Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 4. nov. 2021

Prvi • Čet, 4. nov.

00:00
Poročila

Naš gost bo kipar Andrej Grabrovec - Gaberi, ki sodi med ugledna imena mariborske, slovenske in evropske likovne ustvarjalnosti. S svojimi deli krasi številne javne prostore evropskih držav, in je prvi slovenski kipar, ki je prejel visoko priznanje za svetovne dosežke na likovnem področju. Predstavili bomo dve ekološki kmetiji, ki so ju obiskali osnovnošolci, ob svetovnem dnevu oživljanja pa spomnili, kako pomembno je pravočasno ukrepanje. Svoje nove skladbe pa nam bo predstavila Neisha. Nočna voditeljica bo Darinka Čobec.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V jutru zadnjega marčevskega sneženja sem že navsezgodaj zaklenila vrata majhnega stanovanja v četrtem nadstropju in se peš odpravila v belino porajajočega se dne. Na kratkem odseku poti, ki me je vodila do bližnjega avtobusnega postajališča, sem srečala le komunalna delavca, ki sta že ničkolikokrat čistila pot za brezimne ljudi, ki dan za dnem stopajo po njej. Sama sem raje ubrala pot, ki je bila še nedolžno bela. Na njej sem sledila odtisom podplatov čevljev različnih velikosti in oblik. Med njimi sem opazila majhno sled, ki jo je za seboj pustil otroški čevelj.
Nato sem, dobro obuta, zagazila v sneg in vanj odtisnila svoje sledi. Sled, ki jo bo zabrisal novo zapadli sneg ali pa stopila pomlad.
Med kratko vožnjo z mestnim avtobusom sem razmišljala o sledeh, ki sem jih zapustila za seboj, in o sledeh, ki so jih v mojem življenju zapustili drugi. S prihodom pomladi namreč odhajam na novo, še nepregaženo in neprehojeno pot. Kako globoko bom gazila in kako hudo se mi bo udiralo, ne vem, a upam, da bo pot kdaj pa kdaj tudi mehka in brez blata.
Naše življenje niso samo fizične sledi, ki jih puščamo v snegu in blatu ali na peščenih plažah. V mislih imam drugačne sledi. Sledi čustev, odnosov, naših prizadevanj in hotenj. Te je veliko težje izbrisati ali celo prekriti. Čeprav jih verjetno čas, ki nam je odmerjen, sčasoma malo omili ali celo odnese v pozabo. A nekatere ostanejo zapisane za večno. Zapisane na belem papirju, orkestralni partituri … V sledeh besedne, glasbene in drugih umetnosti, ki so jih ustvarili največji mojstri, se še kako odkrivajo sledi trpljenja, lepote in ljubezni. V tragičnih delih pa tudi sledi maščevalnosti.
Pisec Knjige modrosti, pesnik in velikan duha v drugem poglavju zapiše: »Naše ime bo sčasoma pozabljeno, nihče ne bo omenjal našega delovanja. Naše življenje bo prešlo kakor sled za oblakom, razkadilo se bo kakor megla, ki jo preženejo sončni žarki, kadar pritisne pripeka.« (Mdr 2,4) In nadaljuje: »… povsod puščajmo sled za svojim veseljem, zakaj to je naš delež, to nam je usojeno.« (Mdr 2,9)
Če gre verjeti modremu piscu, bodo sledi, ki jih zapuščam za seboj, hitro prešle in se razkadile, čeprav si tega ne želim. Mogoče se bo našel tudi kdo, ki jih bo želel zabrisati ali prekriti. Tudi prav. Zagotovo pa ne bom ne mogla ne hotela kar tako zabrisati sledi, ki so jih na moji do sedaj prehojeni poti pustili drugi. Tako barvite in pestre so. Nekatere globoke, druge plitve in površne.
Pred menoj je nova pot, in čevlji, s katerimi stopam po njej, so dobro uhojeni. Želim si le, da bi mi bilo tudi naprej usojeno, da bi za seboj puščala tople in prave sledi. Brez zvijačnosti.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 4. november

06:15
Vreme z meteorologom

Nastavimo na lokalni čas in dopisnike po Sloveniji vprašamo koliko je ura v njihovem kraju.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

V tokratni štiridelni seriji "V omrežjih zvoka" raziskujemo, kakšne terapevtske potenciale ima glasba pri različnih možganskih poškodbah in boleznih ter kdaj lahko zvok našim možganom prinese tudi travmatične spomine in neprijetna občutja. V prvi epizodi se nam bo pridružila nevrologinja doc. dr. Sandra Morovič.

08:00
Poročila

Dobri dve leti je že v uporabi Družinski zakonik, po katerem lahko zakonca brez mladoletnih otrok zakonsko zvezo sporazumno razvežeta tudi brez obiska sodišča, pri notarju. Na leto to stori približno 550 parov. Poleg tega je Družinski zakonik tudi v Sloveniji uvedel tako imenovane predporočne pogodbe. Notarji jih sklenejo približno 100 na leto. Pri notarjih je mogoče urediti, ali pa se samo pogovoriti, tudi o ureditvi drugih premoženjsko pravnih razmerij med vsemi vrstami parov. V četrtkovem svetovalnem servisu bo na vprašanja o tem odgovarjal notar v Ljubljani, predsednik notarske zbornice Bojan Podgoršek.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

Prof. dr. Damjana Rozman pozna najmanj tri razloge, zakaj ni mogoče, da so cepivom proti covidu dodani bio-čipi. Če nič drugega, je ovira že njihova velikost. Najmanjši elektronski 5G čipi so namreč veliki kot kovanci za en cent! Kako to, da prof. Rozman toliko ve o čipih? Zato, ker na medicinski fakulteti v Ljubljani vodi Center za funkcionalno genomiko in bio-čipe. Zakaj cepljenje ni čipiranje? Kako pa bio-čipi res pomagajo pri zdravljenju nekaterih najtežjih obolenj?

Foto: Radio Slovenija, Prvi

10:00
Poročila

Ste se kdaj vprašali, koliko zgodb hranijo starostniki? Če teh zgodb nihče ne dokumentira, izignja tudi naše ustno izročilo. Zavod »Dobra pot« se je zato lotil posebne vseslovenske akcije zapisovanja spominov starejših. Gre za projekt, s katerim želijo mlade povezati s starostniki, ki so pogosto osamljeni in odrinjeni na družbeni rob.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

Kar 4511 novih okužb s koronavirusom je najnovejša statistika, ki kaže, da je pred nami še težka jesen. Močno je poskočilo število hospitaliziranih, na intenzivni negi jih je zdaj 169, kar pomeni, da bi minister za zdravje Janez Poklukar lahko vladi predlagal vsaj delno zaprtje države. Vlada sicer prav zdaj razpravlja o tem, kaj v trenutnih razmerah storiti, po naših informacijah je na mizi tudi razglasitev epidemije.
Druge teme:
- Minister Vizjak: od besed o sodnikih se distanciram; želel sem preprečiti oškodovanje Term Čatež
- Pravosodno ministrstvo zavrglo obe kandidaturi za evropska delegirana tožilca
- Nemška kanclerka Angela Merkel prejela najvišje francosko odlikovanje

Nekateri preostali vsebinski poudarki oddaje:
V domovih za starejše znova omejujejo obiske.
Ob 30-ti obletnici izvajanja pomoči na domu v Krškem zahvala in poklon socialnim oskrbovankam
Kako se zaščititi pred vse pogostejšim poplavljanjem morja?
V občini Gorje podpisali pogodbo za graditev kanalizacijske infrastrukture.
Večjih martinovanj letos ne bo, letina vina pa je odlična

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Medtem ko Evropa hiti v razogljičenje, Slovenija ostaja še brez sprejete nacionalne strategije za izstop iz premoga. Kaj si od prestrukturiranja obeta gospodarstvo in druge institucije, ki se bodo morale povsem prilagoditi novim razmeram? Kako ustvariti pet tisoč novih delovnih mest, kolikor naj bi jih zaradi zapiranja premogovnika potrebovali v Velenju. Tudi pretekli slovenski primeri prestrukturiranja kažejo, da je to lahko uspešno ali po drugi strani, da vodi v propad. Preverili so jih dopisniki Nina Brus, Karmen Štrancar Rajevec in Jože Žura. Kaj nas čaka tokrat, pa z gosti v studiu preverja voditeljica Metka Pirc.

Gostje:
- Andrej Čuš, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo,
- Hinko Šolinc, generalni direktor direktorata za energijo na Minstrstvu za infrastruturo,
- Peter Dermol, župan Mestne občine Velenje,
- Biljana Škarja, direktorica Razvojne agencije Savinjsko – Šaleške regije.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

To ni navaden list. Ta list je nekaj posebnega.
Pripovedujejo: Janez Hočevar, Zvone Hribar, Polona Juh, Saša Mihelčič, Sabina Kogovšek in Silva Čušin.
Napisal: Primož Suhodolčan
Posneto v studiih Radia Slovenija 2015.

Mesec november je rojstni mesec Slavka Avsenika. Ker velja za začetnika narodno-zabavne glasbe mu je posvečena tokratna pa tudi naslednje novemberske oddaje. Tokrat poslušate starejše melodije, v prihodnjih oddajah pa tudi novejši glasbeni izbor, ki ga je sicer toliko, da bi lahko zapolnil mnogo Četrtkovih večerov pa melodij ne bi zmanjkalo.

Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Henri Troyat (1911-2007), francoski pisatelj in zgodovinar je bil član Francoske akademije in avtor številnih biografij in romanov. Imamo jih tudi v slovenščini. Prvega novembra je minilo sto deset let odkar se je Troyat rodil v Moskvi. Od tam je družina pred revolucijo pobegnila v tujino ter se ustalila v Franciji. V slovenščini imamo prevedenih več knjig: roman in biografije o znanih ljudeh, predvsem literatih.Oddaja prinaša več odlomkov, da dobimo vtis o avtorju in okus po njegovem pisanju. Avtorica: Tadeja Šergan.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Izbrali smo nekaj posnetkov živih koncertnih izvedb slovenskih kantavtorjev. Zaigrali in zapeli nam bodo: Sandra Erpe, Nataša Vester Trseglav, Tomaž Pengov, Tomaž Domicelj, Marko Grobler in Robert Petan. Posnetki koncertov ne ujamejo le zvoka, ujamejo vzdušje, doživetje, le nekaj domišljije potrebujemo, da nam oživijo pred očmi.

23:00
Poročila

Janez Grm je že uveljavljen avtor kratkih zgodb - objavlja jih v revijah in z njimi sodeluje na natečajih; zanje je bil večkrat nagrajen, pred leti tudi na Arsovem natečaju.
Napisal je knjigo z naslovom "Sinice, sablje, sladoled", ki je zbirka različnih žanrskih kratkih zgodb, tudi fantazijskih in nadrealističnih. Zgodba z naslovom Približno tri mesece pa z malo besedami, ki pa so zato toliko učinkovitejše, odpira vpogled v starost.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov