Predsednik DeSUS-a je za MMC pojasnil, da zamrznitev pokojnin ni potrebna, saj če ne bodo rastle plače, se tudi pokojnine ne bodo dvigovale. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik DeSUS-a je za MMC pojasnil, da zamrznitev pokojnin ni potrebna, saj če ne bodo rastle plače, se tudi pokojnine ne bodo dvigovale. Foto: MMC RTV SLO
Upokojenka
Vlada bi ustavila rast velikih agregatov, med katerimi so tudi pokojnine in socialni transferji, je napovedal minister Ivan Svetlik. Foto: MMC RTV SLO

Gre za to, da nikomur nič ne odvzamemo, vendar se odpovemo rasti , ki v kriznih razmerah ni sprejemljiva, ekonomsko ni vzdržna.

Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve
Mateja Kožuh Novak
Na vprašanje, ali bi se zveza pridružila morebitnim protestom sindikatov, je Kožuh Novakova odgovorila, da o tem še niso razmišljali in da se bodo o tej možnosti še pogovorili. Foto: MMC RTV SLO
Kaj se obeta upokojencem?

Izjavo ministra Ivana Svetlika o tem, da bi ustavili rast pokojnin, je za MMC komentiral tudi prvi mož "stranke upokojencev" Karl Erjavec. Dejal je, da so se o tem sicer pogovarjali in da gre le za usten predlog, ki ni koalicijsko usklajen in "ga še ni na papirju".

Za DeSUS zamrznitev pokojnin ni potrebna, saj se te usklajujejo s plačami. Ker naj bi torej zamrznili plače, saj te, kot je dejal, ne smejo rasti, se torej tudi pokojnine ne bi dvigovale. "Zato je zamrznitev pokojnin nepotreben ukrep," je dejal Erjavec in dodal, da bo DeSUS o tem sicer razpravljal tudi na ponedeljkovem svetu stranke.

Kožuh Novakova: Dodatek več upokojencem
"Mi smo vedno delili usodo z delavci in jo bomo tudi zdaj," pa pravi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenija Mateja Kožuh Novak. Opozorila pa je na tiste upokojence, ki so zaradi nizkih pokojnin že zdaj v "hudi stiski".

Takih je po njenih besedah vsaj 100.000 in tem vlada po besedah predsednice ZDUS-a ne bi smela zamrzovati pokojnin, ampak bi jim morala še nekaj dodati. "Če drugega ne, naj se dvigne število ljudi, ki dobijo varstveni dodatek," predlaga.

Nad javnofinančni primanjkljaj z vsemi sredstvi
Plače v javnem sektorju najverjetneje torej ne bodo edina "žrtev" prizadevanj za uravnovešenje javnih financ, saj vlada razmišlja o tem, da bo zamrznila pokojnine in socialne transferje.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar je dejala, da je naloga javnih financ v trenutnih gospodarskih razmerah "ob danih davčnih bremenih skušati zmanjšati javno porabo in na ta način zagotoviti čim manjši javnofinančni primanjkljaj."

Prebivalstvo naj ne bi utrpelo prevelikega pomanjkanja
Vlada si tako, kot pravi Kamnarjeva, prizadeva zmanjšati javno porabo na tistih segmentih, kjer ne bo večje škode in tako ob relatvno skromnih davčnih virih vendarle zagotoviti tudi vlaganje v razvoj. Vlada naj bi tako vlagala na področje znanosti, raziskovanja, visokega šolstva in v podporo konkurenčnosti gospodarstva, a tako, da bi še zagotavljala takšno socialno varnost, da prebivalstvo ne bi utrpelo prevelikega pomanjkanja.

Svetlik: Nikomur ne bomo ničesar odvzeli
"Gre za to, da bi ustavili rast tudi drugih velikih agregatov, to so pokojnine in socialni transferji," je vladno ponudbo pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Svetlik. Dejal je, da je le tako mogoče ohraniti raven socialnih pravic na isti ravni oziroma tako, da nihče, ki mu je bila neka pravica ali socialni transfer dan, ne bo prikrajšan.

"Gre za to, da nikomur nič ne odvzamemo, vendar se odpovemo rasti , ki v kriznih razmerah ni sprejemljiva, ekonomsko ni vzdržna, " je poudaril Svetlik. Ministrstvo naj bi tako že pripravljalo sistemske spremembe, ki bodo že vprihodnjem letu zagotovile, da bodo višje prejemke dobili tisti, ki živijo samo od socialnih transferjev.

Najprej zamrznitev plač v javnem sektorju?
Minister je vladni predlog predstavljal na srečanju nekaterih ministrov s predstavniki sindikatov javnega sektorja, na katerem so sindikatom predstavili splošen ekonomslki položaj v družbi in predloge za zamrznitev plač javnih uslužbencev.

"Naš predlog je sestavljen iz treh točk: vsi socialni prejemki, ki jih zagotavlja država, ostanejo nedotaknjeni v tem smislu, da noben posameznik ne bo ob nobeno pravico, ki jo je doslej država zagotavljala," je pojasnil.

Z novo socialno zakonodajo naj bi po ministrovih besedah zagotovili tudi višje t. i. začasne in trajne socialne pomoči. "To še ni usklajeno, so predlogi, ki jih sedaj oblikujemo in jih bomo še usklajevali v pogovoru s koalicijskimi, pa tudi drugimi socialnimi partnerji. Pogovori intenzivno tečejo, v torek je bil pogovor z javnimi uslužbenci," je dodal.

Vas zanima kakšna je razporeditev prejemanja pokojnin?
S klikom na spodnjo sliko, lahko ugotovite njihovo razporeditev.

Gre za to, da nikomur nič ne odvzamemo, vendar se odpovemo rasti , ki v kriznih razmerah ni sprejemljiva, ekonomsko ni vzdržna.

Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve
Kaj se obeta upokojencem?