Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 6. nov. 2021

Prvi • Sob, 6. nov.

00:00
Poročila

V nočnem programu bo z nami koprski odvetnik Janez Starman, ki je od letošnje pomladi tudi predsednik Odvetniške zbornice Slovenije, prvi, ki ne prihaja z območja Ljubljane. Kakšen je položaj odvetnika v naši družbi? Bomo tudi odvetnike nekoč ocenjevali podobno kot hotele in restavracije? Zakaj se v Slovenji radi tožarimo? In kako kot predsednik zbornice gleda na sedanje dogodke pri nas, na vladanje z odloki in na proteste, ga bo med drugim spraševal vaš nočni sopotnik Andrej Šavko.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Nekateri ljudje imajo v sebi nekaj nevidnega, kar druge privlači kot magnet. So več kot le všečni. Njihova karizma definira vse, kar počnejo, in vsako njihovo srečanje. Zatosi takšni ljudje pridobijo več spoštovanja in dosegajo boljše rezultate. So rojeni pod srečno zvezdo in blagoslovljeni z značajskimi lastnostmi, ki jim omogočajo doseganje uspehov brez vsakega truda? Nikakor ne!

Ta nevidna, a privlačna lastnost namreč ni podedovana, ampak pridobljena. Je nekaj, česar se lahko nauči vsak in ni rezervirana le za peščico srečnežev.

Kaj lahko torej naredite danes, da boste postali oseba, ki privlači druge in bogati njihovo življenje?
Samuel Johnson je rekel: “Ta, ki čaka, da bo na enkrat naredil veliko dobrega, ne bo nikoli naredil ničesar.” Zato vam predlagam nekaj enostavnega: pravilo tridesetih sekund. Pravilo je zelo preprosto: v prvih tridesetih sekundah pogovora recite osebi nekaj spodbudnega, pozitivnega.

Vsak človek potrebuje dobro besedo, spodbuden kompliment, ki razplamti naše upe in sanje. Vsi se počutimo bolje, ko smo deležni pozornosti, potrditve in ko smo cenjeni. Psiholog Henry Goddard je opravil študijo o nivojih energije pri otrocih. Pri tem je uporabil inštrument, ki ga je poimenoval “ergograf”. Njegove ugotovitve so bile izjemne. Ko so utrujeni otroci dobili priznanje ali pohvalo, je ergograf pokazal nenaden porast energije. Ko so bili kritizirani, je njihova energija strmoglavila. Zagotovo ste takšen vpliv in takšno moč besed spoznali tudi sami. “Skrb v srcu tare človeka, dobra beseda pa ga razveseljuje,” beremo v Pregovorih 12,25.

Večina ljudi ob srečanju z drugimi misli o sebi in o tem, kakšen vtis bodo pustili. Ključ za učinkovanje pravila tridesetih sekund pa je ravno v nasprotnem: ko pridete v stik z ljudmi, se ne osredotočite nase, ampak poiščite načine in poti, kako se boste osredotočili na sogovornico ali sogovornika. Pomislite na to, kaj spodbudnega mu lahko rečete. Morda se ji lahko zahvalite za to, kar je naredila za vas. Morda lahko drugim, ki so del pogovora, poveste o njenih dosežkih ali pa ga pohvalite za značajsko lastnost, ki jo kaže. Takšno ravnanje ni zapleteno, čeprav zahteva nekaj časa in truda. Vendar pa je nagrada ogromna, saj ima resnično pozitiven vpliv na ljudi.

Psihologi že desetletja proučujejo “prve vtise”. Toda če želite pustiti vtis, ki bo trajen in pozitiven, potem je eden od najučinkovitejših načinov za to prav pravilo tridesetih sekund. Pozabite na iskanje načinov in poti, kako bi vi bili videti bolje. Namesto tega poiščite načine, s katerimi lahko pomagate drugim do tega, da bodo videti bolje.

Vprašajte se: Kaj pozitivnega ali spodbudnega lahko rečem vsaki osebi, ki jo bom danes srečal?

Ponudite vsakomur pozornost in potrditev ter pokažite, da cenite, kar oseba dela.

In ne pozabite: v prvih tridesetih sekundah pogovora recite nekaj spodbudnega.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Ni se še zgodilo, da bi v rubriki KiKs, ki jo posvečamo nekaterim zmotam oz. napakam, ki jih delamo pri uporabi slovenskega jezika, gostili profesorja iz Fakultete za računalništvo in informatiko. Danes se bo zgodilo prav to. Predstavili bomo namreč prvi spletni portal oz. orodje za strojno preverjanje postavitve vejic v besedilih.

08:00
Poročila

Med osmo in deveto odpiramo vrata slovenskih vrtcev, delamo prepih v učilnicah prvošolcev, drugošolcev, tretješolcev, poslušamo ringarime in zgodbaraje, rešujemo zanke in uganke, pojemo z Violinčkom in odgovarjamo na tisoč zakajev. Radijski ringaraja vsako soboto ob 8.05 na prvem programu Radia Slovenija.

Violinček velikokrat ugotavlja, kako so skladatelji ujeli dogodke iz narave v glasbo. Le kako so zvočno orisali recimo letne čase, živali ali kakšen poseben zvok? Danes bo Violinček raziskoval zanimiv vremenski pojav, ki prinese blisk, grom, točo in dež. Kako v glasbi zveni nevihta? Ne vem, poslušajte našega radijskega glasbenika.\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
Violinček velikokrat ugotavlja, kako so skladatelji ujeli dogodke iz narave v glasbo. Le kako so zvočno orisali recimo letne čase, živali ali kakšen poseben zvok? Danes bo Violinček raziskoval zanimiv vremenski pojav, ki prinese blisk, grom, točo in dež. Kako v glasbi zveni nevihta? Ne vem, prisluhnite našemu radijskemu glasbeniku.\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t
\t\t\t\t

09:00
Poročila

V tokratni oddaji Hudo se nam bodo v studiu pridružile učenke Naja Kapun, Izza Petrnel Žele, Ronja Štrukelj Kreč in učenec Jaša Pignoni Čebron. Govorili bomo o tem, kako se učiti, pripraviti na test in ustno spraševanje, kako so zadovoljni z urnikom, in kaj počnejo v prostem času, ko lahko pozabijo na šolo.

10:28
Huda muska - vloga glasbe 6.11.2021, Z mladimi o tem, kako se učiti in naučiti ter kako se sprostiti

11:00
Poročila

Ste ljubitelji sedme umetnosti? Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu ter spremljati tudi kritiko filmskega sporeda? Oddaja te zvrsti z najdaljšo zgodovino, Gremo v kino, vam že več kot šest desetletij ponuja prav to. Dobitnica viktorja za najboljšo radijsko oddajo o kulturi leta 1996 je najbolj poslušana oddaja uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija. Pripravljata jo Matej Juh in Ingrid Kovač Brus, ki sta z vami vsak petek ob 18.15 na Prvem in v ponovitvah ob sobotah ob 14.05 na programu Ars.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Poslušamo ponovitev oddaje Prva vrsta, v kateri je v torek nastopil Robert Petan.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Čas je, da namesto propadanja sveta uzremo njegovo okrevanje. Na to nalogo so bili jasno opozorjeni politični voditelji na očeh svetovne javnosti zbrani na podnebni konferenci v Glasgowu. Zmanjšanje izpustov metana za tretjino ter napoved konca krčenja gozdov v roku osmih let sta najpomembnejši zavezi političnega dela podnebne konference v Glasgowu. Medtem pa južno od britanskega otoka divja diplomatska vihra med Otokom in Kontinentom glede ribištva, še nekoliko južneje se nad Bosno in Hercegovina zgrinja grožnja o njenem razpadu.

14:00
Poročila

14:14
Napoved GLC 6.11. 2021, Ob 200. obletnici rojstva velikega ruskega pisatelja listamo po najbrž najbolj podcenjenem romanu njegovega veličastnega literarnega opusa

V svojem zrelem ustvarjalnem obdobju, nekako med letoma 1866 in 1881, je Fjodor Mihajlovič Dostojevski napisal pet romanov, od katerih štirje – Zločin in kazen, Idiot, Besi in, kajpada, Bratje Karamazovi – veljajo za čisto klasiko, za umetniško dovršena, naravnost genialna dela, ki jih je preprosto treba prebrati vsaj enkrat v življenju. Kaj pa je s petim romanom, ki je nastal v tem času? Kaj je, skratka, z Mladeničem, ki ga je pisatelj revijalno prvič objavil leta 1875? – Zdi se, da ostaja nekako ob strani, razmeroma malo bran in malo ljubljen. Pa to pomeni, da Mladenič ni nič kaj prida? Je Dostojevski s tem romanom kratko malo brcnil v prazno? – Odgovor smo iskali v tokratnem Sobotnem branju, ko smo pred mikrofonom gostili dr. Uršo Zabukovec, ki je roman prevedla in mu pripisala spremno besedo. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Obvestila

Vsak človek nosi v sebi bogastvo, ki včasih neupravičeno ostane skrito očem drugih. To pomanjkljivost odpravlja oddaja Razkošje v glavi. V njej rišemo portrete zanimivih ljudi, ki morda nikoli niso bili v soju medijskih luči ali pa je ta svetloba zakrila druge, nič manj pomembne dele njihovega življenja. Vsako soboto ob 16.30 na Prvem.

17:00
Poročila

Izbrali smo nekaj posnetkov živih koncertnih izvedb slovenskih kantavtorjev. Zaigrali in zapeli nam bodo: Sandra Erpe, Nataša Vester Trseglav, Tomaž Pengov, Tomaž Domicelj, Marko Grobler in Robert Petan. Posnetki koncertov ne ujamejo le zvoka, ujamejo vzdušje, doživetje, le nekaj domišljije potrebujemo, da nam oživijo pred očmi.

18:12
Napoved GLC 6.11. 2021, Na sporedu ob 18.30

18:15
Obvestila

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Z oddajo Sledi večnosti smo na obisku v občini Sveta Ana v Slovenskih Goricah. Sodelujejo: tamkajšnji župnik Tonček Fras, župan Silvo Slaček, zdajšnji in bivši ravnatelj osnovne šole Sandi Šijanec in Boris Mlakar ter gostilničar Marjan Kramberger. Že dobro desetletje se ti gospodje zbirajo enkrat tedensko in možujejo o mnogih stvareh, tudi o tem, kako v kraju sodelujeta cerkvena in civilna oblast.

Modra volna zasmehovane ovčice postane iskana.
Pripoveduje: Mira Danilova.
Napisal: Hans Walther.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Zgodba o nasilnežu, naključnem seksualnem konsenzu in povsem nepričakovanem obratu. Prav lahko rečemo, da so takšne zgodbe del vsakdanjega življenja in ne le domiselnega izmisleka.

Avtorica: Dragica Potočnjak
Režiser: Diego de Brea
Dramaturg: Pavel Lužan
Tonski mojster: Miro Marinšek
Asistentka režije: Helena Mugerle
Tehnični asistent: Sandi Zgonc

Rajko: Miha Arh
Eva: Barbara Žefran
Peter: Niko Logar

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija septembra 1999.

23:00
Poročila

François-Marie Arouet Voltaire je bil eden največjih razsvetljenskih filozofov in pisateljev. Bil je svetovljan, ki se je zavzemal za svobodomiselno in antiklerikalno podobo meščanstva 18. stoletja. Najbolj znan je kot avtor kratkih, filozofsko obarvanih pripovedi, kot sta Zadig ter Kandid in optimizem. Živel je med letoma 1694 in 1778. Poleg filozofskih in gledaliških besedil je napisal tudi nekaj pesmi. V literarnem noktumu boste slišali tri: Stance za gospo Lullin, Zbogom življenju in Epigram.

Carolyn Wonderland: Tempting Fate. Večna popotnica iz Teksasa osvoji poslušalčeva ušesa z energičnim in sočno eklektičnim, pretežno južnjaškim blues rockom.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov