Poleg sekundarnih spolnih znakov, kot so rast dlak po telesu, poglabljanje glasu (mutiranje) ipd., se "guevedoces" tudi primarni spolni znaki oz. zunanja spolovila (penis in moda) razvijejo šele v času pubertete (pri približno 12 letih)!

Zakaj je tako?
Biološko gledano imajo ženske 2 X kromosoma, medtem ko imajo moški nehomologen spolni par X in Y kromosoma.

Na Y kromosomu se nahaja tudi poseben gen SRY, ki se praviloma aktivira okrog tretjega meseca nosečnosti in je odgovoren tudi za razvoj testisov.

V testisih nastaja zelo pomemben spolni hormon, imenovan testosteron, ki se nato s pomočjo encima 5-alfa reduktaze pretvori v »močnejšo« oz. potentnejšo obliko, imenovano dihidrotestosteron oz. na kratko DHT. Ta pa je odgovoren za embrionalni razvoj zunanjih moških spolovil, kot sta penis in moda.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ker imajo "guevedoces" moški kariotip (torej kromosomski par XY) z običajnim izražanjem gena SRY, testise razvijejo skladno s pričakovanji.

Zato tudi proizvajajo testosteron kot ostali biološko opredeljeni dečki. Nimajo pa aktivnega encima 5-alfa reduktaze, zato se penis in moda (moška zunanja spolovila) v času embrionalnega razvoja (nosečnosti) ne razvijejo in ob rojstvu izgledajo kot biološko opredeljene deklice.

Zato jih tudi v otroštvu vzgajajo in obravnavajo kot deklice.

Nato pa se njihovo življenje popolnoma spremeni. Med puberteto pri biološko opredeljenih moških v krvi naraste vsebnost testosterona.

To pa vodi tudi v dramatičen razvoj penisa in mod, ki bi se iz struktur, ki sicer spominjajo na klitoris oz. vulvo praviloma morala razviti že v času embrionalnega razvoja.

To navidezno preobrazbo deklice v dečka, guevedoces, njihove družine in prijatelji skupaj veselo praznujejo in se ga razveselijo.

Prehod je torej enostaven in nediskriminatoren oz. dobro sprejet v družbi, kar pa je tudi najpomembnejše sporočilo za nas, ker imamo kot družba včasih še največ težav prav s sprejemanjem raznolikosti.

*Članek je napisal Tim Prezelj, raziskovalec na področju seksologije in asistent na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kjer izvaja predmet spolna vzgoja s spolno kulturo. Sicer je pa Tim tudi mladi raziskovalec na ZRC SAZU, kjer opravlja doktorat.