Podpis dogovora pred časom. Foto: BoBo
Podpis dogovora pred časom. Foto: BoBo

Vlada se je seznanila s parafiranim dogovorom v povezavi z zakonom o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju in pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa in ministra za finance Klemna Boštjančiča za podpis dogovora.

Sorodna novica Počivavšek: Zakon o sistemu plač v javnem sektorju je kot hišica iz kart

Vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja soglašajo, da bo vlada, če do 15. novembra 2024 ne bodo sklenjene kolektivna pogodba za javni sektor in kolektivne pogodbe dejavnosti, s katerimi se uvrščajo v plačne razrede delovna mesta najmanj štirih plačnih skupin, najpozneje do 22. novembra 2024, po nujnem postopku predlagala prenehanje veljavnosti zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju in uporabo pravnih podlag, ki urejajo sistem plač v javnem sektorju, ki so veljale na dan pred uveljavitvijo zakona. Razen če bo doseženo soglasje med socialnimi partnerji o odložitvi začetka uporabe zakona, so po seji vlade sporočili z ministrstva za javno upravo.

V primeru stavke, ki je posledica kršitve tega dogovora oziroma nesprejetja zakona, s katerim bi prenehal veljati zakon o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju ali bi bil odložen začetek njegove uporabe, stavkajočim za čas stavke pripada nadomestilo plače v višini plače, ki bi jo prejeli, če bi delali.

Sorodna novica Podpis izjave o usklajenosti plačnega zakona. Kako bo potekal dvig plač v javnem sektorju?

Podpis bo predvidoma v torek

Dogovor naj bi po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije predvidoma podpisali v torek, v teh dneh pa poteka tudi izrekanje reprezentativnih sindikatov javnega sektorja o vsebini parafiranega dogovora, usklajenega na podlagi vloženih dopolnil k predlogu zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. Dogovor bo objavljen v uradnem listu, so še sporočili z ministrstva za javno upravo.

Predlog zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju je del največje prenove plačnega sistema v zadnjih 15 letih. Vključuje novo plačno lestvico, ob tem pa s skupno več kot 120 členi med drugim uvaja spremembe v sistema nagrajevanja in napredovanja ter na novo določa način usklajevanja plač z inflacijo.