Predsedniki treh koalicijskih strank med izjavo za javnost. Foto: BoBo
Predsedniki treh koalicijskih strank med izjavo za javnost. Foto: BoBo

"Ko smo začeli s koalicijo pred dvema letoma in prevzeli vlado, smo si zastavili zelo ambiciozne cilje, zastavili smo si cilje za dva mandata, ker se je večina vlad v preteklosti najtrših orehov izogibala, ker so presegali en mandat," je po koalicijskem vrhu pred mikrofoni dejal premier Robert Golob.

To, kar spremljamo danes v parlamentu, je ravno to, opozicija, če hočete ekstremna desnica, poskuša, enako kot po svetu, z demontažo tako pravne države kot tudi krnitvijo demokracije. V koaliciji smo popolnoma enotni, da tega ne bomo dopustili.

O boju za demokracijo

Vizija in cilji, ki so si jih zastavili, po premierjevih besedah vsebujejo dve ključni področji, prvo je boj za demokracijo in pravno državo. "To, kar spremljamo danes v parlamentu, je ravno to, opozicija, če hočete ekstremna desnica, poskuša, enako kot po svetu, z demontažo tako pravne države kot tudi krnitvijo demokracije. V koaliciji smo popolnoma enotni, da tega ne bomo dopustili," je dejal Golob.

Drugo ključno področje pa je zdravje. "Na drugi strani imamo želje Slovenk in Slovencev po spremembah. Skozi mandat jih bomo uresničevali, na prvem mestu je zdravje. Spremembe v zdravstvu se dogajajo kontinuirano. Včeraj je bil narejen prvi korak, da se bodo ločile javne in zasebne zdravstvene mreže. Javno zdravstvo bomo tako bistveno izboljšali," je napovedal premier in dodal, da so prioriteta tudi stanovanja, da si bodo mladi lahko ustvarili družine čim prej. Tako se bodo demografski podatki izboljšali, saj si bodo mladi lahko hitreje ustvarili družine, je dejal.

Ne bodo zanemarili podnebne politike na področju iskanja pravičnega zelenega prehoda iz fosilne dobe v brezogljično, niti ne področja odpornosti države na kataklizme od požarov do poplav, je napovedal. Golob je kot pomembni poudaril tudi področji znanosti in financ.

Ključna je po njegovih besedah tudi plačna reforma v javnem sektorju, ki bo zagotovila učinkovitejše delovanje javnih služb, ter davčne reforme, ki so v pripravi.

Golob: Z doseženim smo zadovoljni

"Ob današnjem pregledu smo lahko zadovoljni z opravljenim delom in podatki in številke, ki jih lahko spremljamo tudi s strani mednarodnih institucij, jasno govorijo, da je bila Slovenija med prvimi v Evropi, ki jim je uspelo zbiti inflacijo dobesedno pod eno odstotno točko na letnem nivoju. Danes je inflacija v Sloveniji globoko pod evropskim povprečjem," je poudaril enega od dosežkov in dodal, da ima Slovenija tudi najvišjo stopnjo zaposlenosti in najnižjo stopnjo brezposelnosti.

Sorodna novica Letošnja gospodarska rast bo nižja. Umar napoved znižal na 1,5 odstotka.

Na novinarski konferenci je Golob komentiral tudi Umarjevo jesensko napoved, rekoč, da je res znižal gospodarsko napoved za letos, in sicer z 2,4 na 1,5 odstotka, a rast ostaja in je dvakrat višja od povprečja v območju evra.

"Plače vseh zaposlenih, tako v javnem kot zasebnem sektorju, so v celotnem obdobju te vlade rasle hitreje od inflacije. Imeli smo – in jo še vedno imamo – realno rast prihodkov, vseh prihodkov, ne samo minimalnih plač, kje je bila najvišja, ampak vseh. Tudi to je tisto, kar nas postavlja nad Evropo," je še dejal premier in dodal podatek, da je Slovenija med najmanj izpostavljenimi državami tveganju revščine v EU-ju, enakost med zaposlenimi in tudi po premoženju pa je najvišja. "To imenujemo v koaliciji blaginja, uravnotežen razvoj, ki ne na račun delavcev ne na račun ljudi, ampak skupaj vodi Slovenijo v boljšo prihodnost," je sklenil premier.

Han: Če so kakšne praske, je to dobronamerno

Tudi vodja SD-ja in gospodarski minister Matjaž Han je poudaril gospodarsko sliko, ki je po njegovem mnenju dobra, med drugim z vidika gospodarske rasti in zaposlenosti. Obžaloval je, da javnost takšne statistike ne pohvali. "Ne bom našteval vseh teh statistik in dobrih podatkov, ki jih politika, ki jih naredi, težko interpretira tako, da bodo ljudje zadovoljni. Nobena vladajoča koalicija do zdaj – dolgo let sem v politiki – kljub vsem dobrim stvarem, ki jih je sprejela, v javnosti ne dobi pohvale," se je pridušal. Han meni, da je koalicija naredila veliko dobrih stvari.

Obenem se po njegovih besedah zavedajo pasti, ki prihajajo, na primer gospodarskih težav v Nemčiji, ki bi lahko zašla v recesijo. To se bo poznalo tudi Sloveniji, je dejal Han, a poudaril, da bo – če bo treba – država sprejela vse potrebne ukrepe, da vzdržuje gospodarsko rast.
Han ocenjuje, da popoplavna obnova poteka dobro. "Lahko bi naredili še kakšen korak naprej, ampak pri tem denarju, ki smo ga namenili za poplave, pri vseh težavah – mislim, da smo lahko zadovoljni," je izjavil.

Glede odnosov v koaliciji pa je dodal: "Optimističen sem, kot je vedno dejal tudi predsednik – če pride kdaj do kakšne prakse ali kakšnega drugačnega pogleda, je to dobronamerno za koalicijo," je sklenil prvak SD-ja.

Asta Vrečko: Na koncu mandata bo stanje v državi mnogo boljše

Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko je poudarila, da vodijo resorje, ki niso enostavni, njihova glavna zaveza pa je ureditev stanovanjske politike, "ki ne vključuje zgolj izgradnje novih stanovanj, ampak tudi urejanje najemniškega trga, Airbnb, tudi davek na premoženje".

Med dosežki je omenila še ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in minimalno plačo, ki je "visoka čez 1200 evrov bruto in bo zdaj postala izhodiščni plačni razred v javnem sektorju". "Verjamem, da bomo ob koncu mandata pustili mnogo boljše stanje v državi, kot smo ga dobili," je dodala Asta Vrečko.

Sajovic: Uresničena četrtina pogodbe

Vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Borut Sajovic je pred začetkom koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju v izjavi za medije ocenil, da so uresničili več kot četrtino koalicijske pogodbe. S tem sta se strinjala vodja poslanske skupine SD-ja Jani Prednik in vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Med prednostnimi nalogami so vsi poudarili zdravstvo.

Socialni demokrati so po besedah vodje poslancev Janija Prednika zadovoljni z delom na svojih štirih resorjih, saj so uresničili več kot četrtino koalicijske pogodbe. V celoti pa je uresničena četrtina pogodbe "precej nizek odstotek, tako da bo morala koalicija narediti bolj pospešene korake k večji realizaciji". V SD-ju bistvene korake in spremembe pričakujejo na področju zdravstva, ki je prednostna naloga celotne vlade. Prednik ocenjuje, da je leto in pol mandata dovolj časa, da izpolnijo "vse obljube in tudi kakšno reformo".

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je v izjavi pred koalicijskim vrhom dejal, da je eden glavnih fokusov Levice stanovanjska politika, predvsem financiranje stabilne gradnje javnih najemnih stanovanj. Omenil je tudi pokojninsko reformo, s katero želijo izboljšati položaj upokojencev, in številne projekte na področju resorja za kulturo, predvsem medijski zakon. Med projekti celotne koalicije in vlade pa je po njegovih besedah ključno končati reformo plačnega sistema. "Če bo izpeljana, kot je bila začrtana, bo uresničen dolgoletni programski cilj Levice, to je minimalna plača kot prvi izhodiščni plačni razred," je dodal Tašner Vatovec. Na prave tire je treba po njegovih besedah speljati tudi zdravstvo in "zagristi v obdavčitev premoženja". "Mislim, da je to dovolj velik zalogaj za čas, ki je preostal," je povedal.

Koalicijska pogodba je bila zapisana zelo širokopotezno, meni Tašner Vatovec. Ponovil je besede predsednika vlade Roberta Goloba, ki jo je označil kot koalicijsko pogodbo za dva mandata, in dejal, da so temeljni kamni postavljeni, postavljajo pa se še na področju zdravstva in javnega sektorja.

Koalicija je že vstopila v drugo polovico mandata, v načrtu pa ima še več pomembnih reform. Foto: BoBo/Borut Živulović
Koalicija je že vstopila v drugo polovico mandata, v načrtu pa ima še več pomembnih reform. Foto: BoBo/Borut Živulović

Golob: Pomembne so jasne prioritete

"Najpomembnejše v tem trenutku je, da imamo jasne prioritete. In te jasne prioritete bo moral zasledovati tudi proračun za prihodnji dve leti, ki bo sprejet na vladi v naslednjih tednih. Na ta način bo popolnoma jasno, kaj je naša pot v naslednjih mesecih in s čim gremo v resnici na neki način tudi po drugi mandat," je premier in predsednik največje vladne stranke Golob dejal v sredo pred svetom stranke Gibanje Svoboda.

"Nam je popolnoma jasno, da so nam ljudje zaupali, ker želijo spremembe, in te spremembe bomo tudi izpeljali," je zatrdil. Koaliciji bodo na vrhu tako predstavili usmeritve in cilje vlade. "Pokazali bomo, kaj je bilo izpeljano do danes, predvsem pa to, kateri so tisti projekti, katere so tiste zakonodajne spremembe in katere so reforme, ki jih bomo do konca mandata tudi zaključili," je dejal premier.

V ospredju ostaja več pomembnih reform

Predstavniki vseh treh koalicijskih partneric – Gibanja Svoboda, SD-ja in Levice – zatrjujejo, da od zadanih ciljev, med katerimi so tudi nekatere pomembne reforme, ne odstopajo, se pa zavedajo, da bo treba zavihati rokave. Koalicija je enotna o tem, da v vrhu prednostnih nalog ostaja zdravstvena reforma. V pripravi je zakon o zdravstveni dejavnosti, ki bi med drugim prepovedal delo zdravnikov iz javnega zdravstva pri zasebnikih brez koncesije.

Sorodna novica Golob o izboru komisarja: Ugled Slovenije je kljub manevrom opozicije še naprej visok

Glede plačne reforme v javnem sektorju se čas za pogovore počasi izteka, o davčnih spremembah pa se mora koalicija še pogovoriti. Med željami koalicije je tudi pospešitev sanacije po poplavah, pričakovati pa je tudi pogovor o pripravi sprememb volilnega sistema, za katere so zeleno luč volivci prižgali na zadnjem referendumu. Vladajoči po neuspelem poskusu velikih reformnih korakov že nekaj časa v ospredje dajejo strategijo majhnih korakov.

Z vstopom v tretje leto mandata se koalicija tudi počasi približuje predvolilnemu letu, v katerem se običajno vladajoča politika nerada ukvarja z najbolj perečimi in kompleksnimi vprašanji, ampak pozornost preusmeri v všečne ukrepe in nagovarjanje volivcev. Finančni minister Klemen Boštjančič je po srednem svetu Gibanja Svoboda zatrdil: "Ne bomo nič bolj populistični, ampak bomo preprosto delali."

Ob tem je odprtih tudi nekaj kadrovskih vprašanj, med drugim še ni znano, koga bo premier Golob predlagal za novega ministra za obrambo po izvolitvi Marjana Šarca za evropskega poslanca. Medtem ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh čaka vnovična interpelacija. Premier in poslanska skupina Svobode jo podpirata, so pa do nje zadržani v obeh manjših strankah koalicije.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Koalicijski vrh na Brdu pri Kranju