Nekatere romske družine imajo celo manjše količine vode, kot jih zahtevajo mednarodni standardi v primerih humanitarnih kriz. Foto: MMC RTV SLO
Nekatere romske družine imajo celo manjše količine vode, kot jih zahtevajo mednarodni standardi v primerih humanitarnih kriz. Foto: MMC RTV SLO
Izbrisani
Državni zbor je 8. marca lani sicer sprejel zakon, ki naj bi izbrisanim retroaktivno znova dodelil status stalnih prebivalcev, a so parlamentarno in javno razpravo pred sprejetjem zakona kvarile ksenofobične izjave številnih poslancev. Foto: MMC RTV SLO
AI opozarja Slovenijo

Mednarodna organizacija za človekove pravice v svojem letnem poročilu ugotavlja, da slovenske oblasti še vedno niso uspele zagotoviti pravic nekdanjim stalnim prebivalcem Slovenije, ki prihajajo iz drugih držav nekdanje Jugoslavije.

Državni zbor je 8. marca lani sicer sprejel zakon, ki naj bi izbrisanim retroaktivno znova dodelil status stalnih prebivalcev, a so parlamentarno in javno razpravo pred sprejetjem zakona kvarile ksenofobične izjave številnih poslancev, štiri dni po sprejetju zakona pa so stranke desne politične opcije v DZ vložile pobudo za razpis referenduma o sprejetju omenjenega zakona, AI ugotavlja v poročilu.

Na poročilo so se odzvali na ministrstvu za notranje zadeve, kjer pravijo, da so upravne enote izbrisanim izdale 60 posebnih odločb, prošenj pa je bilo 82, pri 155 prošnjah za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje pa jih je bilo izdanih 26.

Romi nimajo dostopa do vode, kanalizacije in elektrike
Neustrezne bivalne razmere Romov se med drugim kažejo tudi v tem, da nimajo dostopa do vode, kanalizacije in elektrike. Vodja projektov Amnesty International Blaž Kovač je dejal, da je nedopustno, da danes naši sodržavljani še živijo brez vode. Nekatere romske družine imajo celo manjše količine vode, kot jih zahtevajo mednarodni standardi v primerih humanitarnih kriz.

Tudi strokovnjakinja Združenih narodov za področje človekovih pravic, vode in sanitarij je ob obisku Slovenije maja lani pozvala, naj se nemudoma sprejmejo ukrepi za ureditev razmer. Vsaj 21 romskih naselij namreč nima dostopa do vode, zato je opozorila na uničujoče posledice za te skupnosti.

"Neustrezen sistemski okvir boja proti diskriminaciji"
Sicer pa Amnesty International v svojem poročilu opozarja tudi na neustrezen sistemski okvir boja proti diskriminaciji na državni ravni, saj ne obstaja državni varstveni mehanizem za naslavljanja, preventive in sankcioniranje diskriminatornih praks. Najbolj posledice tega čutijo žrtve diskriminacije, ki nimajo na voljo učinkovitih pravnih sredstev niti učinkovite pomoči.

Avgusta lani je tako komisija za odpravo rasne diskriminacije pozvala oblasti, naj se spopadejo z diskriminacijo Romov na različnih ravneh, vključno s področjem izobraževanja, nastanitve, zdravstva in zaposlitve, ob tem pa oblastem priporočila sprejetje ukrepov za popolno odpravo ločevanja romskih učenk in učencev v izobraževalnem sistemu.

AI opozarja Slovenijo