Če se storilec ne ustavi pravočasno in žrtev ne zaščiti primerno, menijo v nevladnih organizacijah, lahko nasilje pripelje do grozljivih zaključkov. Foto: Reuters
Če se storilec ne ustavi pravočasno in žrtev ne zaščiti primerno, menijo v nevladnih organizacijah, lahko nasilje pripelje do grozljivih zaključkov. Foto: Reuters

Vsaka peta ženska naj bi za stenami svojih domov živela v nasilju. Vsako se razvija počasi; iz psihičnega prek ekonomskega do fizičnega. Če storilec ne ustavi pravočasno in žrtev ne zaščiti primerno, menijo v nevladnih organizacijah, lahko nasilje pripelje do grozljivih zaključkov.

Bila je marčevska nedelja pred petimi leti, na dan, podoben današnjim, malce oblačen in z vonjem po pomladi. Štiriletna Živa je bila z mamo pri varuški. Čakali so na obisk očeta. Nekdanji policist je prišel iz zapora pred slabim mesecem, zaradi primernega obnašanja so mu petletno zaporno kazen skrajšali na dobri dve leti.

Tisto nedeljo mu je pripadalo dveurno druženje s hčerko. Tako je odločilo sodišče. V zaporu je sedel zaradi družinskega nasilja. Zaradi njegovega trpinčenja je za las ušla smrti njegova prva žena, nič kaj bolje pa se ni godilo drugi, Ameli Trempus Ribić.

Razplet dogodkov je ohromil Slovenijo. M. T. se je tiste nedelje želel znova pobotati z nekdanjo ženo. Amela je prišla v Slovenijo prav zaradi njega. A velika ljubezen se je kmalu po poroki sprevrgla v nočno moro. Mož ji je vzel osebne dokumente, jo zaklepal v stanovanje, tepel, lasal in davil. Da sta s hčerko lahko zapustili pekel domačega nasilja, je morala zbrati še zadnje kaplje energije. Poti nazaj ni bilo več.

In tako so dogodki, ki so se zgodili tiste nedelje, postali Amelina najhujša mora. Danes, pet let po tragediji, je pripravljena spregovoriti o drami, ki se je odvijala za štirimi stenami.
Epilog poznamo. Prišla je policija, pogajanja so trajala ure in ure, na koncu je nekdanji mož iz devetega nadstropja vrgel svojo hčerko in skočil še sam. Umrl je takoj, mala Živa pa se je tri dni v bolnišnici borila za svoje življenje. Na koncu je bitko zgubila.

Bi lahko Center za socialno delo tragedijo preprečil? Bi policija ukrepala drugače, če ne bi bilo govora o "enem izmed njih"? Bi bilo drugače, če bi med sojenjem sodnik upošteval navodila sodnega izvedenca in ga poslal v psihiatrično bolnišnico namesto v zapor? Vprašanja, ki lebdijo v zraku, si je zastavljala Amela. Ob smrti hčerke je delno umrla tudi sama.

Zakon o družinskem nasilju je del družinskega zakonika, ki pa je pri nas (zaradi znanih razlogov) že dolgo nespremenjen. Nevladne organizacije pripravljajo spremembe zakona o družinskem nasilju, saj zagotavljajo, da bi se z majhnimi spremembami lahko preprečila marsikatera tragedija.

Več v nocojšnjem Tedniku na 1. Programu TV Slovenija ob 20. uri

Anka Pirš, TV Tednik