Za SDS je zakonska zveza skupnost moškega in ženske, pomen zakonske zveze pa je zasnovanje družine, poudarja Cukjati. Foto:
Za SDS je zakonska zveza skupnost moškega in ženske, pomen zakonske zveze pa je zasnovanje družine, poudarja Cukjati. Foto:

Pravica do otroka ni ustavna pravica odraslega. Da bi šel na upravno enoto in zahteval otroka. Obstaja pa pravica otroka, da je posvojen v kar najboljše okolje.

France Cukjati
Ivan Svetlik
Minister Svetlik je povedal, da je tudi njegovo ministrstvo pripravilo dopolnilo, ki bi šlo v smeri, da bi v večji meri upoštevali voljo staršev, ko gre za vprašanje kam posvojiti posameznega otroka. Foto: MMC RTV SLO/ A. S.
otrok
Novi družinski zakonik med drugim omogoča posvojitev otrok tudi istospolnim partnerjem, čemur mnogi nasprotujejo. Foto: EPA

Poslanec SDS-a Franc Cukjati je glede dopolnil stranke k družinskemu zakoniku znova poudaril, da je za SDS zakonska zveza skupnost moškega in ženske in da je pomen zakonske zveze v zasnovanju družine. Zato nasprotujejo črtanju takšne definicije družine, ki je bila zapisana že leta 1976 v zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerij, iz novega družinskega zakonika.

"Mnoge stvari v državi temeljijo na tem pomenu. Npr. zdravstvena skrb, ginekološko varstvo žensk in deklet, skrb za nosečnice, porodniški dopust in podobno. Skrb za biološki potencial naroda. Gre za skrb za bodočo družino," je na novinarski konferenci stališče stranke, ki sicer predlaga dopolnila k 28 členom predlaganega novega družinskega zakonika, utemeljeval poslanec Cukjati.

Cukjati: Pravica do otroka ni ustavna pravica
SDS tudi predlaga dopolnilo, da zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti ostane, se pa dopolni "v vse mogoče smeri v korist partnerjev, ne pa tudi tako, da bi se zanemarjali koristi otroka".

Glede posvojitev otroka je Cukjati zatrdil, da pravica do otroka ni ustavna pravica odraslega. "Da bi šel na upravno enoto in zahteval otroka. Obstaja pa pravica otroka, da je posvojen v kar najboljše okolje," je dodal. Kot je pojasnil, so socialne službe oz. socialne delavke pri izbiranju posvojiteljev gledale na to, v kakšno družino so dodelile otroka, sedaj pa se v SDS-u, glede na stališča vlade in razprav, bojijo, da tega samoumevnega stališča ni več.

"Zakonik naj določa izhodišča pri posvojitvah"
"In ko bodo odločala sodišča, se bojimo, da bo materinski čut pri teh socialnih delavkah izgubljen, ta vpliv na izbiro posvojiteljev." Prav zato v SDS-u predlagajo, da družinski zakonik vsaj okvirno definira izhodiščne elemente, po katerim bi se izbiralo najboljšega posvojitelja.

V SDS-u predlagajo, da je le zakonska zveza moškega in ženske primerna za posvojitev tujega otroka, medtem ko posvojitev otroka zakonca ni sporna. Tudi posvojitev otroka partnerja, tudi istospolnega, za stranko ni sporna, če se smatra, da s tem partner pridobi roditeljske pravice in dolžnosti.

"Sporno pa je, zakaj v istospolni partnerski skupnosti, denimo dveh žensk, v kateri je ena prava, biološka mati, ki pripelje v to skupnost otroka, zakaj temu otroku vsiljevati neko mater št. 2. Partnerica lahko dobi vse roditeljske pravice in dolžnosti, če se seveda prava mati strinja. Tukaj ni problemov. Problem je pri posvojitvi tujega otroka, ki vstopa v to skupnost. Menimo, da je za to sposobna le zakonska zveza moškega in ženske," je pojasnil. Ob tem je dodal, da so tudi proti, da pravico do posvojitve tujega otroka dobi zunajzakonska skupnost.

Cukjati: Posvoji lahko urejena in stabilna zakonska zveza
Zakonska zveza, ki bi posvojila otroka, bi po predlogu največje opozicijske stranke morala izpolnjevati nekaj osnovnih načel, in sicer, da bi bila stabilna, urejena in razpolagati s primerno materialno osnovo.

Stabilnost bi pomenila, da bi zakon trajal najmanj pet let in da v tem času ne bi bilo nobene zahteve za ločitev, urejenost pa bi pomenila, da noben od zakoncev v zadnjih treh letih ni bil obsojen zaradi nasilja v družini. Tretjo načelo, materialna osnova, pa pomeni, da mora zakonska zveza imeti stanovanje in možnost preživljanje, je dejal Cukjati in zatrdil, da s temi načeli varujejo koristi posvojenega otroka.

"Predlagatelj zakonika naj prisluhne rejnikom"
O poglavju zakonika o rejniški dejavnosti je Cukjati pojasnil, da tukaj niso pripravili dopolnil, čeprav se strinjajo s pripombami združenja rejnikov. To mora po njegovih besedah storiti predlagatelj zakonika skupaj z rejniki. "Ni sprejemljivo, da se govori o rejniški dejavnosti, ne da bi se prisluhnilo rejnikom oz. da se spreminja družinski zakonik, ne da bi se prisluhnilo družinam oz. zakonskim zvezam. Dokler se rejniki ne bodo, vsaj načelno, strinjali z zakonikom, tega ne bomo podprli, čeprav bi sprejeli vse druge naše predloge," je napovedal Cukjati.

Svetlik: Tudi mi smo pripravilo dopolnilo
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik pa je ob robu seje sveta DeSUS-a povedal, da bodo videli, kakšno bo dopolnilo SDS-a in nato nanj pripravili ustrezne odgovore. Pojasnil je, da imajo tudi na ministrstvu pripravljeno dopolnilo, ki zadeva posvojitve otrok, in da ga bodo predlagali ob začetku razprave v drugem krogu. Dopolnilo gre po njegovih besedah v smeri, da bi "v večji meri upoštevali voljo staršev, ko gre za vprašanje kam posvojiti posameznega otroka".

Spomnimo, da so poslanci v začetku marca podprli nadaljnjo obravnavo družinskega zakonika v DZ-ju. Zakonik med drugim omogoča posvojitev otrok istospolnim partnerjem, čemur mnogi nasprotujejo, zlasti opozicija in Katoliška cerkev ter nekatere civilnodružbene organizacije. Zakonik med drugim podpirajo v koalicijskih strankah ter skupine za pravice istospolno usmerjenih.

Pravica do otroka ni ustavna pravica odraslega. Da bi šel na upravno enoto in zahteval otroka. Obstaja pa pravica otroka, da je posvojen v kar najboljše okolje.

France Cukjati