Gašpar Gašpar Mišič zanika, da je črnograditelj. Foto: BoBo
Gašpar Gašpar Mišič zanika, da je črnograditelj. Foto: BoBo

Kot piše Delo, je bilo proti podjetju Gasspar invest v lasti državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Gašparja Gašparja Mišiča (PS) vloženih sedem prijav, šest jih je podal piranski zavod za varstvo kulturne dediščine, eno pa koprski.

Piranski zavod je prijave zaradi nedovoljene gradnje pristojnemu gradbenemu inšpektoratu v Kopru poslal v letih 1998, 1999, 2000 in 2009, koprski pa leta 1998. "Prijave, ki jih omenjate, do leta 2012 niso bile obravnavane," so na koprskem inšpektoratu odgovorili na vprašanje Dela, kako so ukrepali v primeru piranskih prijav.

Na inšpektoratu so prejeli prijave za več objektov od Komisije za preprečevanje korupcije in zavoda za varstvo kulturne dediščine, so pojasnili na inšpektoratu. Kot so še zagotovili, bodo gradbeni inšpektorji ugotavljali zakonitost izvedenih posegov.

Kakšne nepravilnosti?
Sporne Mišičeve gradnje v Piranu so potekale v mestnem jedru, torej v območju urbanističnega spomenika. Gašpar Mišič je tam večkrat dograjeval, prenavljal in povečeval svoje nepremičnine brez soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine ali v neskladju z njim. Kot je pred dvema tednoma pisalo Delo, je tako na strehi objekta v Ulici IX. korpusa št. 15 dogradil teraso, izvedel etažni dvig in zunanje stopnice s teraso na sosednjem vrtu brez soglasja zavoda.

Za nepremičnino na Tomšičevi 11 je Gašpar Mišič pridobil soglasje za izvedbo prenovitveno-vzdrževalnih del v prostorih objekta, a zavod je že tri mesece pozneje koprskemu inšpektoratu poslal prijavo, da investitor ni izvajal prenovitveno-vzdrževalnih del, temveč konstrukcijske posege, za kar zavod ni izdal soglasja. Zavod je tako sumil, da bo prišlo do spremembe namembnosti objekta, torej da bo nastalo več stanovanjskih enot.

Gašpar Mišič je želel na Savudrijski ulici 5 v Piranu izvesti prenovitvena dela, za kar mu je zavod izdal kulturnovarstvene pogoje. Ker je šlo za objekt, ki se naslanja na zgodovinsko mestno obzidje, je moral Gašpar Mišič predložiti projektno dokumentacijo za vse nove instalacije, ki so posegale v stavbno ali ulično tkivo. Tega ni storil, zato ga je zavod prijavil inšpektoratu.

Tudi za objekt na Rozmanovi 41, ki se je naslanjal na historično mestno obzidje, je Gašpar Mišič zaprosil za soglasje k vzdrževalnim in obnovitvenim delom in ga tudi dobil. Konservator zavoda pa je, je pisalo Delo, ugotovil, da se tam izvaja rekonstrukcija objekta.