Od jugoslovanske republike do predsedujoče EU-ju - v 17 letih. Foto: RTV SLO
Od jugoslovanske republike do predsedujoče EU-ju - v 17 letih. Foto: RTV SLO
17 let osamosvojitve
17 let osamosvojitve
Tanke JLA-ja so dan po razglasitvi samostojnosti zapustili vojašnice, dobre 3 mesece zatem pa novonastalo državo. Foto: RTV SLO

Dan, ki sem ga preživel na Brionih, je bil najtežji v mojem življenju. Toda politika je soočanje z realnostjo.

France Bučar po sprejetju Brionske deklaracije v slovenski skupščini, 10. 7. 1991
Danilo Türk
Slavnostni govornik na osrednji slovesnosti je bil predsednik Danilo Türk, ki je spomnil na čas osamosvajanja in spregovoril o aktualnih političnih temah. Foto: MMC RTV SLO
Proslave po državi
Osrednja proslava ob dnevu državnosti

Pred 17 leti je slovenska skupščina sprejela Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, dan zatem pa je na Trgu republike v Ljubljani potekala slovesna razglasitev samostojnosti. Slovenija je postala neodvisna država, ki je prevzela nadzor nad svojimi mejami.

Težki prvi koraki
Novorojena država časa za slavje ni imela, saj jugoslovanska zvezna oblast slovenske samostojnosti ni priznala. 27. junija 1991 so se začeli oboroženi spopadi med jugoslovansko vojsko (JLA) ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo. V nekaj dneh sta slovenska vojska in policija zaustavili več oklepnih enot, zasedli so mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa so blokirali v vojašnicah. Vojaška intervencija se je končala 3. julija 1991, ko se je jugoslovanska vojska začela umikati v vojašnice.


Mir in brionska deklaracija
V noči s 7. na 8. julij 1991 so predstavniki jugoslovanskih zveznih organov, vlade, predsedstva, vojske, ministrska trojka Evropske skupnosti in slovenski pogajalci podpisali dokument, ki ni veliko obetal, kasneje pa je Sloveniji utrl pot do priznanja, saj je bila z deklaracijo prvič obravnavana kot samostojna sogovornica pred mednarodno javnostjo.

Se spominjate tistih dni? Hranite o dogodkih, ki so spremljali osamosvojitev fotografije?
Delite jih z nami.

Na Brionih so Slovenijo zastopali predsednik predsedstva Milan Kučan, predsednik vlade Lojze Peterle, zunanji minister Dimitrij Rupel, slovenski predstavnik v zveznem predsedstvu Janez Drnovšek in predsednik slovenske skupščine France Bučar.

Po 16-urnih pogajanjih je bil sprejet sporazum, s katerim se je zvezna vojska odpovedala nadaljnjim posegom in operacijam na slovenskem ozemlju, Slovenija pa je morala za tri mesece zamrzniti osamosvojitvene ukrepe. Dokument je predvideval aktivno vlogo Evropske skupnosti v posredovanju med sprtima stranema.

Podpisana je bila brionska deklaracija, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina.

Ker v sledečem trimesečju med Slovenijo in preostankom federacije ni nastal nov sporazum, je SFRJ uradno razpadel.

V torek zvečer osrednja državna slovesnost
Dan državnosti so že v torek obeležili s slavnostno sejo državnega zbora in osrednjo slovesnostjo ob dnevu državnosti na Trgu republike v Ljubljani. Slavnostna govornika sta bila predsednik državnega zbora France Cukjati in predsednik republike Danilo Türk, oba pa sta se dotaknila aktualnih političnih in družbenih vprašanj, pomembnih za Slovenijo 17 let po osamosvojitvi. Premier Janez Janša je že pred tem sprejel svojce padlih v desetdnevni vojni za Slovenijo, na predvečer dneva državnosti pa je mašo za domovino v ljubljanski stolnici daroval nadškof Alojz Uran.


Slovesnosti pripravili po vsej državi
Po Sloveniji so potekale številne slovesnosti ob dnevu državnosti. Ob 12. uri so osrednjo proslavo na Krasu pripravili Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov ter Območno združenje slovenskih častnikov Sežana in Občina Sežana. Ob isti uri se je na Otočcu začelo tradicionalno srečanje članov in članic LDS, ki se ga je udeležila tudi predsednica LDS-a Katarina Kresal.

Na Jesenicah so dan državnosti obeležili ob 13. uri v Pristavi nad Javorniškim Rovtom, ob 14. uri pa je slovesnost potekala v občini Tržič. Pripravilo jo je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Tržič in policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska. Ob 18. uri bodo dan državnosti počastili še v Velenju, ob 19. uri pa v Radovljici.

Državljankam in državljanom Republike Slovenije ob dnevu državnosti iskreno čestitamo.

MMC RTV SLO

Dan, ki sem ga preživel na Brionih, je bil najtežji v mojem življenju. Toda politika je soočanje z realnostjo.

France Bučar po sprejetju Brionske deklaracije v slovenski skupščini, 10. 7. 1991
Proslave po državi
Osrednja proslava ob dnevu državnosti