Černač je bil zelo kritičen do novega zakona. Foto: BoBo
Černač je bil zelo kritičen do novega zakona. Foto: BoBo
Matej Tonin
NSi zakona ne bo podprl, je napovedal Tonin. Foto: BoBo
V GZS-ju so prepričani, da bo novi zakon pohabil gospodarstvo. Foto: BoBo
Slovenija
Nepremičninski davek naj bi močno okrnil razvoj občin, pravijo nasprotniki davka. Foto: BoBo
stolnica svetega Nikolaja, stolnica, cerkev, tržnica, ljubljana, vrata, škofi
RKC pozdravlja ukinitev obdavčitev sakralnih objektov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Večina davčnih stopenj istih
DeSUS o davku ni glasoval

"Gre še za eno prerazporeditev, ki se dogaja pod to vlado, gre za zaplembo denarja zaposlenim, upokojencem, obrtnikom in kmetom, predvsem pa za pokrivanje lumparij bančnih in drugih tajkunov, ki so ohranili nedotaknjeno premoženje ter se veselo sončijo in smejijo vsem v brk, ne v zaporih, pač pa v svojih vilah in jahtah," je bil nazoren podpredsednik SDS-a Černač.

Zaradi novega davka bodo najbolj prizadeti tisti z najnižjimi dohodki in gospodarstvo, kjer bodo nove obremenitve najbolj prizadele majhne in srednje podjetnike, obrtnike in zaposlene. "Gre za nov davek za pokrivanje tajkunskih zgodb," je dejal poslanec.
Za 13-krat več davka
V največji opozicijski stranki so kritični tudi do različnih stopenj obdavčitve, ki bodo veljale za različne nepremičnine, saj globalno za dvakrat povečujejo to obremenitev in bodo določena okolja precej bolj obremenile.

V nekaterih občinah se bo obremenitev glede na zdajšnjo odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča povečala tudi za 96-krat, je zatrdil. Po Černačevih besedah bodo morali prebivalci 10 občin, kjer se bo odstotkovno najbolj povečala davčna obremenitev, plačati 13-krat več davka, kot so ga doslej.
Višji davki, večji primanjkljaj
V največji opozicijski stranki menijo, da vlada premierke Alenke Bratušek kljub bistveno višjim davkom proračunsko luknjo še povečuje. "V letu 2013 bo, čeprav so se davki povečali, prilivov za 260 milijonov evrov manj, kot jih je bilo v letu 2012," je dejal Černač.
Zaradi podpore novemu davku v SDS-u menijo, da bi morala minister za kmetijstvo in okolje in podpredsednik SD-ja Dejan Židan ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo in član PS-ja Stanko Stepišnik odstopiti.

SD namreč v času vlade Boruta Pahorja ni sprejel zakona takratnega ministra za finance Francija Križaniča o davku na nepremičnine po stopnji 0,03, zdaj pa je privolila v petkrat višjo davčno obremenitev, je še spomnil.

Davku NSi že napovedal ne
Negativno so proti davku nastrojeni tudi poslanci NSi-ja. Ti bodo glasovali proti zakonu o davku na nepremičnine, ker po njihovem prepričanju predstavlja preveliko obremenitev gospodarskih in kmetijskih objektov, poleg tega pa ne upošteva števila otrok v posameznem stanovanjskem objektu, je dejal vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin.

Po besedah Tonina vlada ni upoštevala njihovega predloga, da bi se davčna stopnja za stanovanjske objekte, v katerih prebivajo otroci do 18. leta, za vsakega otroka znižala za 0,02 odstotka. "Mislimo, da bi bil to pozitiven pristop države k družinski politiki, ki države ne bi nič stal, bi pa veliko pomagal družini. Več otrok imaš, več prostora potrebuješ," je dejal Tonin.

Po Toninovih besedah so glede obdavčitve kmetijskih objektov kmetje v zadnjih dneh jasno povedali, da so davčne stopnje previsoke in da morajo uradniki v Ljubljani razumeti, da kmetijski objekti predstavljajo njihovo osnovno sredstvo.

Ob tem je opomnil, da gre pri kmečkem prebivalstvu za izrazito starejšo populacijo, ki se težko prebija in je zanje takšna obremenitev nenormalno visoka. Novi davek po mnenju stranke predstavlja tudi veliko obremenitev gospodarstva, ki že dalj časa opozarja, da ne bo več dolgo zdržalo pritiska, ki ga prinašajo nove obremenitve.

Diskriminatorna obravnava, meni GZS
Zaradi novih davčnih bremen so zaskrbljeni tudi v gospodarski zbornici (GZS), kjer menijo, da bo nepremičninski davek povzročil še večjo nestabilnost poslovnega okolja, nove izgube delovnih mest in posledično nove socialne stiske.
Ob tem so opozorili na slabo vrednotenje nepremičnin in slabe evidence. "Kljub temu vlada predlaga, da bo davčna osnova za stanovanja 85 odstotkov tržne vrednosti nepremičnine, za poslovne nepremičnine pa bo kljub omenjeni težavi osnova 100 odstotkov tržne vrednosti. To je diskriminatorno!" so ogorčeni.

Drugi razlog za negotovost je možnost, da bodo po dosedanjih informacijah občine lahko že v letih 2015 in 2016 dvignile davčno stopnjo do 50 odstotkov, zato zahtevajo triletni moratorij za občine.
Zbornica je hkrati tudi znova opozorila, da zaradi "kupčkanja" z novim davkom ni več zagotovila, da prilivi iz gospodarstva ne bodo višji, kot so prilivi gospodarstva iz nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Zato so namesto predlagane 0,75-odstotne stopnje zahtevali 0,60-odstotno stopnjo za poslovne nepremičnine in s tem razbremenitev gospodarstva.

RKC za zdaj zadovoljen
Slovenska škofovska konferenca je bila v svojem odzivu na potrjeni zakon skopa z besedami, saj so zapisali le, da pozdravljajo odločitev vlade, da v zakon o davku na nepremičnine predvidi oprostitev plačila davka na sakralne objekte in kulturne spomenike.
"Do samega zakona se še ne želimo opredeliti, dokler ne bodo znane vsebina in predvidene davčne stopnje za druge nepremičnine, ki so v lasti naše verske skupnosti. Posebej nas zanima, s kolikšno davčno stopnjo bodo obdavčeni pastoralni prostori, župnijski uradi, samostani, kulturni domovi, vrtci in šole," so še dodali.

Osiromašenje podeželja

V Skupnosti občin pa menijo, da bo nepremičninski davek najbolj prizadel revne prebivalce občin in osiromašil občine same. Skupnost občin je sicer vladi še pred potrditvijo zakonskega predloga poslala odprto pismo, v katerem so znova opozorili, da bodo nove obremenitve imele težke posledice za občine, saj ga bodo "na koncu občutili prav ljudje, tisti najšibkejši".

"Namreč delež davka, ki bi ga naj država "dobrodušno" odstopila občinam, je namenjen urejanju skupnih javnih zadev, vrtcem, šolam, kulturi, področju sociale, čistemu okolju … S sprejetjem takšnega zakona bo Vlada RS ekonomsko in socialno stisko državljank in državljanov le še dodatno poglobila. Kar se ne bi zgodilo, če se na prvotno lokalnim skupnostim in njihovim ljudem pripadajoč davek ne bi "priklopila" država, ki je v tem še ne v celoti dodelanem davčnem viru videla možnost, da si napolni zaradi pretekle pogoltnosti izpraznjene državne (bančne?) blagajne," so bili kritični v pismu.
Novi davek bo tako po njihovem prepričanju zmanjšal prihodke občin in še dodatno obremenil obubožane ljudi. Premierko Alenko Bratušek so ob koncu pisma zato obvestili, da bodo "uporabili vsa pravna sredstva za zaščito javnega interesa".

Na slabšem občine, ki so imele nizko nadomestilo
Podobno menijo tudi v Društvu mladih iz manj razvitih regij. V društvu poudarjajo, da bo davek naredil zelo veliko škodo in še dodatno neenakomerno povečal obremenitev nepremičnim, ki jih prebivalci Slovenije potrebujejo za svoje preživetje.

"Z nepremičninskim davkom bodo obdavčeni tudi vrtci, šole, bolnice, kulturna dediščina in zdravstveni domovi, skratka obdavčili bodo tudi javne objekte, ki pa so že danes veliko breme stroškov rednih vzdrževanj za občine in predstavljajo nujnost za vsakodnevno življenje v posameznih občinah," so zapisali.

Problematično se jim zdi tudi to, da bodo nekatere občine, zlasti tiste, ki niso imele visokega nadomestila za stavbno zemljišče, ker so želele privabiti naložbe in nove občane, bistveno na slabšem v prehodnem obdobju, kajti prejemale bodo zgolj toliko, kot so doslej pobrale.

Večina davčnih stopenj istih
DeSUS o davku ni glasoval