Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 20. avg. 2021

Prvi • Pet, 20. avg.

00:00
Poročila

Noč ima svojo moč, pravijo, in noč na Prvem je vsakič drugačna. S posebnim ozračjem in zanimivim poudarkom, ki ga dajejo raznovrstni gostje Nočnega obiska: športniki, umetniki, popotniki, gospodarstveniki, znanstveniki in drugi. Ljudje različnih poklicev in starosti, vendar zmeraj s svojimi zgodbami, ki se v sproščenem pogovoru razgrinjajo pred poslušalci.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

32-letna Yuliya Nesterova se je v Slovenijo preselila, ko je dokončala študij prava s področja človekovih pravic in mednarodnega upravnega prava. Od takrat je minilo dobrih 6 let. Kaj jo je prepričalo, da se iz orientalsko obarvane turkmenistanske prestolnice Ašhabad [naglasiš na prvi a] v srednji Aziji preselila v Ljubljano, pove v reprizi Drugega pogleda. Z njo se je pogovarjala Darja Pograjc.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Čuječnost je starodavna kontemplativna praksa, ki sega daleč nazaj do začetkov različnih duhovnih tradicij. Znotraj teh tradicij se je skozi stoletja razvijala kot ena od vej na drevesu duhovnega iskateljstva, z roko v roki z antropološkim in filozofskim premislekom ter ustvarjalnostjo. V tem širšem kontekstu je čuječnost vaja v spoznavanju, da je en del nas vedno zunaj časa, zunaj družbenih privilegijev in krivic, zgodovinskih in spolnih determiniranosti, in da je ta del prostor notranje svobode. Telesno z dihanjem, umsko z molitvijo in duhovno s prepustitvijo je čuječnost zahteven izziv, ki vodi v globoko osebno preobrazbo.
Če je čuječnost kot tehnika usmerjena v razumevanje in obvladovanje trenutnega položaja, je čuječnost kot kontemplativna praksa, nasprotno, vaja v spodmikanju tal, na katerih smo vajeni stati. Pri slednji je bolj pomembno »ne vedeti kot pa vedeti,« kot pravi Thomas Merton. »Smisel kontemplacije,« še zapiše »začnemo spoznavati šele tedaj, ko intuitivno in spontano iščemo temno in nespoznatno pot suhote.« Naravna posledica vadbe čuječnosti je zavedanje nezasegljivosti življenja in njegove podarjenosti, kar prikliče hvaležnost, v odnosih pa nenasilje in spoštovanje. Kot taka nikoli ne vodi v eskapizem, pač pa, nasprotno v globljo povezanost z vsemi in vsem.
Že od antike vemo, da obstajajo ljudje, ki se borijo na bojišču, tisti, ki ta prizor gledajo, in oni tretji, ki o vsem skupaj premišljujejo. Vsi so dragoceni, od prvih se ne pričakuje, da bodo drugi, od drugih ne, da bodo prvi, a težava današnjega časa je, da se je ravnotežje porušilo. Premišljevalci malodane izginjajo s prizorišča. Akcija je znak moči, moč je v hitrosti, glasnosti in brezsramnosti. Brezplodna postopanja na robu slike so videti kot dejanja skrajne lenobe in pomanjkanja temeljnih družbenih spretnosti.
Čuječneži kljubujejo duhu časa. Obujajo vrlino prostega teka, ki ob ustrezni disciplini uma in odprtosti duha lahko pripelje vse do tihe dežele, kot je cilj kontemplacije povzel Martin Laird. So tihi bojevniki, ki vrlini hitrosti zoperstavljajo postanek, glasnosti premislek, brezsramju pa ranljivost. V svetu, polnem razraščenih poti, utirajo nove prehode.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Patrik Burnik, vodja animatorjev in namestnik vodje Woop trampolin parka, in Urban Sever, trener v Športnem društvu GIB in trener mladinske ženske reprezentance športne gimnastike, poudarjata, da je t. i. trampolinanje v prvi vrsti šport in šele nato oblika zabave. Prvo pravilo je, da vedno skače samo ena oseba naenkrat.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V domačem vrtu si lahko omislite zelo različne vodne motive, odvisno od vaših želja, vloženega dela in denarja, predvsem pa od velikosti in oblike vrta. Izbirate lahko med ribniki, potočki, mlakami, brbotali ... Seveda zraven sodijo vodne in obvodne rastline, dobro pa je vedeti, kakšne pogoje zahtevajo posamezne rastline in kako skrbeti zanje. Svetuje Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok.

08:00
Poročila

Ambrozija, orjaški dežen, japonski dresnik, zlata rozga – to so le nekatere od številnih invazivnih tujerodnih vrst, ki se hitro širijo in povzročajo škodo biotski raznovrstnosti. Pa ne samo rastline, ampak tudi živali in glive. Kako zatiramo tujerodne vrste? Kako deluje spletna aplikacija Invazivke in zakaj je pomembna? Gostja je biologinja Jana Kus Veenvliet.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Drugi poudarki oddaje:
V ponedeljek bo po gorenjski železniški progi vendarle stekel tudi lokalni potniški promet
Gradnja drugega dela zahodne obvoznice v Slovenski Bistrici poteka po predvideni časovnici
V Rogaški Slatini stavijo na trajnostni turizem, zmogljivosti trenutno skoraj povsem zasedene
V Vojskem nad Idrijo otroci poznavajo različne športe in se družijo s prepoznavnimi športniki
Poletje v Škofji Loki se bo tudi letos v jesen prevesilo s tradicionalnim festivalom Pisana Loka

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Svet osuplo opazuje zmagoviti pohod Talibanov, ki so si v le nekaj tednih pokorili skoraj celoten Afganistan.  Kljub 20-letni vojaški misiji Združenih držav Amerike in urjenju afganistanskih sil tudi s pomočjo zveze Nato, so  Talibani zavzeli afganistansko prestolnico brez enega izstreljenega naboja. Evakuacija sodelavcev zahodnih sil je kaotična in v rokah Talibanov. Bo mednarodni skupnosti uspelo preprečiti humanitarno krizo in številne Afganistance  pred negotovo usodo v islamskem emiratu?

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

V tednu, ko se je vsa Slovenija na evropskem epidemiološkem zemljevidu obarvala oranžno, so se vrstili pozivi zaposlenih v šolah in malem gospodarstvu, naj vlada prihodnji teden ne uresniči napovedi o pogostem samoplačniškem testiranju. Ravnatelji in drugi predstavniki izobraževalnih ustanov so kritizirali vlado, da nima odgovorov na njihova številna vprašanja pred začetkom šolskega leta. V Tedenskem aktualnem mozaiku spremljamo najnovejše vladne odločitve glede testiranj in poteka javnega življenja. Na mednarodnem prizorišču so vse oči uprte v Afganistan, kjer so talibanska zagotovila o normalnem poteku življenja in prevzemu oblasti hitro postala preteklost. Talibani ljudem že otežujejo odhod iz države in streljajo med protesti v več mestih. Skozi dogodke, ki so zaznamovali teden, vas bo ob 17-ih vodila Alenka Terlep.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Škrat ukrade veverici lešnike za zimo …
Pripoveduje: Kristijan Muck.
Napisal: Ivan Sivec.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

Kulturni fokus je analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij. Osredotoča se na določeno temo, jo obdeluje iz številnih zornih kotov, daje prostor pomembnim posameznikom in si privošči edinstven pogled na izbrano temo z njihovimi očmi. Vsak petek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

V portretih Slovencev po svetu vam tokrat predstavljamo dr. Aleša Juga, moža, očeta, znanstvenika, motorista, gasilca in tekača, ki je odšel v ZDA, a nikoli ni nehal biti gasilec. To poletje je s sinom prevozil 11.000 kilometrov z motorjem, poleti obiskal Slovenijo in se pred nekaj dnevi vrnil v ZDA, natančneje v Boston, kjer živi in dela. Kako je prišel v ZDA, zakaj ima to državo rad in zakaj se kljub vsemu želi vrniti v Slovenijo, boste izvedeli v oddaji Slovencem po svetu – portreti.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Fran Milčinski je bil humorist, satirik, mladinski pisatelj in dramatik. Njegova humoristična črtica Falzifikat je izšla leta 1912 v zbirki Muhoborci. V njej se avtor iskrivo posmehuje slovenskemu malomeščanstvu ter tedanjim kulturnim in političnim razmeram.
Interpretira Zvone Hribar.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov