Na čelu avstrijske vlade je Wolfganga Schűssla zamenjal Alfred Gusenbauer (na sliki). Foto: EPA
Na čelu avstrijske vlade je Wolfganga Schűssla zamenjal Alfred Gusenbauer (na sliki). Foto: EPA

Korinek je deja, da je za rešitev vprašanja, za katero je ustavno sodišče s prvo predmetno odločbo l. 2001 postavilo enoletni rok, skrajni čas. Izrazil je upanje, da bo dosežen politični kompromis, saj meni, da rešitve ne bi bilo nujno treba zapisati v avstrijsko ustavo. Dovolj bi bilo že, če bi natančno določili dvojezično območje, o katerem govori avstrijska državna pogodba.

Po napovedi zunanje ministrice Ursule Plassnik bo nova vlada vprašanje uredila do poletja 2007.

Oblikovanje velike koalicijske vlade, ki je v Avstriji prisegla v četrtek, je Slovence na avstrijskem Koroškem sicer navdalo z rahlim optimizmom. Glede odnosa nove vlade do manjšinskega vprašanja predsednik Skupnosti koroških Slovencev Bernard Sadovnik meni, da ta ne igra tako pomembne vloge na državni ravni, kot jo ima v deželi, kjer se bo odnos dogajal intenzivno, predvsem pri reševanju dvojezične topografije.

Predsednik Enotne liste Vladimir Smrtnik pa je glede na izkušnje iz preteklosti, ko sta obe strani - socialdemokrati in ljudska stranka - že sestavljali veliko koalicijo, zadržan, na kar po njegovih besedah kaže vladni program, ki zelo kratko in tudi nekonkretno formulira tista dva odstavka, ki sta namenjena manjšinskemu vprašanju.