Erjavec je dal Patrii 24 ur časa za odgovor. Foto: EPA
Erjavec je dal Patrii 24 ur časa za odgovor. Foto: EPA
Na ministrstvu za obrambo so zatrdili, da niso posredovali ponudbene dokumentacije Sistemske tehnike konkurenčnemu podjetju oziroma nepooblaščenim osebam. Foto: MMC RTV SLO
Patria zavrača navedbe iz oddaje

Kot je pojasnil Erjavec, v pismu piše, da v Patrii ni bila najdena nobena dokumentacija s sporno vsebino oz. z identitetami slovenskih vladnih uradnikov. V odgovoru Finci tudi znova izjavljajo, da nihče izmed zaposlenih v Patrii ni nikoli izplačal nobene podkupnine ne slovenskim organom ne vladnim uradnikom, je poročala TV Slovenija. Prav zato prvi mož Morsa ne vidi nobenih razlogov za zamrznitev pogodbe ali uveljavitev protikorupcijske klavzule.

Tudi Patria razveljavitve posla s Slovenijo ne pričakuje, je dejal vodja pravne službe finskega podjetja Olli Happonen: "V tem trenutku, kolikor vem, ni bojazni, da bi razveljavili posel." Priznal pa je, da bi se to lahko zgodilo, če bi se izkazalo, da so obtožbe o podkupovanju resnične.

Erjavec bo prvega moža Patrie znova povabil v Slovenijo
Minister je v izjavi za javnost povedal, da je direktor finske družbe izrazil pripravljenost, da mu navedbe v pismu predstavi tudi osebno, zato ga bo prihodnji teden povabil na obisk v Slovenijo.

Naj spomnimo, da je Erjavec v četrtek zvečer povedal, da je od Patrie zahteval jasen odgovor, ali dokumenti, o katerih govori finski novinar Magnus Berglund, v Patrii obstajajo. Za odgovor je dal predstavnikom Patrie 24 ur časa. Če ga ne bi prejel, bi, kot je zatrdil, zamrznil posel.

Patria vpletenost v korupcijo že večkrat zanikala
Kot so za MMC pojasnili na ministrstvu za obrambo, so različni predstavniki Patrie ministru Erjavcu že večkrat zatrdili, da zaposleni v Patrii niso vpleteni v korupcijo, vendar pa so bila ta zagotovila do zdaj vedno ustna.

Zato je minister tokrat od Fincev zahteval pisni in uradni odgovor, v katerem naj povedo, ali obstajajo ti dokumenti, za katere finski novinar trdi, da jih je pridobil v Patrii.

Mors: Nismo posredovali ponudbe Sistemske tehnike
Ministrstvo za obrambo je odločno zavrnilo vse namige predstavnikov podjetij Viator & Vektor in Sistemske tehnike, ki so se pojavili v slovenskih medijih, da naj bi Mors posredoval ponudbeno dokumentacijo za nakup vozil 8 x 8 njim konkurenčnemu podjetju oziroma drugim nepooblaščenim osebam.

Pojasnili so, da je ministrstvo v postopku javnega naročila zaupne narave za oklepna vozila 8 x 8 za potrebe Slovenske vojske prejelo po en izvod ponudbe podjetja Rotis in podjetja Sistemska tehnika. Ponudbi sta bili odprti hkrati in od takrat sta izvoda ponudb varno shranjena na ministrstvu za obrambo. Glede na to, da ponudbi vsebujeta podatke, ki so označeni s stopnjo tajnosti oziroma so opredeljeni kot poslovna skrivnost, za njiju veljajo posebni postopki hrambe v skladu z zakonodajo.

Edina kopija obeh ponudb je bila narejena na zahtevo preiskovalne komisije DZ-ja in njenega predsednika Milana M. Cvikla ter 1. oktobra lani posredovana v DZ, so še pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Patria zavrača navedbe iz oddaje