Karl Erjavec zagotavlja, da je DeSUS državotvorna stranka. Foto: BoBo
Karl Erjavec zagotavlja, da je DeSUS državotvorna stranka. Foto: BoBo
Alenka Bratušek, Dejan Židan
Minister Dejan Židan meni, da se bo politika odločila za državotvorno držo, tudi zato, ker zadnje informacije iz EU-ja kažejo, da bo v Sloveniji preobrat. Foto: BoBo
DeSUS je razpravljal o nepremičninskem zakonu

Erjavec je po koncu seje izvršnega odbora (IO) pojasnil, da bi se v skladu z dopolnilom v letu 2014 davek odmeril v vrednosti 60 odstotkov polne vrednosti izračuna, v letu 2015 v vrednosti 80 odstotkov, v letu 2016 pa v polni vrednosti. Postopna uvedba polne obremenitve bi veljala za vse kategorije. Kakšni bi bili denarni učinki njihovega dopolnila, še niso izračunali. "Že ves čas trdim, da usoda koalicije ni odvisna od nas in da bomo potrdili proračun, zato ne razumem vse te panike," je pred sejo IO-ja dejal Erjavec.
Po njegovem mnenju s tem dopolnilom ne rušijo vlade, saj bodo podprli predlog proračuna za prihodnji dve leti. A hkrati od vlade in DZ-ja pričakuje, da bodo dopolnilo sprejeli. Če ga ne bodo, bo stranka sklicala še eno sejo IO-ja in se dogovorila, kako naprej. Zakon bo sicer DZ obravnaval po nujnem postopku, s čimer se strinja tudi DeSUS.
DeSUS odgovornosti ne bo prevzel
Če bo DZ sprejel zakon v trenutni obliki, in za to ne potrebuje glasov poslancev DeSUS-a, "toliko bolje", je dodal Erjavec. "A DeSUS te odgovornosti za ta zakon ne bo prevzemal," je še poudaril. S sklepom IO-ja DeSUS-a premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer, ki sta bila prav tako navzoča na seji IO-ja, nista bila seznanjena, saj sta še predtem zapustila sejo.

Bratuškova je ob svojem odhodu povedala le, da se v DeSUS-u zavedajo, da so alternative nepremičninskemu davku slabše. Zato od njih pričakuje, da bodo ravnali državotvorno, a je izbiro prepustila njim. Dodala je, da jim je pojasnila, kaj sledi, če zakon pade - nižanje pokojnin in plač.

"Tu sem na povabilo Karla Erjavca, še enkrat bom predstavila davek in ne pričakujem od nikogar v državi, da bo rekel: "Bravo, Alenka, ker si uvedla ta davek"," pa je dejala pred sejo.

Manevrskega prostora je malo
Zdravstveni minister iz DeSUS-ove kvote Tomaž Gantar je pred sestankom povedal, da je manevrskega prostora malo, a je tudi on potrdil, da bo stranka ravnala državotvorno. Jurša je bil ob prihodu bolj molčeč in o morebitnih ponudbah, ki jih je DeSUS že dobil na mizo, in možnosti izstopa iz koalicije ni želel govoriti.

Obravnava predloga zakona o davku na nepremičnine bo sicer potekala po nujnem postopku, čemur so mu nasprotovali opozicijski poslanci, ki so opozorili na pretirano hitenje.

"Predlagani zakon je slab, za njegovo obravnavo pa bi potrebovali več časa," je opozoril vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin. Mihael Prevc (SLS) pa je poudaril, da še vedno ni znano, kakšen je končen izkupiček pogajanj o zakonu, zato tudi nujen postopek po njegovem mnenju ni primeren.

SDS kritičen do davkov in proračuna
Do predloga zakona o davku na nepremičnine so kritični tudi v največji opozicijski stranki SDS, saj bo imel po njihovem mnenju negativne učinke na konkurenčnost gospodarstva. Spremembe davčnih obremenitev na nepremičnine so sicer potrebne, a podpirajo idejo, da je treba vse davke združiti v enega, so pa odločno proti temu, da se večkratno obremenjuje prebivalstvo in gospodarstvo, je pojasnila poslanka Romana Tomc. "Za številne izmed tistih, ki so danes na robu, bo to pomenilo kapljo čez rob," je izpostavila.

Kritični so tudi do načina, kako je bil predlog proračuna vložen v državni zbor. Zakon o javnih financah jasno določa, da je treba skupaj s proračunom poslati še druge dokumente, hkrati pa tudi vse zakone, ki imajo finančne posledice. A glede davka o nepremičninah, ki naj bi v proračun prinesel 200 milijonov evrov, je še veliko nejasnosti. V stranki menijo, da gre za novo obliko nacionalizacije in zgolj polnjenje proračunske blagajne.

Židan pred sejo vlade
Pred četrtkovo sejo vlade se je razgovoril tudi minister za okolje in kmetijstvo Dejan Židan, ki meni, da so informacije, ki te dni prihajajo iz EU-ja glede stanja v Sloveniji, dobre in da politika nima pravice, da ta trend zopet obrne na slabše.

Poudaril je, da so v pogajalskem procesu kmetijskemu sektorju omogočili, da je bistveno izboljšal svoj položaj v primerjavi z začetnimi izhodišči. Izpostavil je neobdavčitev neplodnih zemljišč in zaščitenih gozdov. Starejšim lastnikom kmetijskih posesti, ki na primer nimajo potomcev, da bi njihova zemljišča obdelovali, pa svetuje, naj zemljišče, če ni v uporabi in bi jih davčno obremenjevalo, oddajo v najem.

DeSUS je razpravljal o nepremičninskem zakonu