Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 29. jul. 2021

Prvi • Čet, 29. jul.

00:00
Poročila

Na nočni obisk prihaja dr. Igor Žiberna, profesor geografije na mariborski Filozofski fakulteti, ki bo poskušal razložiti, zakaj smo v zadnjem času priče vse več ekstremnim vremenskim pojavom in kako, če sploh, kako, se lahko nanje pripravimo. V nadaljevanju nočnega programa bomo slišali predstavitev novega albuma skupine Koala Voice in spoznali predsednika Planinskega društva Maribor Matica Jureta Fišerja, ki se je v gore zaljubil že kot šolar. Slišali bomo tudi pogovor z Japoncem Hideyukijem Suzukijem, ki že 15 let živi v Mariboru in ne skriva, da ga kulturne razlike med obema državama še vedno kdaj presenetijo.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Rada imam poezijo. En sam kratek hip in že si drugje, sredi nepreglednih prostranstev drugega časa in kraja. "Biti tam, kjer še ni bilo sveta," je zapisal Rade Krstić, in to je poezija. Skozi magijo jezika prefiltrirana izkušnja posameznika v vsej njeni neponovljivosti. Zapisana je poezija dana drugim v veselje, v premislek in za poglabljanje vedenja o tem, kako nezasegljiv je svet.
Čas, ki ga živimo, zaznamuje nepregledno množenje informacij na eni strani in naraščajoča potreba po gotovosti na drugi. Nečesa se moramo oprijeti v praznini, v kateri visimo, zato se oklepamo sami sebe. V svojih zmagah in preizkušnjah vidimo prototipe edinih možnih življenj. Vsevednost brizga iz komentarjev k člankom, iz blogov in kolumn, v TV-oddajah, na pogovorih ob kavi. Uporabljamo osiromašen, enoznačen jezik, poln velelnikov. Naš svet je ves svet. Dvomi so, a so potlačeni pod prag zavesti, kjer jih pustimo tleti skupaj s sanjami in strahovi, in presenečeni smo, ko smo ponoči priče eroziji vsega, kar smo zgradili čez dan.
A če je težko živeti z negotovostjo, ki je vtkana v tkivo sodobnega sveta, je še težje živeti brez nje. Biti oropan za nelagodje nestabilnosti, ki ga vzbuja življenje že s tem, ko z vsakim začetkom vselej prinese tudi konec, pomeni sprejeti zadušljivo iluzijo ponovljivosti.
Poezija je način življenja na odprtem. V vsaki pesmi se zrcali konec naše in začetek povsem druge izkušnje, ki je samo slutljiva, a v resnici nikdar do konca zapopadljiva. Branje poezije je vaja v širjenju zavesti za vse, kar je neskončno večje od nas samih. Je lovljenje ravnotežja nad previsnim prepadom, pod katerim se razprostira morje, vse globlje in vse bolj nepregledno.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo koliko je ura v njihovem kraju.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Čas za sprostitev v kopeli, a samo prek radijskega etra. V Podobah Japonske vas Tina Lamovšek vabi v onsen – namakanje v topli vodi vulkanskega grelca.

Onseni, ki so danes praviloma ločeni po spolih, se pojavljajo v različnih oblikah, med bolj priljubljenimi pa so seveda odprti oziroma na prostem, kjer lahko v naravnem okolju zunaj uživate v topli vodi sredi zime v bolj gorskih predelih.

Če potujete po Japonski in si želite družbe: v parku Jigokudani so med najbolj znanimi atrakcijami gorskega onsena letovišča družine snežnih opic, ki znajo obiskovalcem pokazati, kaj pomeni užitek, saj si sami privoščijo kopanje v naravnih vrelcih.

08:00
Poročila

Če upoštevamo statistiko preteklih let, je razmerje med številom porok in razvez približno takšno, da je na tisoč porok 350 ločitev. Svetovalka za partnerske odnose in vzgojo otrok Melita Kuhar iz Svetovalnica.si bi ob tem rekla, da je vsak odnos kot rastlina, ki ji, če je dolgo ne zalivaš, tudi škaf vode ne pomaga več. Kako torej preprečiti medsebojno odtujenost recimo po 20 letih partnerstva, kaj narediti z morebitnimi zamerami?

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.
Minevajo tri leta, odkar je za posledicami pljučnega raka umrl eden najbolj priljubljenih hrvaških glasbenikov Oliver Dragojević. Na Prvem se ga bomo spomnili s skladbo Tko sam ja, da ti sudim.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Zdravnica Monika Sobočan je doma iz Pomurja – natančneje iz občine Turnišče. Uspešno je končala študij medicine na Medicinski fakulteti v Mariboru in kot specializantka ginekologije in porodništva dela v mariborskem Kliničnem centru. Zdaj svoje izobraževanje in raziskave opravlja v Veliki Britaniji v Londonu. Kot specializantka in doktorska študentka preučuje, kako bi lahko uspešneje zdravili raka na jajčnikih. "Raziskovanje je temelj nadaljnjega razvoja medicine," je prepričana. Monika Sobočan je ena od treh letošnjih prejemnic štipendije programa Za ženske v znanosti, ki ga podpirata L'Oreal in UNESCO. V London jo je poklical Iztok Konc.

10:00
Poročila

Naša oddaja ima čisto premalo minut, da bi vanje lahko strnili bogato življenje kinologa Miroslava Zidarja. Sodnik za zunanjost in za delo službenih in reševalnih psov, za agiliti in ubogljivost, gospod Zidar ima zares veliko izkušenj, prevoženih kilometrov in preživetih ur ob ocenjevanju lepote ali dela psov, a najpomembnejše je eno, ljubezen, ki jo goji do teh naših kosmatih prijateljev, je neizmerljiva. Kinologija bi lahko bila tudi njegov poklic. V pogovoru z Lucijo Fatur, poslušali boste ponovitev oddaje, sta zato odstrla le droben kamenček v mozaiku v vseh pogledih bogatega življenja, ki ga deli s svojo ženo. Poleg tega Kinološka zveza Slovenije letos praznuje sto let.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

12:05
Na današnji dan

Slovenski košarkarji so se torej z zmago nad Japonci že uvrstili v četrtfinale. Tudi na drugem nastopu na krstnih olimpijskih igrah za naše košarkarje je bil v ospredju ekipni duh.

Ostali poudarki:
- Poklukar: z zmanjševanjem števila necepljenih proti covidu se zmanjšuje tudi repredukcijsko število
- Med Beogradom, Tirano in Skopjem pogovori o mini šengnu
- V dobrodelni akciji "Pokloni zvezek" zbrali 41 tisoč zvezkov za osnovnošolce iz ogroženih družin

Drugi poudarki:
V Mariboru načrtujejo tako imenovano mobilnostno vozlišče
Po slovenskem morju tudi s taksijem, naročilo prek aplikacije
Po Posavju z žlico in čašo na razvajanje čutov, prvi je na vrsti okus

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Digitalne platforme so povsem spremenile način, kako kupujemo, rezerviramo počitnice, kupujemo, naročamo hrano ali prevoz. Uporaba priročnih aplikacij vpliva tudi na odnos med delodajalcem in delavcem. Zlorabe, ki so se dogajale že doslej, se pri teh poslovnih modelih le še poglabljajo, opozarjajo strokovnjaki. Preprečijo jih lahko ustrezna pravila in nadzor, kar je naloga države. Kaj so prednosti in pasti platformne ekonomije in kako utegne določati 21. stoletje v reprizi pogovora Nine Slaček z ekonomistko, sociologom in pravnico.
Gostje:
- dr. Polona Domadenik, Ekonomska fakulteta v Ljubljani
- dr. Gorazd Kovačič, Filozofska fakulteta,
- dr. Luka Tičar, Pravna fakulteta v Ljubljani.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Polži bi šli radi v kino, a kaj ko je pot dolga in naporna, če si majhen in počasen.
Pripoveduje: Lara Jankovič.
Napisal: Marko Jarc.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2009.

Pred kratkim smo predstavili glasbenico, muzo knjige, ki jo je v upokojenskem brezdelju spisal Jože Galič. V knjigi je s fotografijami obogatena zgodba glasbene poti njegove dolgoletne življenjske in glasbene sopotnice. Na željo številnih poslušalk in poslušalcev poslušate ponovitev oddaje, ki smo jo namenili glasbenici in šolnici Citi Galič.

Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodnozabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Mineva 180. let od smrti velikega ruskega romantičnega pesnika Mihaila Jurjeviča Lermontova. Oddajo o njem je leta 1982 pripravil Rado Rupar in v njej poleg izbora poezije uporabil odlomke iz pesnitev Mciri in Demon ter romana Junak našega časa. Med ljudmi je Lermontov veljal za posmehljivega, nedostopnega in oholega človeka, kot zapiše avtor oddaje, pa njegove pesmi pričajo o tem, da je bil vse prej kot tak.
Sodelovali so dramski igralci Aleš Valič, Boris Cavazza in Boris Juh ter napovedovalka Nataša Dolenc. Glasbo je izbral Marko Stopar; ton in montaža Jure Culiberg in Zmago Frece; oddajo je režirala Irena Glonar.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Kantavtor Luka Gluvić pri svojem ustvarjanju črpa iz bogate ameriške glasbene zakladnice, prvine folka in countryja pa prepleta z izvirno avtorsko poetiko. S tokratnim albumom Velerajnki L. G. ustvari poseben poklon kantavtorju Townesu Van Zandtu in nas ob poslušanju povabi na svojevrstno potovanje pesmi.

23:00
Poročila

Leta 1950 rojena Jorie Graham, ena najeminentnejših ameriških pesnic povojne generacije, je odraščala v Italiji in Franciji, kjer se je tudi šolala. Poglabljanje v evropsko kulturo odzvanja v njeni poeziji, ob tem pa še pesničino globoko zanimanje za jezik, filozofijo, zgodovino, mitologijo, vizualno umetnost in človeško zaznavanje. Jorie Graham je ena izmed tistih avtorjev, ki jih bolj kot odgovori zanimajo vprašanja; v svoji poeziji raziskuje dvojnosti in polarnosti življenja: dvojnost mitskega in stvarnega, duha in telesa, gibanja in negibnosti, in sicer tudi na formalni ravni, zato se njene pesmi pogosto lomijo v manjše enote, celo na videz nepovezane fragmente. Za oddajo smo izbrali avtoričini daljši pesnitvi, Vidni svet in Molitev, v prevodu Tine Kozin in interpretaciji dramske igralke Lare Jankovič.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov