Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 21. nov. 2020

Prvi • Sob, 21. nov.

00:00
Poročila

V nočnem programu bomo govorili o žlahtnosti in moči slovenskega jezika. Na obisk prihaja jezikoslovka dr. Vesna Mikolič, sicer redna profesorica in znanstvena svetnica na jezikoslovnem inštitutu ZRS Koper in na Oddelku za slovenski jezik in književnost Univerze v Trstu, ki je v svoji zadnji monografiji prva in temeljito raziskala to področje. Kdaj rečemo, da ima nekdo sočen jezik, da zna kdo kaj žmohtno povedati? Na drugi strani se nam marsikdo zdi medel, neprepričljiv. Slovenci smo bili v preteklosti znani kot še preveč umirjeni govorci. Z demokratizacijo družbene komunikacije se to spreminja – nas res bolj pritegnejo močne, udarne, celo grde besede? To je le nekaj izhodišč za pogovor s slovenistko in italijanistko, avtorico številnih znanstvenih del, ki je zelo aktivna tudi v lokalnem okolju. V zadnjem času si v posebnem projektu prizadeva za ovrednotenje reke Rižane.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

04:45
Dnevni koledar

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

… pa bi vas vprašal: si tega res želite? Uresničiti svoje sanje?
Če premislim, kaj sem prejšnji teden sanjal, je moj odgovor odločen: NE! NIKAKOR!
Kaj so sploh sanje? Wikipedia me pouči:
Sanje so namišljeno doživetje zvokov, slik ali drugih občutkov med spanjem. Zgodijo se v zadnji, peti fazi spanja. Sanje se pojavljajo pri ljudeh, večini sesalcev in pri nekaterih vrstah ptičev.

Si lahko želim, da bi kaj določenega sanjal? – DA.
Kakšna je verjetnost, da se to res zgodi? – Zelo majhna, predvsem pa nepredvidljiva!
Se lahko odločim, kaj bom sanjal? – NE.
Ali lahko dosežem, da bom sanjal oziroma da se bom sanj spomnil? – NE.
Si lahko sanje uresničim? – Odvisno od sanj: včasih sanjam nemogoče stvari, včasih pa samo neverjetne!
Si res želim, da bi se mi vse sanje uresničile? – Nikakor. Še posebno če pomislim, da so tudi more sanje!!

O čem torej govorimo, ko govorimo o »uresničenju sanj«?
Zelo preprosto: govorimo o željah in načrtih!
O svojih željah in načrtih! O željah, ki so tako velike, drzne in ambiciozne, da se nam zdijo neverjetne: neizvedljive – nemogoče! In o načrtih, ki so prav tako veliki, drzni, ambiciozni, težki in naporni, da se nam zdijo neverjetni: neizvedljivi … in nemogoči! In jih zato spravimo v rubriko: Sanje!

Pomembno je slediti tem sanjam: načrtom in željam, ki jih je – tako verjamem – Bog položil v naše srce, v našo notranjost. Treba je prepoznati te sanje … še preden jih pokvari svet … ali naš napuh … ali naš strah.
Treba je spoštovati te sanje, ki jih Bog že zelo zgodaj položi človeku v srce … že v otroštvu. Treba je spoštovati te čiste otroške želje in načrte … otroške »sanje«: Ko bom velik, bom zdravnik. Ko bom velika, bom učiteljica. Ko bom velik, bom astronavt, ko bom velik, bom vozil smetarski avto, ko bom velik, bom mesar, kmet, znanstvenik …
Na žalost pa vse prevečkrat strahovi ali ambicije … naše lastne ali naših staršev, okolja in družbe … povozijo te želje in načrte, razbijejo in razblinijo »sanje«: Ti boš, ja … Ali pa: O, to pa že ne … Pa se pri tem ne zavedamo, da bo človek, kar koli bo že počel v življenju, počel v skladu s temi svojimi prvimi željami, v skladu z načrtom – Božjim načrtom.
Nekdo, ki si je želel biti mesar … bo mesaril … pa če bo zdravnik ali profesor ali Jack Razparač!
Nekdo, ki si je želel biti astronavt … bo astronavt … pa čeprav bo filozof, pesnik ali vremenar.
Nekdo, ki si je želel voziti smetarski avto … bo vozil, kot da prevaža smeti … pa čeprav bo šofer avtobusa, policaj ali frizer!

Uresničiti svoje sanje pomeni izpolniti božjo voljo.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

V tem tednu so otroci v jutranji rubriki Dobro jutro, otroci razmišljali o risankah, tradicionalnem slovenskem zajtrku, potovanjih, poklicu prodajalca in o tem, kaj pomeni frazem stopiti komu na žulj. Nekaj najbolj iskrivih izjav otrok, ki prihajajo iz Mengša in Ljubljane, lahko slišite v sobotni različici oddaje.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Postavljanje vejic je nekaj, česar se učimo hkrati s spoznavanjem knjižne slovenščine. Učenje traja veliko let, lahko tudi vse življenje, saj se vedno nekje najde vejica, za katero še nismo slišali. Tako pravi doc. dr. Tina Lengar Verovnik, predavateljica na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in sodelavka Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Andreja Gradišar jo je pred mikrofon povabila, da bi skupaj oblikovali seznam univerzalnih pravil, ki nam pomagajo pri postavljanju tega izmuzljivega ločila. V Kiksu danes torej lovimo vejice.

08:00
Poročila

V Ringaraji bomo skupaj pretresali rime z reperjem Rokom Trkajem in literarnim zgodovinarjem Igorjem Saksido. Trkaj in Igor sta pred dvema tednoma namreč izdala svojo drugo knjigo za otroke s prisrčnim naslovom Repki. Repki niso samo knjiga, so tudi pesmi. Govorili bomo tudi o najljubši glasbi in o tem, kako postati rok zvezdnik. Vse skupaj bomo zaokrožili z odličnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Do zdaj se je na tem glasbenem karnevalu zvrstilo že kar nekaj živalskih sprehajalcev – kukavica, živali z dolgimi ušesi in še kdo. Danes jim bomo prisluhnili zadnjič. Le koga je Violinček povabil, da se vam predstavi?

09:00
Poročila

V studiu se bodo voditeljici Tadeji Bizilj pridružili mladi novinarji iz Osnovne šole Vodice. Vodiški kričači, ki sicer ustvarjajo svoj šolski radio, tudi v teh dneh razmišljajo o stvareh, ki se jim zdijo pomembne in o katerih želijo povedati več. Ena izmed teh tem je tudi nasilje.

Nasilje v družini, nasilje v šoli, nasilje na spletu – pretepi, ignoriranje, zafrkavanje, zmerjanje – mladi iz Vodic pravijo, da se moramo o tem veliko pogovarjati, saj bomo le tako lahko poskrbeli, da bo tega v prihodnosti čim manj. 01 475 22 22 pa kot vsako soboto prava telefonska številka, da svoje mnenje in izkušnje o tem poveste tudi vsi mladi poslušalci.

11:00
Poročila

Na letošnjem 31. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu so še do nedelje filmi dostopni prek spleta – v oddaji Gremo v kino se bomo med drugim posvetili filmu Nažgani, v katerem Thomas Vinterberg zelo svojevrstno obravnava temo alkoholizma, pa manjšinski slovenski koprodukciji Sadeži pozabe Grka Christosa Nikouja. Poročali bomo tudi o zanimivi okrogli mizi, ki je potekala v okviru festivala. Na njej so se mednarodni gostje spraševali o prihodnosti avdiovizualne produkcije po epidemiji.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri sta pred dnevi gostovala Miha Erič in Samuel Blues.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

Ljudje očitno želimo verjeti v to, da nas nekdo vodi in skrbi za nas. Tako ni nepomembno, koga izvolimo za voditelja. Bo Donald Trump ostal vodja republikancev, tudi če ne bo več predsednik države? Se res obetajo spremembe tudi v Rusiji? Je avtoritarnim voditeljem spodletelo ob iskanju odgovora na pandemijo koronavirusne bolezni?

14:00
Poročila

Beg pred svobodo, ki je prvič izšel leta 1941, je eno najvplivnejših del družbenega psihoanalitika Ericha Fromma, v katerem avtor z raziskovanjem vzrokov za totalitarizme tistega časa pred nami zariše obširno analizo človekovega dvoumnega položaja v svetu vedno večje svobode in individualizma, ki se je začel oblikovati po razpadu srednjeveškega reda sveta in močno zaznamoval začetek 20. stoletja, v marsičem pa tudi današnji čas. Pri predstavitvi Frommovega dela, ki je pred kratkim izšlo pri založbi UMco, nam bo pomagal psihoterapevt, raziskovalec in predavatelj Dražen Šumiga.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Preveč, vse preveč poezije, pesnikov, pesnic se skriva v mrtvem, pustem, zaprtem jeziku, da jim le ne bi bilo treba napadati, ljubiti, obsojati, pripadati, biti slab, biti dober, biti živ. Milan Šelj ni eden takih. Rojen je leta 1960 in sodi v srednjo generacijo slovenskih pesnikov. Njegov pesniški svet je včasih bolj prozen, dogodkoven, včasih bolj poetski, lirski, a njegove pesmi so vedno intenzivne, čustvene, odkrite. Napisal je štiri pesniške zbirke za odrasle, njegov pesniški prvenec Darilo je bil deležen precejšnje pozornosti in sodi med najbolj eksplicitno gejevsko poezijo pri nas. O pisanju, življenjskih preizkušnjah, izzivih in življenju na dveh koncih sveta Milan Šelj več v oddaji Razkošje v glavi, ki jo je pripravila Tadeja Bizilj.

17:00
Poročila

Želite na enem mestu izvedeti vse o najpomembnejših dogodkih, ki so zaznamovali iztekajoči se teden doma in po svetu? Nič ne uide Tedenskemu aktualnemu mozaiku. Analize, komentarji, pogovori, pogledi od blizu in daleč na politiko, gospodarstvo, mednarodne zadeve, socialne teme, kulturo, znanost, šport ... Vsako soboto ob 17.05 na Prvem.

18:00
Poročila

V ponovitvi oddaje Glasbena preobleka smo preoblačili skladbe legendarne angleške zasedbe The Clash. Urednik oddaje je Andrej Prezelj.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Biti princeska je zelo resna zadeva.
Pripoveduje: Draga Potočnjak.
Napisala: Bina Štampe Žmavc.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1993.

Portret skupine The Gun Club

Glasbeni urednik Jane Weber vam bo v Sobotnem glasbenem večeru predstavil ameriško rokovsko skupino The Gun Club, ki jo je vodil žal že pokojni avtor besedil, kitarist, pevec in pisatelj Jeffrey Lee Pierce. Zasedba se je spogledovala z bluzom, rockabillyjem, kantrijem in starimi baladami ter je med prvimi postpankovskimi skupinami začela v svojo glasbo vključevati tradicijske prvine. V oddaji boste slišali izbor pesmi z albumov, spomnili pa vas bomo tudi na koncert Jeffreyja Leeja Piercea v Ljubljani. To bo še ena oddaja za glasbene sladokusce.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

22:40
Kratka radijska igra: In sem ji bral

23:00
Poročila

»Nobenih ambicij nimam. Nobenega sovraštva ne čutim, nobene bolečine, nobenega strahu pred tistim, kar prihaja,« med drugim zapiše Uroš Zupan v pesmi Psica in poletje. In prav ta duh pomirjenosti s svetom in samim seboj kot nežna, brezmejna svetloba prežema tri daljše avtorjeve doslej še neobjavljene pesmi.

Jesenska invazija reggae singlov – prvič. Od Schniece Mcmenanim do Protojea

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov