Poslanci bodo nadaljevali zadnje redno zasedanje pred novim letom. Foto: RTV SLO
Poslanci bodo nadaljevali zadnje redno zasedanje pred novim letom. Foto: RTV SLO
Minister Ivan Žagar, pristojen za lokalno samoupravo in regionalni razvoj
Žagar trdi, da je vlada upoštevala zakon o lokalni samoupravi. Foto: RTV SLO

Odbor za lokalno samoupravo je predlagal ustanovitev 16 novih občin, sprejeti odlok pa je mednje vključil še občino Ankaran-Hrvatini. Odlok je bil ob obstrukciji LDS-a in SD-ja izglasovan s 45 glasovi proti 8.

Sejo so sicer spremljali številni zapleti in prekinitve. Poslanci LDS-a in SD-ja so predsedniku DZja Francetu Cukjatiju očitali nepravilno vodenje, zato so sejo zapustili, za nekaj časa pa so se jim pridružili celo poslanci koalicijskega DeSUS-a.

Poslanci SDS-a, SLS-a in NSi-ja so prepričani, da je ustanovitev novih občin ustavna pravica, v LDS-u in SD-ju pa opozarjajo na stroške. Opozicijski stranki trdita, da bo za delovanje novih občinskih uprav treba zagotoviti milijardo tolarjev, obenem pa so njuni poslanci prepričani, da ustanavljanje novih občin namesto izjeme postaja pravilo.

Žagar: Vlada upoštevala zakon
Minister, odgovoren za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Ivan Žagar, je dejal, da je vlada pri obravnavi predlogov za nove občine dosledno upoštevala zakon o lokalni samoupravi, ki določa, da ima lahko nova občina izjemoma ob ustanovitvi manj kot 5.000 prebivalcev zaradi geografskih, obmejnih, zgodovinskih ali gospodarskih razlogov, vendar ne manj kot 2.000 prebivalcev.

Vlada je tudi upoštevala, da morajo biti na območju nove občine osnovna šola, zdravstveni dom ali zdravstvena postaja, pošta, splošna ali šolska knjižnica ter zagotovljeni prostori za upravno dejavnost lokalne skupnosti in komunalna opremljenost, je pojasnil Žagar.

Drobljenje nerazvojno naravnano
Cveta Zalokar Oražem (LDS), sicer županja Domžal, ki so kljub neizpolnjevanju zakonskih meril pred časom hotele postati mestna občina, meni, da je drobljenje občin slabo, škodljivo in nerazvojno naravnano. Po njenem mnenju bo takšno drobljenje le še povečalo centralizacijo, saj bodo večje občine stagnirale v svojem razvoju.

Referendumi o novih občunah:
Apače (izločitev iz občine Gornja Radgona), Cirkulane (Gorišnica), Kostanjevica na Krki (Krško), Sveta Trojica (Lenart), Središče ob Dravi (Ormož), Sveti Tomaž (Ormož), Makole (Slovenska Bistrica), Poljčane (Slovenska Bistrica), Renče-Vogrsko (Nova Gorica), Straža (Novo mesto), Šmarješke Toplice (Novo mesto), Bizeljsko (Brežice), Ankaran-Hrvatini (Koper), Mokronog-Trebelno (Trebnje), Rimske Toplice (Laško) in Izlake (Zagorje ob Savi) ter za razdelitev občine Dobrova-Polhov Gradec na dve občini (Dobrova in Polhov Gradec).
Referendumi bodo 29. januarja

V nadaljevanju razprave so poslanci na predlog SNS-a z dopolnili omogočili referendume tako o ustanovitvi občine Ankaran-Hrvatini, kot tudi o predlogih za občini Rečica ob Savinji in Šentrupert na predlog SDS-a in NSi-ja. Zavrnjena pa so bila vsa predlagana dopolnila koalicijskega SLS-a.

Predlog za 16 novih občin


Pristojni odbor DZ-ja je pred dnevi podprl predlog za ustanovitev 16 občin od skupno predlaganih 33. Vlada si je prizadevala le za 14 novih občin, odbor za lokalno samoupravo pa je dodal še tri predloge, enega pa izvzel. Referendumi po posameznih območjih bodo potekali 29. januarja. Večino predlogov za nove občine so sicer vložili poslanci vladajoče koalicije.

Po izvedenih referendumih naj bi vlada sredi februarja DZ-ju v obravnavo poslala predlog novele zakona o ustanovitvi občin, v začetku marca pa naj bi na izredni seji predlog novele obravnaval še državni zbor.