Papež v tokratni poslanici izpostavlja versko svobodo - vseh religij. Foto: Reuters
Papež v tokratni poslanici izpostavlja versko svobodo - vseh religij. Foto: Reuters
Anton Stres
Če mora človek zanikati del svojega bistva in identitete, je to v najvišjem nasprotju z dostojanstvom človeka kot moralnega bitja, sporoča nadškof Anton Stres. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

"Pravica do verske svobode izhaja iz človekovega dostojanstva - če človek ne more živeti v skladu s svojo vestjo, če mora del svoje identitete skrivati, je to v najvišjem nasprotju z dostojanstvom človeka kot moralnega subjekta," je papeževo poslanico na tiskovni konferenci predstavil nadškof Anton Stres. Iz tega sledi, da ima človek pravico, da tudi v javnem življenju nastopa tak, kot je - kristjan ali kar koli drugega -, in da uveljavlja versko svobodo, poudarja nadškof.
Papeževa poslanica sporoča, da verska svoboda nikakor ni povezana z etičnim, moralnim skepticizmom in relativizmom, temveč z dostojanstvom sleherne človeške osebe, za katero je svobodno iskanje transcendence bistveno.
Poboj 80 kristjanov ob božičnih praznikih
"Kristjani so tista verska skupnost, ki doživlja največ preganjanj zaradi svoje vere," sporoča Stres ter kot primere navaja nasilje nad kristjani v Iraku, poboj 80 kristjanov v Nigeriji med božičnimi prazniki in samomor pakistanskega škofa z namenom, da bi opozoril na težek položaj vernikov. Versko svobodo ogrožata tako sam verski fundamentalizem in fanatizem kot tudi, na drugi strani, agresivni sekularizem ter laicizem, je zapisano v poslanici.

"Vera ima pravico sodelovati v družbeni ureditvi"
Verske svobode ni mogoče omejiti le na svobodo bogoslužja - manifestirati se mora tudi v pravici do sodelovanja in prispevanja k družbeni ureditvi, zato tudi družba sama v svoji ureditvi ne sme prezreti religiozne razsežnosti državljanov, je dejal Stres.

Papež je ob koncu poslanice pozval voditelje vseh preostalih velikih verstev in skupnosti k medsebojnemu spoštovanju in dialogu, ki bi v končnem prispeval k svobodi. V globaliziranem svetu ter vedno bolj etnično in kulturno pluralni družbi naj svet v religijah ne išče težav, temveč rešitev za edinost in slogo, je sklenil Benedikt XVI.

Papežev obisk vse manj verjeten
Stres je v odgovoru na novinarsko vprašanje razkril, da papež sicer ni zavrnil vabila na obisk Slovenije - tako od države kot Cerkve -, a se možnosti za obisk tudi zaradi starosti iz leta v leto manjšajo.