Družina Strojan od 24. decembra lani domuje v nekdanji vojašnici na Rojah pri Ljubljani. Foto: Reuters
Družina Strojan od 24. decembra lani domuje v nekdanji vojašnici na Rojah pri Ljubljani. Foto: Reuters
Kakšen bo epilog nove napovedane selitve? Videli smo tako rekoč že vse. Foto: RTV SLO
Porušeni objekti
Objekti Strojanovih pri Ambrusu so porušeni. Foto: RTV SLO
Podobnik našel lokacije za Strojanove

Kot je pojasnil predsednik komisije in minister za okolje in prostor Janez Podobnik, si jih je pravni zastopnik družine Aleksander Čeferin že ogledal, zdaj pa si jih morajo ogledati še Strojanovi in se odločiti o morebitni naselitvi. Romska družina sicer zatrjuje, da se bo - če jim država do 15. aprila ne bo ponudila novega bivališča - odpravila nazaj v Dečjo vas pri Ambrusu.

Predstavniki vlade so se o predlaganih lokacijah predhodno pogovorili s člani krajevnih skupnosti, da bi preprečili konflikte ob morebitni naselitvi Strojanovih. Večina predlaganih krajev je v državni ali občinski lasti.

"15. april omenili Strojanovi"
Pred tremi meseci je Čeferin vladni strani ponudil v podpis dogovor, v katerem je ta nedelja omenjena kot rok, do katerega naj bi se družina preselila na stalno lokacijo. Če se to ne bi zgodilo, naj bi se romska družina odpravila nazaj na nekdanje prebivališče blizu Ambrusa.

Na ministrstvu za okolje in prostor zatrjujejo, da 15. april ni bil nikoli omenjen kot datum, do katerega bi morala vlada Strojanovim ponuditi novo lokacijo, in da je to na pogajanjih omenil le eden izmed članov družine. Direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh in predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti ter minister za okolje Janez Podobni sta vztrajala, da 15. april ni nikakršen "magičen datum".

Vlada očitno želi preložitev odločitve
Na pogajanjih so sicer govorili tudi o tem, da bi otroci šolsko leto končali v šoli, ki jo zdaj obiskujejo. Podobnik je dejal, da je družina izrazila to željo, a so Strojanovi to zanikali. Sem verjetno velja tudi pripisati, da se prebivalci Šentvida strinjajo, da bi ostali tam še nekaj mesecev, dokler se ne najde lokacija.

Podobnik od družine pričakuje, da bo lokacije pregledala zelo resno in da bo sprejela roko države. Kot kaže, vlada želi preložitev odločitve o dokončni selitvi do poletja, na čas "kislih kumaric", ko bo končana tudi šola, Strojanovi pa želijo odločitev že veliko prej.

Vrnitev v Ambrus ne pomeni zavrnitev nove lokacije
Čeferin poudarja, da se bo o selitvi odločila družina Strojan sama. Opozarja, da Strojanovim po eni strani niso ponudili nobene lokacije, hkrati pa so občanom Šentvida obljubili, da bodo 15. aprila zapustili začasno domovanje. Morebitna vrnitev v Ambrus sicer ne pomeni, da ne bi sprejeli druge lokacije, saj je še vedno odprta možnost, da jim to vlada ponudi.

Strojanovi napovedali tožbo
Mirko Strojan je v začetku marca napovedal, da bodo, če jim vlada do vseeno "magičnega" datuma ne bo priskrbela ustreznega bivališča, vložili tožbo zoper državo zaradi kršenja njihovih pravic. Tožbe so že pripravljene, a jih ne bodo vložili, dokler ne bo konec vseh pogajanj, je povedal Čeferin.

Podobnik našel lokacije za Strojanove