Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 15. dec. 2022

Prvi • Čet, 15. dec.

00:00
Poročila

V četrtkovem nočnem programu bomo gostili Lano Bauman in Žana Hauptmana, ki v Mariboru že nekaj let prirejata projekt Lacha. Namen projekta je nastopanje omogočiti mladim perspektivnim glasbenikom. Letos sta prvič dobila tudi svoj oder na največjem mariborskem festivalu. Nočni voditelj bo Bratko Zavrnik.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor bodisi ljubiteljski glasbeni kulturi bodisi narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Najvišji se je ozrl na nizkost svoje dekle, je izvoljenka odvrnila nebeškemu slu, ko ji je razgrnil Božji načrt.Naj se zgodi po Njegovi volji, je pristavila v predanem spoštovanju.Mati Božja, zaročenka Marija iz zgledne, a neznane nazareške družine, je s tem svojim dejanjem vzpostavila ponižnost kot plemenito duhovno držo zvestega človeka.Predvsem po ponižnosti smo namreč, v očeh Stvarnika, spoznani in utemeljeni.Če se ji pridruži krotkost srca, smo sposobni Božjega dotika.Spojitve z življenjem Večnega.Mati Božja, mlado, a modro dekle iz Davidovega rodu, bi lahko zavrgla nebeško ponudbo.Lahko bi se prestrašila žgočih srčnih bolečin, ki jih je v svojih nedrjih nosilo Sinovo življenje.Lahko bi prosila angela Gabrijela za čas premisleka.Za uvidevnost nebes, da trpljenja, ki jo čaka, ne zmore nositi.Da bi se zgrudila pod njegovo težo in ostala nekoristna za soodrešenje sveta.Lahko bi se pogajala, v upanju, da bo predlog umaknjen.A kraljica vseh rodov se je popolnoma predala Božjemu hotenju.V trenutku najglobljega premišljevanja je zavrgla vse dvome o lastni sposobnosti.Vedela in čutila je, da je obdarjena na poseben način.Da je Bog ne bi povabil, naj se mu pridruži pri izpolnitvi svetih prerokb, če bi bila nepopolna.Ko je namreč Najvišji ustvaril življenje, si je zamislil Brezmadežno kot novo Evo.Kot ženo, ki, obdana z dvanajstimi zvezdami, rodi Odrešenika.Kot ljubečo mater, ki svojega Sina pospremlja do vznožja križa, da bi nihče, kdor Vanj veruje, ne bil pogubljen.Bitje iz mesa in krvi ne more sprejeti takšne odgovornosti, če bi bilo omadeževano.Trajno čudo se je zgodilo lahko samo zaradi brezmadežnosti Matere Božje.Zaradi milosti, položene v voljo stvarjenja.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Danes se ustavljamo v osrčju Slovenije: Zasavju. Z našo dopisnico se bomo sprehodili po praznično okrašenih zasavskih mestih, ki so letos tudi nekoliko v duhu varčevanja s električno energijo, zato pa prireditev ne bo bistveno manj.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Nadaljujemo decembrsko miniserijo Možganov na dlani, ki smo jo podnaslovili »Okrasje čustev«. Sramu, ki smo ga obdelali prejšnji četrtek, danes (tako) dodajamo zagrenjenost. Saj se spomnite zagrenjenega kosmatega zelenega Grincha, ki je ukradel božič? Ali pa prav tako zagrenjenega skopušnega Ebenezerja Scrooga, ki je na božični večer srečal duha preteklosti, sedanjosti in prihodnosti? Naj bo to Dr. Seuss ali Charles Dickens, zagrenjenost v prazničnem času je očitno našla svoje mesto v literaturi, zakaj je ne bi tudi v Možganih na dlani?

08:00
Poročila

Zakaj v Sloveniji skoraj nihče več ne nosi zaščitne maske? Ali si sploh še kdo razkužuje roke? Kaj pa testira? Čeprav smo v ponedeljek zabeležili 3.038 novih okužb s koronavirusom in je bilo zaradi covida hospitaliziranih 119 oseb, se večina vede, kot da korone ni več. Kar pa ne drži, pravi infektolog prof. dr. Janez Tomažič z Infekcijske klinike v Ljubljani. Kako naj v prazničnih dneh ravnamo, da se ne bomo okužili? Kaj lahko storimo, da bo druženje varno? Komu dr. Tomažič še vedno priporoča cepljenje in zakaj se na novi koronavirus lahko testiramo tudi sami? Dr. Janez Tomažič bo na naša in vaša vprašanja o omikronu, covidu in težavah, ki jih povzroča, odgovarjal v Svetovalnem servisu. Pišite ali pokličite! V četrtek po osmi uri v Jutru na Prvem.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

V Kliničnem centru v Mariboru še vedno deluje intenzivni covidni oddelek. V zadnjih dveh mesecih se je kljub razširjenemu mnenju, da je okužba z omikronom že tako blaga kot navaden prehlad, na oddelku hkrati zdravilo tudi do 11 najtežjih bolnic in bolnikov s koronavirusno boleznijo. »Kar polovica bolnikov na intenzivnem oddelku ima še vedno hudo covidno pljučnico,« opozarja internistka in specialistka intenzivne medicine Alenka Strdin Košir. Več v Ultrazvoku. Zdravnico skrbijo tudi posledice, ki jih okužba z novim koronavirusom pusti na zdravju ljudi. K poslušanju oddaje vas vabi Iztok Konc.

10:00
Poročila

Tokratni sogovornik oddaje Storž ima zanimiv vzdevek, prijatelji mu pravijo kar »Dr. Pršut«. Doc. dr. Stanislav Renčelj je namreč vse življenje raziskoval suhomesnate proizvode, na prvem mestu pršut. Je tudi pobudnik organizirane proizvodnje pršuta, zaslužen je za pridobitev zaščite imena kraški pršut in še marsikaj. Dobro pozna slovensko gastronomijo, napisal je kar nekaj knjig o kulinaričnih posebnostih posameznih slovenskih pokrajin, najbližja pa mu je kraška kulinarika, ob kateri je odraščal.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Ponovitev desete oddaje iz cikla o Bojanu Adamiču. O njem razmišljajo skladatelj in producent Jovan Adamov, pevka Gabi Novak ter urednik in režiser Dušan Hren.

Rubrika z dvema narodno-zabavnima vižama.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Drugi poudarki oddaje:Na Ptuju z zamenjavo energenta do cenejšega ogrevanjaAnkaran prejel listino Občina po meri invalidovDružba Slovenski državni gozdovi letos s slabih 17 milijonov evrov dobičkaMlekarna Celeia je začela z nadgradnjo čistilne napraveTelovadnica v izolskih Livadah kaže klavrno podobo

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Čeprav je državna volilna komisija ugotovila referendumsko potrditev treh zakonov, bi se njihova uveljavitev še vedno lahko zamaknila. Za vlaganje pritožb so na namreč na voljo trije dnevi.Še nekaj drugih poudarkov oddaje:Začetek kampanje Ustavimo rušenje javnega zdravstva s peticijo za takojšnje razreševanje težav pri dostopu do družinskih zdravnikov. Premier Golob na vrhu Unije ne pričakuje soglasja glede omejevanja cen plina, ampak kompromis o tem. Četrto zaporedno zvišanje osrednje obrestne mere v evrskem območju, tokrat za pol odstotne točke

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Ruska agresija na Ukrajino zaznamuje tudi življenje in politiko Evropske unije. Eno najbolj izpostavljenih področij je energetika. Voditelji članic Unije na zasedanju v Bruslju pretresajo različne načrte, kako kljubovati energetski draginji in hkrati obvarovati evropsko gospodarstvo. Se bodo – tudi zaradi ukrajinske krize - uresničile napovedi o podelitvi statusa kandidatke Bosni in Hercegovini? K temu je v torkovem govoru v Evropskem parlamentu pozval tudi predsednik vlade Robert Golob. O teh in drugih vprašanjih, ki zaznamujejo aktualno politično dogajanje v evropski povezavi, voditelj Blaž Ermenc s sogovorniki.Gostje: dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji;Marko Štucin, državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve;dr. Matjaž Nahtigal, profesor mednarodnega prava z ljubljanske Fakultete za družbene vede;dr. Jan Grobovšek, profesor ekonomije z Univerze v Edinburghu.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

18:54
Obvestila

… in njene dogodivščine v slaščičarni Pri sladkem lešniku.Pripoveduje: Draga Potočnjak.Napisala: Mira Zelinka.Posneto v studiih Radia Slovenija 1995.

Beneški fantje so zaokrožili sedemdeset let svojega delovanja, ansambla Petra Finka in Pogum pa skupno praznujeta "glasbenega Abrahama" (Peter Fink trideset in ansambel Pogum dvajsetletnico delovanja). Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe v živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

Anne Sexton, rojena pod imenom Anne Gray Harvey, je bila ameriška pesnica, poznana po zelo osebnih, izpovednih pesmih. V njih govori o depresiji, samomoru, pa tudi o dotlej tabuiziranih temah, kot so ženska seksualnost, menstruacija, splav in incest, ki v zgodovini književnosti še danes ostajajo razmeroma spregledane. Za svojo knjigo Live or Die je leta 1967 prejela Pulitzerjevo nagrado za poezijo. V Literarnem večeru, ki ga je pripravila Tina Poglajen, predstavljamo pesnico in prevode njenih pesmi v slovenščino. Avtorica oddaje in prevajalka pesmi Tina Poglajen, interpretki Vesna Jevnikar in Saša Mihelčič,režiser Igor Likar, napovedovalca Maja Moll in Igor Velše, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,tonska mojstra Matjaž Miklič in Sonja Strenar,urednik oddaje Urban Tarman, leto nastanka 2018.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

V Pesmi v žepu se nam z novim albumom »Dobro jütro« predstavlja Michael Leopold oziroma radgonski reper Leopold I. Na prvencu, pod katerega se podpisuje producent Vid Turica, nam Leopold I. skozi dvanajst pesmi v neposredni in dramaturško razgibani pripovedni maniri naslika konstelacijo pogledov na življenje, podanih z različnih perspektiv. Iskrena, kritična, a obenem naravnost simpatična izpoved predstavnika mlajše generacije je začinjena z melodiko radgonskega narečja in domišljenim glasbenim prispevkom gostujočih glasbenikov.

23:00
Poročila

Irska književnica Edna O'Brien je ustvarila bogat in vznemirljiv opus kratkih zgodb, romanov, biografij, dram, poezije in besedil za otroke. Tako kot James Joyce, o katerem je napisala biografijo, je tudi ona doživela prepoved nekaterih svojih knjig. Rodila se je 15. decembra 1930 in ob njenem rojstnem dnevu smo kot poklon posneli Nokturno z odlomkom iz njenega trenutno zadnjega romana Dekle (2019). Pisateljica si je pri pisanju romana zadala zelo težko in tudi nehvaležno nalogo: pisati o trpljenju dijakinje, ki so jo hkrati s sošolkami ugrabili pripadniki skupine Boko Haram. Nikar ne zamudite.Režija Živa Bizovičar,tonski mojster Urban Gruden,glasbena oprema Darja Hlavka Godina,interpretka odlomka Tina Resman,prevod Marko Golja.Produkcija 2022.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov