Prizor, ki je vse redkejši. Foto: EPA
Prizor, ki je vse redkejši. Foto: EPA
Tobak in javni prostor
Odziv Nizozemcev na spremembe je, kot po navadi, provokativen. Foto: EPA
Tobak in javni prostor
Ivo Sanader je koalicijo sestavil tudi s pomočjo napovedane protitobačne novele in ukinitve popolne prepovedi vožnje pod vsakršnim vplivom alkohola. Foto: EPA
Tobak in javni prostor
Pariz te dni. Foto: EPA

V Združenju ponudnikov gostinskih storitev ocenjujejo, da četrtkova izjava Zdravniške zbornice Slovenije glede predloga sprememb protitobačne novele "kaže na to, da očitno ne govorimo o istem predlogu za spremembo zakona o uporabi omejevanja tobačnih izdelkov".

Na to temo se bodo v ponedeljek sešli s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OPZS), so zapisali v izjavi za javnost. V združenju upajo, da bodo oblikovali enotna stališča in optimalne rešitve glede nastale situacije.

"Po vseh poskusih konstruktivnega sodelovanja z vsemi vpletenimi akterji se v združenju sprašujemo, ali vsi vpleteni govorimo, beremo in razumemo isti jezik in ali se ukvarjamo z istim zakonom, ki želi zaščititi zaposlene ter zmanjšati uporabo tobačnih izdelkov," so povedali v združenju. Razumna odločitev pri spremembi zakona bi pripeljala do precej boljših učinkov, kot jih daje s sprejetim zakonom nastala situacija, so prepričani v združenju.

Gostinci zahtevajo "mehkejši" zakon
V predlogu sprememb zakona gostinci predlagajo, naj se kajenje v gostinskih lokalih dovoli samo v prostorih, ki imajo primerno prezračevanje in so fizično ločeni od preostalih prostorov. V te prostore bi bilo dovoljeno vnašanje pijač, njihova površina pa bi lahko obsegala do največ 50 odstotkov uporabne površine lokala.

Lokali, ki ne morejo fizično ločiti prostorov, bi imeli možnost opredelitve za kadilske ali nekadilske lokale pod pogojem, da bi odvajali dogovorjen odstotek iz dejavnosti za zdravstveno zavarovanje zaposlenih. Nosilce dejavnosti bi po predlogu gostincev lahko kaznovali le, če ne bi zadostili tehničnim standardom.

V parlamentarnem postopku je prav tako SNS-jeva različica sprememb zakona, ki jo bo odbor DZ-ja za gospodarstvo 15. januarja obravnaval drugič.

Kaj predlaga Jelinčič?
Lastniki lokala do 100 kvadratnih metrov se bodo lahko odločili za izbiro vodenja in upravljanja kadilskega ali nekadilskega lokala. Zagotoviti pa bodo morali ustrezno prezračevanje, zaposlenega pa ob nastopu delovnega mesta opozoriti za kakšne vrste lokal gre, da bo le-ta lahko še odklonil zaposlitev, če ne bi želel delati v kadilskem lokalu.

Igralni saloni so specifični poslovni subjekti, ki opravljajo specifično dejavnost in kjer je možnost kajenja ob igri poseben element igranja. Zaposleni v igralnih salonih se menjavajo na vsako uro, s čimer se obvarujejo morebitnih škodljivih vplivov kajenja.

Predlog zakona uvršča med izjeme, kjer je dovoljeno kaditi, tudi gledališče, natančneje kajenje v okviru dramskih predstav, saj je le-to potrebno zaradi dramskega pomena nekega umetniškega dela.

Ena izmed najpomembnejših predlaganih novosti pa je uvedba tako imenovanega tobačnega evra, ki bo namenjen izključno za preventivno dejavnost preprečevanja kajenja med mladimi. Zadnja pa je ukinitev kazenske odgovornosti pravnih oseb, ki storijo vse, da se v njihovih prostorih ne bi kadilo, a obiskovalec določbe ZOUTI-ja vseeno krši.

Mednarodno prezračevanje
Voditelji Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) ter Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno-liberalne stranke pa so medtem potrdili končno različico koalicijske pogodbe za sestavo nove vlade, ki glede organizacije kabineta in števila ministrstev ne predvideva pomembnejših sprememb, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Med prvimi potezami nove vlade bosta prepoved kajenja na javnih mestih ter omilitev zakona, ki določa vožnjo z 0,0 promila alkohola.

Mandatar za sestavo nove vlade in predsednik HDZ Ivo Sanader je po srečanju z voditelji HSS-a in HSLS-a na sedežu vlade novinarjem povedal, da bo nova vlada prepoved kajenja na javnih mestih zahtevala predvsem zaradi skrbi za zdravje svojih državljanov.

Kaditi kot Turek?
Pa to še ni vse. Naslednje leto naj bi se državam, ki kajenje na javnih mestih preganjajo, pridružila še Turčija, kjer naj bi kadilo kar 25 milijonov državljanov oziroma tretjina populacije. V deželi, kjer si obiska lokala ne gre predsatavljati brez dima iz vodnih pip, naj bi kršilce doletela globa 33 evrov. A naj bi bilo hkrati precej Turkov prepričanih, da bo morebitni zakon ostal mrtva črka na papirju.

S 1. januarjem se je do nekadilcev prijaznim državam pridružila Francija ter 5 nemških zveznih dežel.