Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 8. jul. 2021

Prvi • Čet, 8. jul.

00:00
Poročila

Nočni program bodo prepletale niti glasbe in razmišljanje o dojemanju sveta okrog nas. Gostja bo dvojna doktorica znanosti s področja fizične geografije in varstva okolja Ana Vovk. Kako z vsestransko povezujočo obravnavo kozmosa, okolja ter ljudi in s holističnim načinom izboljšati življenje na različnih področjih in zakaj je revitalizacija posameznika osnova za razvoj novega znanja in neposredne povezave teorije s prakso za vse generacije? Nočna voditeljica bo Helena Ajdnik.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Dobro jutro, spoštovani poslušalci in cenjene poslušalke. Sveto pismo, eno najbolj branih knjig v zgodovini, sestavljata dva dela: Stara in Nova zaveza. Stara zaveza vsebuje tudi knjige: Jobovo knjigo, Knjigo pregovorov, Pridigarja, Knjigo modrosti in Siraha, ki jih strokovnjaki za svetopisemska vprašanja uvrščajo med modrostne knjige.
Izmed naštetih knjig velikokrat sežem po Jobovi knjigi. Mogoče Joba poznate po sliki, na kateri sedi na kupu gnoja in objokuje kazen, ki mu jo je dal Bog. Trpeči Job na gnoju, ki kliče na pomoč, se je znašel na številnih panjskih končnicah, kar pomeni, da so Jobovo zgodbo naši predniki dobro poznali in se po vsej verjetnosti tudi bali »strahu božjega«.
Job je bil moder mož, z veliko družino in služinčadjo. Neizmerno je častil Boga in se varoval hudega. Tudi Gospod je bil ponosen na svojega služabnika. A v brezskrbne Jobove dni se je vrinila stava med satanom in Gospodom. Satan je Gospodu dejal, naj prizadene Joba, da bi tako preizkusil njegovo zvestobo. Prepričan je bil namreč, da Job v vsej nesreči ne bo več zvest Gospodu. A satan je prvič in drugič izgubil stavo.
Job je izgubil imetje in otroke, dobil gnojne razjede od podplatov do temena. K njemu so prišli trije prijatelji, vsak iz svojega kraja, in začeli z njim razpravljati o zlu, človeški bolečini in trpljenju. Hoteli so ga prepričati, da je njegovo trpljenje božja kazen, ker je storil nekaj hudega. Job pa je ves čas pogovora s prijatelji trdil, da je nedolžen.
Ostal je sam, sedeč na kupu gnoja, prekrit s smrdljivimi ranami, a pri vseh preizkušnjah in izgubah ni grešil z ustnicami, temveč je svoji ženi odgovoril: »Tudi dobro smo prejemali od Boga, zakaj bi hudega ne sprejeli?« (Prim. Job 2,9)
V sklepu Jobove knjige lahko preberemo, da je Gospod Jobu dvakratno povrnil vse, kar je imel prej.
Ko prebiram Jobovo knjigo, me preveva misel, da se tudi meni spodmikajo tla pod nogami ter mi iz rok polzijo niti upanja. Zakaj tudi mene življenje preizkuša, zakaj se tudi vam dogajajo hude preizkušnje?
Ne vem. Ne premorem dovolj modrosti. Prebiranje Jobove knjige me navdušuje samo, dokler imam knjigo odprto. Ko jo zaprem, navdih izpuhti. V njej nisem našla odgovorov na svoja vprašanja, kvečjemu so se mi odpirala še nova. Mogoče je ravno v tem največja modrost modrostne knjige.
Navkljub moji šibkosti vsak dan znova, jutro za jutrom navijem niti na statve in gonim življenje naprej. Niti, ki se strgajo, zategnem skupaj. Le tako lahko tkem naprej. Sem pa tja se usedem na kup gnoja in se pritožujem. Šele ko vidim, na kako visokem kupu sedim, se zavem svoje majhnosti. In pomislim: ko bomo v celoti doumeli svojo človeško majhnost, bomo našli odgovor za svoje trpljenje.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 8. julij

06:15
Vreme z meteorologom

Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo, koliko je ura v njihovem kraju.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

O plavanju smo v naših oddajah že kar nekaj povedali, nekaj klikov stran so vse epizode, zato lepo vabljeni, da zaplavate na našo spletno stran in med podkaste! Ste vedeli, da ta oblika rekreacije ni samo odlična vadba, ampak poskrbi tudi za našo kognicijo? Dobro je že znano, da fizična aktivnost, kot je plavanje, izboljša motorično kontrolo in povezane kognitivne sposobnosti, hkrati pa spodbuja nevropotektivne mehanizme v našem živčnem sistemu. V svet plavanja skočimo s športno psihologinjo in plavalko Tino Jeromen, ki nam bo povedala tudi, kako z vedenjsko-kognitivno terapijo premagujejo različne strahove in fobije, povezane s plavanjem. Pripravlja: Mojca Delač.

08:00
Poročila

V življenju nas zanimajo, vznemirjajo, motijo ali veselijo najrazličnejše stvari. Majhne in velike. Pomembne, pa tudi tiste nekoliko manj opazne. Dobro je, če na vsako vprašanje najdemo odgovor strokovnjaka. V tematsko zelo pisanem Svetovalnem servisu lahko svoje vprašanje zastavite po telefonu 01 475 22 22 oziroma elektronskem naslovu radioprvi@rtvslo.si in dobite strokovni odgovor. Na Prvem, vsak delavnik od 8.05 do 8.30.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.
Z glasbo se bomo preselili v 90. leta prejšnjega stoletja, ko je z radijskih postaj odmevala plesna pop skladba skupine Spice Girls- Wannabe. Pesem, ki govori o ženskem zavezništvu in prijateljstvu, je skupino Spice Girls dvignila med zvezde in postala najbolje prodajana skladba ženske zasedbe.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

V splošni in strokovni javnosti slišimo, da bi morali med epidemijo najbolj poslušati epidemiologe. Zato smo za medicinski podkast in oddajo Ultrazvok odšli na Nacionalni inštitut za javno zdravje. Na naša vprašanja odgovarja predstojnik Centra za nalezljive bolezni epidemiolog Mario Fafangel. Njegovi odgovori so jasni. Podrobneje v Ultrazvoku. Z doktorjem Fafanglom se je pogovarjal Iztok Konc.

Foto: BoBo

10:00
Poročila

Gospa Lidija Livek je pred letom in pol prišla v Dom starejših občanov Fužine v Ljubljani in pravi, da se počuti kot doma. Všeč ji je, da ima družbo, kadar si jo zaželi, lahko pa se umakne, če bi bila raje sama. Zadnji meseci so bili res naporni, o času, ki smo ga preživeli, pa veliko razmišlja. Prav o tem sta začeli pogovor tudi z Lucijo Fatur.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Povečanje števila primerov okužbe s koronavirusom v zadnjih dneh je posledica vrnitve dolenjskih dijakov z maturantskega izleta v Španiji. Do zdaj so med več kot 340-imi dijaki potrdili 58 primerov. Vse so napotili v domačo karanteno, kar pa ne velja za njihove ožje družinske člane. Iz Lloret de Mara se sicer danes vrača še ena skupina gorenjskih maturantov, vendar pri tistih, ki so bili testirani, do zdaj niso zaznali nobenega primera okužbe.

Ostale teme:
- Včeraj o noveli zakona o vodah predčasno glasovalo še več volivcev kot dan prej
- Po atentatu na haitijskega predsednika Jovenela Moisa policija ubila štiri napadalce in pridržala dva
- Olimpijske igre v Tokiu najverjetneje brez gledalcev

Drugi poudarki oddaje:
Dom starejših občanov Tezno bo pridobil enoto za začasne namestitve
Ljubljana spet pred izzivom: zaradi onesnaženosti bo treba še zmanjšati število motornih vozil
Eno od največjih sončnih elektrarn v državi bo gradila Cementarna Salonit Anhovo

13:29
Šport

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Studio ob 17.00 je edinstvena oddaja. Ne le, da je ena najstarejših na Radiu Slovenija, je tudi edina v Sloveniji, ki vam vsak delavnik prinaša poglobljeno razpravo in soočenje mnenj o aktualnih temah z gosti, ki sedijo okoli radijske okrogle mize. Studio ob 17.00 na Prvem programu je z vami že 45 let.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Pika v sanjah spleza na lunin biserni nos.
Pripoveduje: Marjana Klanšek.
Napisala: Tone Pavček. Vlasta Orel.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.


Tokratni Četrtkov večer domačih pesmi in napevov je, kot že naslov pove, namenjen vodi . ..Z ansambli in zasedbami: ansamblom Borisa Kovačiča; kvartetom Do, ansamblom Rudija Bardorferja; ansamblom Miha Dovžana; Marijo Ahačič Pollak; ansamblom Ota Roma; zasedbo Jože Galič in glasba iz Slovenije; ansambloma Lojzeta Slaka in Avseniki; ansamblom Trim; Alpskim kvintetom; oktetom Deseti brat; ansamblom Štirje kovači, ansamblom Franca Miheliča in na koncu z Otom Pestnerjem ob spremljavi Alpskega kvinteta.

21:00
Poročila

Vlado Novak je vrhunski interpret umetniške besede. Zaradi njegove interpretacije zaživi marsikatero literarno delo v novi razsežnosti (ob tem je tudi vrhunski filmski in gledališki igralec). V oddaji umetnik, ki je odraščal na mariborskem Teznu, ki tega ni pozabil in ki tega ne skriva, interpretira nekaj pesmi po svojem izboru, marsikaj pa tudi pove o sebi. Tako bomo slišali pesmi Predrznost in Bor Vladimirja Holana in Grodek Georga Trakla v prevodu Kajetana Koviča, pa Kovičevo Moje mesto, nato pesmi Kite in Vsi otroci Toneta Pavčka in Milana Jesiha, ki se začneta z verzoma Kot da nebo ni to nebo nocoj in Tam, kamor hrepenenje komaj seže ter še pesmi Ferija Lainščka Kako je ljubezni ime, Dragotina Ketteja (Na otčevem grobu), Franceta Forstneriča (Razpravljanje o tišini), Branka Rudolfa (Kovač sem bil), Miroslava Slane Mirosa (to je ta pesem), Gabriele Mistral (Hiša, v prevodu Jožeta Udoviča), Victorja Hugoja (Ko pride otrok v prevodu Janeza Menarta), ob koncu pa še Molk turškega pesnika Nazima Hikmeta v prevodu Ivana Minattija. Večer je z glasbo opremila Darja Hlavka Godina, tonska mojstra sta bila (v mariborskem in ljubljanskem studiu leta 2017) Ivo Smogavec in Nejc Zupančič, zrežiral ga je Alen Jelen, pripravila sta ga Vlado Novak in Marko Golja.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Mladi jazzovski pevec in klaviaturist Žan Hauptman je pesmi za svoj prvenec Finished, not perfect napisal sam, do njihove končne podobe pa so mu pomagali njegovi prijatelji glasbeniki, ki jih je povabil v svoj bend. Žan svoje pesmi ustvarja v angleščini, vendar je v njegovem primeru glasbeni jezik nedvomno pomembnejši od jezika besed. Pesmi na albumu smiselno dopolnijo poetični utrinki Urške Supej, kar poslušalcu ponudi celostno izkušnjo.

23:00
Poročila

8. julija 1621 se je pred štiristo leti rodil Jean de La Fontaine, francoski klasicistični pesnik, najbolj znan po basnih in najpopularnejši pisec svoje dobe v Franciji z izjemnim vplivom na mnoge avtorje, ki so mu sledili. La Fontaine je napisal dve zbirki basni. Za pripoved in dialog uporablja svobodni verz. Z radoživostjo in moralno etičnimi sporočili poziva k življenjskemu optimizmu in modrosti. Iz La Fontaineovega opusa smo izbrali pet basni v prevodu Marije Javoršek: Škržat in mravlja, Smrt in nesrečnik, Smrt in drvar, Orel in slavec, in Stari maček in mlada miš.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov