Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 3. maj. 2021

Prvi • Pon, 3. maj.

00:00
Poročila

V prvih dveh urah novega tedna bomo spoznavali mladega skladatelja, ki sam zase pravi, da je filmski in koncertni skladatelj, aranžer in orkestrator. Najprej je igral klarinet, v srednji šoli električno kitaro kot samouk. Po študiju zgodovine ter etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti končuje magistrski študij iz kompozicije in glasbene teorije, se izpopolnjuje na mojstrskih tečajih pri priznanih skladateljih. Na področju filmske in medijske kompozicije sodeluje z režiserji doma in v tujini. Prihaja pa iz zelo glasbene družine – priimek Muženič v glasbenem svetu seveda ni neznanka. O dedu, ki je 60 let bogatil narodnozabavni repertoar, Vitu Muženiču, o drugih sorodnikih glasbenikih in predvsem o svojem delu, ki je kljub njegovi mladosti že zelo opazno, bo govoril nočni gost Gašper Muženič.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

Na vsem svetu je le 400 otrok z diagnosticirano neozdravljivo okvaro gena CTNNB1, zaradi katere ne bodo nikoli govorili in hodili ter nikoli ne bodo samostojni. Starši zdaj dveletnega Urbana so se poučili o napaki in možnostih zdravljenja, se povezali z vodilnimi znanstveniki po svetu in organizirali razvoj zdravila oz. genske terapije za okvaro gena CTNNB1, ki bo ozdravilo njihovega sina Urbana in tudi druge otroke s tem sindromom. Več o tem podvigu je v ponedeljkovi oddaji Med štirimi stenami Cirili Štuber povedala Špela Miroševič, Urbanova mama in vodilna sila projekta Koraki za Urbana.

03:00
Poročila

Figa je roman prepletajočih se zgodb o Aleksandru in Jani, Vesni in Safetu, pa Jadranu in Anji. In drugih. A predvsem o Jadranu, ki iz mozaika zgodb, sestavlja veliko zgodbo povezav med njimi, da bi razumel svojo. Ker ne razume, zakaj je Anja odšla iz njunega skupnega življenja, si poskuša razložiti, zakaj je, domnevno s pomočjo sumljive stekleničke zdravil, odšel njegov dedek Aleksandar. Poskuša razumeti odhajanje babice Jane, razkroj njenih spominov, njeno pozabo, njeno življenje v svetu demence. Jadran se trudi razumeti odhod očeta Safeta, njegovo izginotje iz Ljubljane v prvem letu balkanske vojne. In svojo mamo Vesno, njeno nerazložljivo jezo na dedka, njeno zamolčano razočaranje nad očetom. Iz drobcev spominov in védenja, Jadran sestavi veliko zgodbo preteklosti, da bi razumel svojo sedanjost. Ko pa je zgodba sestavljena, vzroki pojasnjeni, povodi osmišljeni in motivi razkriti, spozna, da nas preteklost ne odvezuje odgovornosti za prihodnost.

Zvočno knjigo Figa, posneto na Radiu Slovenija, poiščite na https://cutt.ly/figa

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodnozabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodnozabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Tokratno Duhovno misel je pripravila članica katoliškega občestva Prenove v duhu iz Gladomesa pri Slovenski Bistrici Milena Janel. Govori o Jezusovi ljubezni.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 3. maj

06:15
Vreme z meteorologom

Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

08:00
Poročila

Del spomladanskega čiščenja je tudi zamenjava toplih in debelih zimskih odej s poletnimi. A to je le eno izmed opravil in še to je odvisno od vsakega posameznika. O tem, kako izbrati kakovostno in primerno ležišče, kakšni so vzdrževanje, shranjevanje in čiščenje, v ponedeljkovem Svetovalnem servisu. Na vprašanja bo odgovarjal Dušan Blažič, strokovnjak za prodajo vzmetnic. Pišite na radioprvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Lina je šestletna deklica s posebnimi potrebami. Rodila se je v 24. tednu nosečnosti in ima zaradi nedonošenosti razvojne in zdravstvene težave. Starši se trudijo, da bi ji omogočili čim več terapij, tudi samoplačniških, za izboljšanje njenega zdravstvenega stanja. Ker je Lina odvisna od 24-urne nege, je mama ostala doma. Kako se starši trudijo, da bi Lina napredovala, kako so zbirali informacije o tem, kaj naj bi hčerki pomagalo, in kako poteka njeno zdravljenje v tujini? O tem se bo z Linino mamo Mirjano Šukelj v oddaji Med štirimi stenami pogovarjala Petra Medved.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Različne vsebine v pomoč maturantom pri pripravi na splošno in poklicno maturo: od tega, kako se napiše maturitetni esej, do tega, kje pri posameznih predmetih po nepotrebnem izgubljajo točke.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Analize najodmevnejših tem in zanimivosti iz lokalnega okolja

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Združene države Amerike so se pod predsednikom Bidnom vrnile k državam, ki priznavajo nujnost podnebnega ukrepanja. Nekaj mesecev pred ključno podnebno konferenco v Glasgowu so prizadevanja za omejitev podnebnih sprememb dobila nov zagon. Politične deklaracije pa nikakor niso dovolj – za omejitev globalnega segrevanja so nujni dejanski ukrepi.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

V sredo se bodo uradno začela dela na trasi drugega železniškega tira med Koprom in Divačo. Glavna gradbena dela, predorska, bodo v polnem razmahu predvidoma jeseni. V sredo bo 2TDK s Kolektorjem CPG podpisal tudi pogodbo za graditev odseka med Divačo in Črnim Kalom, potem ko je pred tedni že podpisal pogodbo za istrski odsek drugega tira. Kakšna bo dinamika na gradbišču, kakšni so postopki, da bo železniška proga postala v celoti dvotirna, in kakšne so skrbi krajanov ob prihodnji trasi? Tudi o tem se bo v Studiu ob 17.00 z gosti pogovarjala Tjaša Škamperle.

V studiu:
- Pavle Hevka, generalni direktor podjetja 2TDK, Družba za razvoj projekta,
- Kristjan Mugerli, direktor družbe Kolektor CPG,
- Jadran Bajec, predsednik Projektnega sveta za civilni nadzor nad izgradnjo drugega tira.

Pogovarjali smo se tudi z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, predsednikom uprave Luke Koper Dimitrijem Zadelom ter predsednikom županove komisije za spremljanje gradenj cest v koprski občini in drugega tira Primožem Turšičem.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Tokrat si bomo privoščili odmik v naravo. Vsak si lahko, če se tja ne more odpraviti, predstavlja svoj najljubši kotiček, delček narave, kjer ga napolni spokojnost in pomirjenost. Travnik, gozd, reke, morje, hribi in doline, brezmejna prostranstva naravnih lepot, kjer črpamo različne čutne dražljaje. Skupaj z naravnim dogajanjem okoli nas se spodbudijo tudi naravna stanja v nas, pripoveduje psihiater in psihoterapevt, prof. dr. Borut Škodlar, v tokratni vaji.

Vrana ne bo nikoli pela kot sinička, pa kaj zato …
Pripoveduje: Janez Albreht.
Napisala: Mira Zelinka.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2009.

Na lokalnih volitvah, ki bodo na Hrvaškem potekale sredi maja, se za vodenje Varaždinske županije poteguje tudi saborska poslanka, rojakinja Barbara Antolić Vupora. Zakaj se je odločila za kandidaturo in kakšne možnosti ima za izvolitev? Predstavljamo projekt Spomeniki prihodnosti, namenjen ohranjanju spomina na boj proti nacifašizmu v Furlaniji -Julijski krajini. Podrobneje tudi o letošnjih načrtih Mreže Alpe - Jadran, ki povezuje mlade Slovence iz vseh štirih sosednjih držav, in o projektu Poglej čez, namenjenem čezmejnim praksam. Zanima nas tudi, kaj pomeni selitev monoštrske gimnazije, najstarejše posvetne gimnazije v Železni županji, pod okrilje cerkve. Kako bo tam v prihodnje s poukom slovenščine?

21:00
Poročila

V prvi majski oddaji več pozornosti namenjamo izobraženju in zaposlovanju Romov. Oddajo bomo začeli v Mariboru, kjer so se na nedavni spletni okrogli mizi pogovarjali o izzivih in ovirah zaposlovanja mladih Romov. Eno večjih ovir za konurenco na trgu dela predstavlja nizka stopnja izobrazbe. Odpravili se bomo še proti Novemu mestu, kjer se bomo ustavili v dveh dnevnih centrih v romskih naseljih, v katerih izvajalci Društva za razvoj prostovoljenga dela Novo mesto dnevno nudi otrokom in staršem različne aktivnosti in podporo.

Prvi ponedeljek v mesecu bomo skupaj s poslušalci izbirali še skladbi minulega meseca. Na domačem delu vam na izbiro ponujamo skladbi Odšel a nikoli pozabljen Imerja Traje Brizanija z Amalo ter živo izvedbo skladbe Amaro Kher zasedbe Šukar. Na tujem delu pa se bosta tokrat za glasove poslušalcev pomerila Alexian Group s skladbo Gijem Gijem ter Diknu Schneberger Trio s skladbo Love for everybody.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Celina da Piedade v živo v Casinhi. Koronski koncertni album prodorne portugalske etnomuzikologinje in folk glasbenice.

23:00
Poročila

Avtor pesmi, objavljenih v knjigi Pekinški vrtovi, je Jernej Kusterle, Jeseničan, ki je prvo pesniško zbirko Tipkopisi: Geneza objavil leta 2016. Zdaj predava slovenski jezik, literaturo in kulturo na Univerzi za mednarodne študije v Pekingu. Tam je tudi predstojnik Pedagoško-raziskovalne sekcije slovenistike in Slovenistične knjižnice. Piše doktorsko tezo o estetiki grdega v slovenski moderni poeziji.
Stik s kitajsko kulturo pušča sledove tudi v njegovi poeziji. Ne le, da podobe in tudi besede prihajajo iz tega oddaljenega sveta, pač pa verze preveva način opazovanja in dojemanja, ki spominja na kitajske mojstre pesnjenja, samo spominja, kajti pesnik postavlja v središče pozornosti stik sodobnega človeka in njegovega doživljanja s starimi običaji in naravo.
Pesmi interpretira dramski igralec Vito Weiss.

Ob ponedeljkih oddajo Za prijeten konec dneva pripravlja Zvone Tomac. V njej predstavlja zgodovinske posnetke in izdaje del, ki so izšla pri ZKP RTV Slovenija. O sredah pa oddajo voditeljsko in glasbeno pripravlja Anja Rupel, ki spremlja aktualne glasbene dogodke s področja domače in tuje popularne glasbe, včasih pa se zakoplje tudi v radijski arhiv.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov