Osrednji govornik na slovesnosti ob 70-letnici strmoglavljenega ameriškega bombnika B-17 je bil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Foto: BoBo
Osrednji govornik na slovesnosti ob 70-letnici strmoglavljenega ameriškega bombnika B-17 je bil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Foto: BoBo
Spomenik sestreljenim letalcem

Na območje Andraža nad Polzelo je namreč 19. marca 1944 padlo sestreljeno ameriško letalo, bombnik B-17, z imenom Dark Eyes. V družbi 233 bombnikov je poletelo iz italijanskega letalskega oporišča in je bilo namenjeno proti avstrijski Koroški, kjer naj bi uničili tovarno Steyer, ki jo je takrat uporabljala nemška vojaška industrija.

Osem članov posadke je pri tem umrlo, dva danes prav tako že pokojna vojaka pa sta bila ujeta in sta vojno preživela v ujetniških taboriščih.

Slovesnosti sta se udeležila tako ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli kot načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, osrednji govornik pa je bil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Pomembno je ohraniti spomin na grozote
Erjavec je ob tej priložnosti spomnil na grozote druge svetovne vojne, v kateri je umrlo več kot 70 milijonov ljudi. Zato je po njegovem mnenju pomembno ohraniti spomin na medvojne dogodke, da bi se lahko v prihodnje bolj zadevali, da vojna ni sredstvo za reševanje medsebojnih težav.

Kljub vsem grozotam se namreč na teh prostorih še vedno bijejo vojne, pri tem pa je Erjavec spomnil na še ne tako zelo oddaljeno dogajanje na Balkanu, pa tudi nevarnost, ki pravkar grozi v Ukrajini.

Erjavec je še spomnil na tradicionalno dobre odnose med Slovenijo in ZDA, pa tudi na to, da so Slovenci v času vojne rešili na stotine zavezniških letalcev, ki so iz poškodovanih letal s padali ubežali smrti.

Slovenija pa je po Erjavčevi razlagi tudi zdaj, ko je postala samostojna država, kredibilen partner severnoatlantskega zavezništva in ZDA, pri tem pa je izpostavil sodelovanje naših vojakov v številnih mednarodnih operacijah.

"Samo mir in varnost zagotavljata pogoje za razvoj blagostanja, zato ju je treba omogočiti vsem narodom na svetu. Slovenska zunanja politika temelji na miroljubni politiki, zato smo pripravljeni pri tem pomagati tako s političnim kot z diplomatskim dialogom. Današnji dan je korak k temu, da se zavemo, kaj pomenita mir in varnost ter kako so lahko gospodarske težave majhne, če jih primerjamo z vprašanji miru ter vprašanji življenja in smrti," je zbrane podučil zunanji minister Erjavec.

Tesni prijatelji z ZDA
Veleposlanik Mussomeli pa se je v kratkem nagovoru v imenu ameriškega ljudstva zahvalil za spomin na smrt ameriških vojakov. "Danes smo tesni prijatelji in zavezniki znotraj Nata, kjer skupaj skrbimo, da bi bil svet miroljuben in varen, kot je le mogoče," je še dejal ameriški veleposlanik in poudaril, da je treba ohraniti spomin na grozote vojne in na to, da je veliko mladih moških in žena žrtvovalo svoja življenja za dosego miru.

Spomenik sestreljenim letalcem