Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 27. okt. 2021

Prvi • Sre, 27. okt.

00:00
Poročila

Noč ima svojo moč, pravijo, in noč na Prvem je vsakič drugačna. S posebnim ozračjem in zanimivim poudarkom, ki ga dajejo raznovrstni gostje Nočnega obiska: športniki, umetniki, popotniki, gospodarstveniki, znanstveniki in drugi. Ljudje različnih poklicev in starosti, vendar zmeraj s svojimi zgodbami, ki se v sproščenem pogovoru razgrinjajo pred poslušalci.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Mnogi so preroško, celo nekoliko vzhičeno napovedovali – tudi sam sem se strinjal z njimi – da bo epidemija končno spet počlovečila človeštvo. Prišla je ravno v trenutku nekakšne svetovne napetosti, ko smo že vsi počasi slutili, da naš slog življenja, kakršnega smo si ustvarili, dolgoročno ne more zdržati, da bo treba nekaj spremeniti. Epidemija se je zdela kakor prikladna »egiptovska nadloga«, da se bo človeštvo preko nje, posebej njegov bogatejši del, zamislilo nad sabo in spremenilo svoje vzorce, da se bodo stvari končno premaknile v pravo smer.
Pa ni bilo nič od tega. Pravzaprav je ravno narobe, svet je še bolj tak, kot je bil pred tem, bogati so še bolj bogati in reveži še bolj revni, vse, kar smo zaenkrat »pridobili« z izrednim stanjem, je bolj ali manj le še povečan strah pred drugimi ljudmi, ki smo se jih že tako bali, še bolj smo ogradili vsak svoj vrtiček, s še višjo ograjo. Egoisti, kolikor smo bili že prej, smo to postali še veliko bolj in še močneje se je razkrinkala prava narava našega sveta: narediti vse, samo da ohranimo lagodnost našega življenja. Ravno tako se je zgodilo v Egiptu po prvi – in še ostalih osmih nadlogah.
Svetopisemski pisatelji so za takšno obnašanje natuhtali izraz »zakrknjenost srca« (2 Mz 7,14), ta beseda vedno govori o kamnitosti srca, o njegovi neobčutljivosti, lahko bi rekli celo trmoglavosti, saj gre za vztrajanje pri svojem za vsako ceno, tudi če človek ve, da ne dela prav. Greha namreč ni v nevednosti, ne, ampak tedaj, kadar vemo, kaj je treba narediti, pa tega ne storimo, ker nočemo tja, kamor nas Bog pošilja, zaradi lagodnosti seveda, zaradi nje se ne damo prepričati o tem, da bi se spremenili. »Skesati se, da bi mu verjeli,« (Mt 21,32) to je tisto, kar Bog čaka od nas, dati se prepričati, da nečesa ne delamo prav, ko nam o tem govorijo tolikera dejstva našega življenja, ki drugo za drugo kapljajo v našo pozornost.
Spreobrnjenje pa je v tem, da smo si sposobni premisliti o določenih stvareh, pri katerih smo, ne vedoč zakaj, vztrajali. Premisliti, kaj je v danem trenutku pomembnejše, pa čeprav boleče, saj se Božje zahteve zažirajo globoko v naš način življenja. Biti sposoben podvomiti v svoj prav, v tem je spreobrnjenje srca, ki ga pričakuje Jezus od nas, samo to, pustiti dletu v svoje srce.
Ker gre za napor, točno tako, za delo v vinogradu, ki je pravzaprav naše srce ...

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Kratek povzetek reportažne rubrike naPOTki, ki je sicer na sporedu ob nedeljah ob 6.45.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V tokratni rubriki »Veste, kaj jeste?« pozornost namenjamo posodi, natančneje kakovosti in ustreznosti različnih materialov za toplotno obdelavo živil pa tudi shranjevanje hrane. Pri nakupu nove posodo le redkokdo upošteva tudi njeno reaktivnost oziroma inertnost, pa čeprav lahko to vpliva tudi na hrano, ki jo pripravimo in celo na naše zdravje. Kateri materiali so torej najprimernejši za kuhanje, kateri za shranjevanje in kateri za čiščenje?

08:00
Poročila

Smrt bližnjega in z njo povezani postopki so občutljiva, vendar nujna tema pogovorov. Kaj je treba urediti pred pogrebom svojca, kako je s sklenitvijo najemne pogodbe za grob in kdaj je pokojnika možno prekopati? Gost: Domen Kokalj, vodja sprejemne pisarne na ljubljanskem pokopališču Žale.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Potem ko so se voditelji Unije od nje že prijazno poslovili, bi bilo malce čudno, če bi se sredi decembra znova znašla za isto mizo z njimi. A tudi to je možno. V tokratni rubriki razmišljamo o 16-letnem kanclerstvu.

10:00
Poročila

Zanimiv gost in aktualne teme so stalnica osrednjega Intervjuja na Prvem. Vsako sredo ob 10.10.

11:00
Poročila

Kot določa pravilnik, je v Republiki Sloveniji dovoljeno gojiti konopljo na strnjeni površini, ki ni manjša od 0,1 hektarja. Konoplja se lahko goji za pridelavo semen za nadaljnje razmnoževanje, za pridobivanje olja, za pridobivanje substanc za kozmetične namene, za pridelavo vlaken in za druge namene. S pridelavo in predelavo konoplje se ukvarjajo tudi na kmetiji Križman. Še z nekaterimi drugimi lokalnimi pridelovalci pripravljajo hladno stiskano konopljino olje, luščena in neoluščena konopljina semena ter se z izdelki predstavljajo na zelo zgoščenem tržišču. Kakšno je sicer stanje na tem področju?

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Slaba precepljenost, nespoštovanje pogojev PCT in množična druženja so razlog za nove skrb vzbujajoče koronavirusne številke. Delež pozitivnih izvidov testov je bil včeraj kar 38,1-odstoten, 133 covidnih bolnikov je hudo bolnih, umrlo je še 9 ljudi. O razmerah prav zdaj razpravlja vlada in verjetno se nam obetajo ostrejši ukrepi v boju proti epidemiji.

Ostala vsebina:

Sodišče odločilo: Janša mora stranki SD plačati 10 tisoč evrov. Zaposleni v Hitu se bojijo prodaje družbe. Nad Sicilijo se je znesla narava; najmanj dva mrtva.

Drugi poudarki:
Končno prenova nevarne ceste Murska Sobota - Gederovci
V Preddvoru načrtujejo praznjenje jezera, a se zatika
Blagovna znamka Odlično je, vrhniško je« zagotovilo za kakovost
Knjižnica Pavla Golie iz Trebnjega praznuje 90 letnico delovanja

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Zakon o osebni asistenci je po manj kot treh letih spet spremenjen. Bodo nove spremembe odpravile vse pomanjkljivosti? Se bo zmanjšalo število upravičencev in sredstev za osebno asistenco? S čim vse se pravica do osebne asistence izključuje in kaj pomeni omejitev na največ dva družinska člana, ki opravljata osebno asistenco? Kaj pomenijo spremembe na področju izvedenstva in kako se bo izvedla ponovna ocena? O vseh spremembah, ki se obetajo uporabnikom in izvajalcem osebne asistence, in o tem, kaj pravzaprav rešujemo z osebno asistenco, v današnjem Studiu ob 17-ih z gosti in voditeljico Petro Medved.

Gosti:
Tanja Dular - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Barbara Kobal Tomc - direktorica Inštituta RS za socialno varstvo
Mateja Toman - predsednica Društva distrofikov Slovenije in uporabnica osebne asistence
Špela Šušteršič - vodja osebne asistence pri Zvezi paraplegikov Slovenije
Katrin Modic - uporabnica osebne asistence na YHD-ju, Društvu za teorijo in kulturo hendikepa

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Kdo bo šival gumbe za debelega kralja?
Pripoveduje: Draga Potočnjak.
Napisal: M. Barry.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1979.

Govorili bomo o predstavi Vse je v redu. V njej dijakinje in dijaki raziskujejo ustaljeni šolski red in njegov vpliv na odraščanje, predvsem vprašanje, kaj je v šoli v redu in kaj ne. Kaj nas uči onkraj zapisanih ciljev oziroma kaj se dogaja mimo uradnega učnega programa? Kako je potekal proces ustvarjanja predstave Vse je v redu in kakšen je zaradi nje postal pogled mladih na šolanje, boste izvedeli v oddaji Gymnasium.

21:00
Poročila

Danes se v oddaji sami naši pogovarjali s Kuklo Keserović o njenem filmu Sestre, ki je na Festivalu Slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado za najboljši kratki igrani film. Obiskali smo tudi Zadar, kjer dve glasbenici s svojimi koncerti ohranjata stari lokalni jezik, ki počasi izginja. To je zgodba o jeziku Arbanasov, ki živijo v okolici današnjega Zadra in se je začela pred skoraj 300 leti, ko so se albanski begunci iz Skadra in Bara preselili na severni Jadran. V Zadru še zmeraj obstaja naselje Arbanasov, kjer ohranjajo njihovo kulturo, običaje in jezik.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

22:28
ECHO CANYON (album Upstream), Na sporedu ob 22.00

23:00
Poročila

Nina Dragičević je večstranska umetnica: pesnica, skladateljica in esejistka. Doslej je izdala pet knjig: roman Kdo ima druge skrbi (2014), esejistični monografiji Slavne neznane (2016) in Med njima je glasba (2017) ter pesniški knjigi ljubav reče greva (2019) in letos To telo, pokončno. Za ljubav reče greva je bila leta 2019 nominirana za Veronikino in Jenkovo nagrado, leta 2018 je prejela nagrado vitez poezije, svečano listino Univerze v Ljubljani za izjemne dosežke, priznanje Fakultete za družbene vede UL in zasedla 2. mesto na izboru za evropsko nagrado Palma Ars Acustica.
V Literarnem nokturnu boste slišali odlomek iz pesnitve To telo, pokončno, ki ga je Nina Dragičević letos septembra prebrala v oddaji Izšlo je.

Za prijeten konec dneva dobra družba, dobra glasba in spomin na 80. leta prejšnjega stoletja in eno izmed najbolj popularnih angleških skupin tistega časa Duran Duran. Pevec skupine Simon Le Bon danes praznuje 63. rojstni dan, pred kratkim pa je izšel tudi novi, že 15. album skupine Duran Duran z naslovopm Future Past in to sta odlična razloga, da bo oddaja Za prijeten konec dneva posvečena glasbi te skupine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov