Na Darsu so pred zimo obljubili, da bodo dolenjsko avtocesto, če bo zima mila, lahko končali do konca junija letos. Čeprav jim zima ni prizanesla, se trudijo, da bi ujeli ta rok. Foto: MMC RTV SLO
Na Darsu so pred zimo obljubili, da bodo dolenjsko avtocesto, če bo zima mila, lahko končali do konca junija letos. Čeprav jim zima ni prizanesla, se trudijo, da bi ujeli ta rok. Foto: MMC RTV SLO

Ko so v začetku decembra z Mirkom Kovačičem podpisali pogodbo za odkup zemljšča pri Ponikvah, se je lahko začela sklepna faza gradnje "dolenjke"- torej gradnje manjkajočega dela pri Trebnjem. Takrat so pri Darsu kot datum odprtja napovedali 30. junij 2010, a pod pogojem, da zima ne bo huda. Kot vemo, je zima prinesla kar nekaj padavin in nizke temperature. Kljub vsemu se po besedah predsednice uprave Darsa Mateje Duhovnik trudijo, da bi cesto zgradili čimhitreje. "Ta rok je v tem trenutku morda preveč optimističen, morda pa tudi ne," nam je povedala.

Rebrnice: zaščita proti burji konec leta
Druga tema, o kateri smo povprašali Duhovnikovo, je hitra cesta čez Rebrnice. Cesto so odprli pred približno pol leta, a je bila zaradi slabih vremenskih razmer, predvsem močne burje, večkrat zaprta. Postavlja se vprašanje, zakaj so zgradili cesto nekje, kjer je zaradi vremena potrebno njeno občasno zapiranje. Duhovnikova nam je pritrdila, da je vprašanje res aktualno, a dodala, da nanj ne more odgovoriti.

"Cesto tukaj imamo, položena je na plazovito pobočje, kar je ena težava, druga teževa pa je burja, ki je večkrat zelo močna." Po njenih besedah Dars že izvaja določene ukrepe za zaščito objektov ob tej hitri cesti, in če ne bo večjih težav, bodo prve protivetrne ograje postavljene že konec letošnjega leta. Duhovnikovo smo vprašali tudi, zakaj se na območju, kjer tako pogosto piha burja, ograje ni postavilo takoj. Odgovorila je, da so se o tem odločali njeni predhodniki in da zato na vprašanje ne more odgovoriti. Je pa pojasnila, da se je sunke burje in njihovo pogostost merilo že med gradnjo, dokumentacija za gradnjo ograj pa je trenutno v pripravi. Do konca leta naj bi jo postavili vsaj na objektih, nato pa še drugod.

Ponudnika morata dopolniti prijavo
Sicer pa se je pred kratkim iztekel razpis za izdelavo dokumentacije za elektronski sistem cestninjenja, ki je prediveden za leto 2012. Končne odločitve glede izvajalcev dokumentacije za elektronski sistem cestninjena še ni, je povedala Duhovnikova. Pojasnila je, da je komisija, ki to obravnava, oba na razpis prijavljena ponudnika pozvala k določenim dopolnitvam. Rok za oddajo dopolnitev se izteče jutri ob dveh popoldne. Strokovna komisija se bo nato sešla in upravi Darsa podala predlog za izbiro.