Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 14. dec. 2020

Prvi • Pon, 14. dec.

00:00
Poročila

Za večino je noč čas za počitek in spanje, kar pa ne velja za goste tokratnega Nočnega obiska. Druži jih nocojšnja delovna noč. Ines Ćeman dela v nočni izmeni na bencinskem servisu, Sandi Kos in Ivan Kovač sta carinika – eden v Divači, drugi na Obrežju. Tomas Felkar je dežurni gasilec, Tomi Mlakar dela na Upravi za pomorstvo, Janez Zupančič pa v Darsovi avtocestni bazi. V nočnem programu jih bomo poklicali na njihovo delovno mesto in z njimi poklepetali. Radijski poslušalci pridružite se nam tudi vi.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

Čeprav smo vstopili v zadnji mesec leta, ki ga je usodno zaznamovala pandemija, nič ne kaže, da bomo kmalu izstopili iz okov preventivnih ukrepov, izza zidov svojih prebivališč, domov. Ob besedah »ostani doma«, ki sta postali geslo koronske krize, pa smo kot družba v veliki meri pozabili, da dom ni za vse varno zavetje. Pandemija je stiske žrtev družinskega nasilja znatno poglobila. V mesecu, ko potekajo mednarodni dnevi akcij proti nasilju nad ženskami in deklicami, smo v oddajo Med štirimi stenami povabili tri gostje, žrtve nasilja v družini, ki so pogumno spregovorile o svoji trnovi poti iz pekla nasilja, z namenom sporočiti žrtvam, da je sprememba mogoča in da rešitev obstaja. Pred mikrofon jih je povabila Martina Černe. Poslušali bomo ponovitev oddaje Med štirimi stenami.

03:00
Poročila

03:15
Pop panorama repriza, V tokratni Pop panorami bomo v dobri šolski uri prečesali glasbeno obzorje po dolgem in počez... s toplo, živo in tudi živahno glasbo, kakopak - z vseh vetrov.

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Indijske filozofske in mistične tradicije pravijo, da ima človekov obstoj izvor v tem, čemur pravimo Jaz. In v tem jazu nekako domuje to, čemur pravimo Ego, ki je tesno povezan z osebnostjo. Gre za nekakšen skupek simbiotično prepletenih miselnih in čustvenih vzorcev oziroma procesov, gre za prepričanje in verjetje, da sem to, kar izkušam s telesom, s čutili oziroma z umom. Ko je moja zavest, moj um v stanju, ki mu pravimo sanje, sem prav tako prepričan, da je vse, kar doživljam, zelo resnično. Večina pozna misel kitajskega modreca Džvang Džova, ki je sanjal, da je metulj, ki svobodno leta naokoli. Ko se je zbudil, se je vprašal, ali ni morda metulj, ki sanja, da je človek. Enako kot za običajne sanje lahko velja za vsakdanjo budnost in predstavlja naše dejavno življenje od rojstva do smrti. Zato v indijski mistiki imenujejo stanje posameznika, ki se zbudi oziroma ki se premakne iz običajnega stanja budnosti v novo stanje, ki je izza običajne zavesti - Prebujeni. Izraz Buda pomeni le prebujeni in nič drugega. Najkrajša in najučinkovitejša ter preprosta pot k takšnemu prebujenju je metoda, kjer človek verjame, da ni ne telo ne um. Če gledamo s tega zornega kota, ni težko razumeti, da se um (misli, prepričanja …) nenehno spreminja in da se telo spreminja še bolj, zato ne moreta biti nekaj stalnega in resničnega. Vendar pa je pri človeku nekaj, kar je stalno in vseskozi nespremenljivo. To je na začetku omenjeni Jaz, človekov občutek bivanja, občutek obstoja, zavedanje, da ''sem'' - jaz sem. Temu bi lahko rekli tudi nekakšno stanje pričevalca, to je tistega, ki se mu dogaja življenje.
Ko skušajo govoriti o pričevalcu, lahko govorijo zgolj o nekakšnem stanju duha, stanju zavedanja. To je stanje, kjer besede poniknejo in miselni procesi izzvenijo, zato je o njem težko razpravljati in ga opisovati, še težje pa razumeti. Gre za stanje duha, kjer um nekako zdrsne v Srce, zato je posameznik, ki izkusi takšno stanje, povsem prežet z nekakšno ekstazo ljubezni brez razloga. S tem pa smo se dotaknili vsebine, ki je srčika vseh religij in mistik tega sveta – vprašanje obstoja, vprašanje življenja in smrti. Na vratih starih zenovskih templjev pogosto najdemo napis, ki obiskovalce vabi oziroma svari: vstop imajo le tisti, ki so popolnoma prežeti z vprašanjem življenja in smrti. Lahko bi rekli tudi drugače – z vprašanjem človeka in Boga.
"Da bi bil dan, ki je pred nami prijazen in umirjen, ter da bi bila noč, ki prihaja, čim bolj spokojna, drage poslušalke in dragi poslušalci."

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 14. 12.

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Serijo za Radio Slovenija in njegovo oddajo Lahko noč, otroci prirejenih in posnetih pravljic danskega pisatelja Hansa Christiana Andersena nadaljujamo z znano zgodbo o prav posebeni igrači - kositrnem vojaku, ki je iz tovarne prišel le z eno nogo, saj jim je zmanjkalo kositra. Kam ga pripeljeta ljubezen do baletke in nevestno obnašanje otrok, bomo izvedeli v 6 delih, ki vam jih ponujamo v poslušanje v Pravljici za lahko jutro.

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Božično drevo naj bi tradicionalno postavljali in krasili 24. decembra, na predvečer božiča, a seveda se tega številni lotijo že prej. Če ste med tistimi, ki ravno v teh dneh izbirate božično drevo in se odločate, ali boste bolj naravni ali pa plastični, vam morda pomagamo z današnjo oddajo Varčujemo s Prvim. Katja Sreš iz Ekologov brez meja in Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije bosta z nami. Zanimalo nas bo, kaj je ceneje za našo denarnico in kaj za okolje.

08:00
Poročila

Decembrski praznični čas, ki naj bi bil vesel in v pričakovanju, je letos povsem drugačen. Nekaterim stisko povzroča že samo konec leta, to leto pa se občutek nemoči zaradi nastalega položaja še povečuje. Marsikdo občuti tudi osamljenost. Kako naj se spopademo s temi občutki, kako si lahko pomagamo, kako premagamo tesnobne misli? Svetuje psihoterapevtka dr. Saša Krajnc.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika poudarja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter ponuja v pregled glasbene vsebine na Prvem.

10:00
Poročila

V Sloveniji za ploščatoceličnim karcinomom ustne votline vsako leto zboli okrog 100 bolnikov, ki pa velikokrat poiščejo zdravniško pomoč šele v napredovani stopnji bolezni. V letošnjem obdobju novega koronavirusa pa tudi na Kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana ugotavljajo za približno 30 odstotkov zmanjšano število novo odkritih rakov. Na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije po nekaterih mestih zato v tem mesecu potekajo preventivni pregledi ustne votline. O tem v tokratni oddaji, ki jo pripravlja Lucija Fatur.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

12:30
Vreče sreče

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Nekaj dni po podelitvi najprestižnejšega mirovniškega priznanja Svetovnemu programu za hrano se bomo ozrli na delček zgodovine Nobelove nagrade za mir. Z njo so nemalokrat ovenčali precej sporne lavreate, tudi take, ki so s svojega mirovniškega poslanstva skrenili na pot nasilja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Mineva 25 let od podpisa Daytonskega mirovnega sporazuma v Parizu. Ta je prispeval k miru v Bosni in Hercegovini, ni pa omogočil normalnega demokratičnega razvoja te države. Mednarodna skupnost vlaga veliko denarja, da bi sistem začel delovati, vendar brez odločnih reform to ne bo mogoče. V oddaji o tem, kaj je privedlo do vojne v tej državi, katere so njene možnosti in kakšne so njene povezave s Slovenijo. Gostimo zgodovinarja Boža Repeta, analitika Farisa Kočana ter objavljamo pogovor s profesorjem Mitjo Žagarjem. Avtor in voditelj oddaje je Marjan Vešligaj.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Samo pomislite, kaj vse se je že zgodilo v zadnjih mesecih. Koliko stvari, novosti, ukrepov, sprememb in spremembic v našem življenju. Tokrat bomo s prof. dr. Borutom Škodlarjem, psihiatrom in psihoterapevtom, ponovili vajo, ki v obzir jemlje prav to- neverjetno človekovo zmožnost sprejemanja.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Hoče tja, kjer je sneg.
Pripoveduje: Nina Skrbinšek.
Napisala: Darinka Kobal.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2005.

Enourna oddaja, slišite jo lahko vsak ponedeljek ob 20.00, je namenjena vsem, ki želijo bolje spoznati življenje rojakov v sosednjih državah. Z raznovrstno dejavnostjo na izobraževalnem, kulturnem in športnem področju poskušajo številni posamezniki in društva v Furlaniji - Julijski krajini, na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, v Porabju, Istri, na Reki, v Gorskem kotarju, Zagrebu in Medžimurju ohraniti in okrepiti slovensko identiteto. Predstavljamo njihove življenjske zgodbe, spremljamo politično, kulturno in glasbeno delovanje ter društveno dejavnost in vam poskušamo približati kraje, na katerih je avtohtona slovenska narodna skupnost pustila pečat.

21:00
Poročila

Zakon o finančni razbremenitvi občin prinaša tudi spremembe za občine, v katerih živijo Romi. Kot je povedal predsednik Foruma romskih svetnikov, Darko Rudaš, bodo denar dobile tudi občine, ki v občinskih svetih nimajo predstavnika romske skupnosti. Poklicali smo še v center za medetnični dialog in strpnost Amalipe, ki je v začetku decembra objavil obširno poročilo o posledicah epidemije za romsko skupnost. Preverili smo še kako je z implementacijo že odobrenih mednarodnih projektov za Rome, ki čakajo na svojo izvedbo.

S pomočjo poslušalcev izbiramo še skladbi minulega meseca. Na domačem delu vam v izbiro ponujamo skladbi Morning Thing zasedbe Swingatan ter Tony Mitraglia,ki jo prispeva Teo Colori z Momento Cigano. Na tujem delu pa se bosta za glasove pomerila Diego El Cigala z Bésame Mucho in Besh O Drom s Kusbarra.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Golnar & Mahan Trio – od Perzije do Dunaja. Album z naslovom Derakht nas le še utrdi v prepričanju, da glasba evropskih urbanih središč ne more nastajati zaprta za žanrskimi ali pa kulturnimi zidovi, ampak lahko raste le v žlahtnem preseku različnosti in večkulturnosti.

23:00
Poročila

»Vse, kar si doživela, se zdaj prilagaja in podoživlja v meni tu na zemlji,« je eden od verzov iz cikla poskusov nagovora umirajoče matere z naslovom Ruth, ki ga lahko preberemo v zbirki Forresta Ganderja Bodi z. Gander, rojen leta 1956, je ugleden ameriški pesnik in pisatelj, dolgoletni profesor literarne umetnosti in primerjalne književnosti na prestižni Univerzi Brown v zvezni državi Rhode Island, zdaj pa živi v Petalumi v Kaliforniji. Je avtor desetih pesniških zbirk in dveh romanov, za zbirko Bodi z iz leta 2018 je lani prejel Pulitzerjevo nagrado. Pesmi iz Ganderjeve nagrajene zbirke nam je s prevodom v slovenščino približal Andrej Pleterski.
Vabljene in vabljeni k poslušanju!

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov