, ki je izšla leta 1959 v Kopru. Knjiga je sicer že zasnovana kot sklenjena celota, vendar posamezne pesmi med seboj še niso tako povezane kot v njegovih poznejših zbirkah, na primer v Odiseju, Zvezdah in zlasti Očesu. V vsaki izmed njih namreč posamezni cikli iz petih pesmi sestavljajo knjigo poezije, v kateri sta pomembna vrstni red ciklov in zgodbeni lok. Pesmi v Mozaikih pa so, nasprotno, razmeroma samostojne celote in iz nje smo jih iz Strniševega prvenca izbrali devet.

Interpret Matej Puc,
režiser Alen Jelen,
glasbeni opremljevalec Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Mirko Marinšek,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2009.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov