Foto:
Foto:
Predsednik komisije Janez Jerovšek.

Kot je po seji pojasnil predsednik komisije Jožef Jerovšek, je komisija sprejela sklep, v katerem od notranjega ministrstva terjajo, da zadevo razišče. Tako naj bi morala policija ugotoviti, ali je šlo v tem primeru za zlorabo posebnih metod in sredstev ali za posamično akcijo policista oziroma za dogovor med policistom in tožilcem.

Odvetnik Peter Čeferin pa je trdil, da je tožilstvo na nedovoljen način izvedelo, da se je decembra lani v nekem lokalu srečal s Polono Selič, ki naj bi opravila poligrafski test Čeferinove stranke.

Jerovšek je še pojasnil, da notranje ministrstvo vztraja pri razlagi, da gre v primeru Čeferin za naključni dogodek, saj naj bi bil delavec policije v lokalu v zasebni družbi.

Komisija tudi o uničevanju arhivov
Na drugi, redni seji pa je direktor Arhiva Slovenije Vladimir Žumer komisijo seznanil s tem, da naj bi se uničevalo arhivsko gradivo iz polpretekle zgodovine v Sloveniji.

Člani komisije so sprejeli sklep, v katerem so od uradnih organov zahtevali pojasnila, ali so bile v zvezi s čiščenjem dokumentov kakršne koli ovadbe. Na podlagi Žumerjevih pojasnil so premierja Antona Ropa pozvali, da dokumente, ki se pojavljajo v aferi udba.net, izročijo arhivu, kamor naj bi posredovali tudi dokumente notranjega ministrstva, ki jih arhiv še nima.

Preprečevanje vpogleda v beograjske arhive
Po Jerovškovih besedah naj bi bilo zaskrbljujoče zlasti dejstvo, da se še vedno pojavlja praznjenje arhivov tudi o obveščevalnih službah. Zato je napovedal, da bo predsednika vlade v pismu opozoril, da takšno ravnanje Sloveniji ni v čast. S tem pa se po njegovem mnenju izgublja tudi nekakšna dediščina države, na podlagi katere bi si lahko ustvarili verodostojni pogled na nekatere dogodke.

Žumer je člane komisije opozoril tudi na to, da nekateri visoki državni funkcionarji izvajajo pritisk, s katerim preprečujejo vpogled v beograjske arhive. Ti arhivi so namreč sedaj dostopni na podlagi sukcesije oziroma odločitve beograjskih oblasti. Takšno ravnanje je nesprejemljivo, pojasnjuje predsednik parlamentarne komisije.