Jožef Horvat je poudaril, da z interpelacijo ne poskušajo zrušiti vlade. Foto: DZ/Martina Čuk
Jožef Horvat je poudaril, da z interpelacijo ne poskušajo zrušiti vlade. Foto: DZ/Martina Čuk
Karl Erjavec
Ministru Erjavcu očitajo, da se glas Slovenije v Bruslju ne sliši in da se država preveč usmerja v Rusijo in Zahodni Balkan. Foto: BoBo

Karl Erjavec je predsednik politične stranke, ki ima za sabo 11 poslancev. Če bi koalicija njega zavrnila, ker bi ga pač zavrnila, seveda takšne vlade pač ni več.

Matjaž Han
Matjaž Han
Erjavec bo interpelacijo preživel, če v njej ne bo predstavljenih novih dejstev, je dejal Matjaž Han. Foto: BoBo

Slovenska zunanja politika se izgublja. Pravzaprav je nikjer ni.

Andrej Šircelj
Erjavec se ne boji interpelacije

To bo druga interpelacija v mandatu vlade Mira Cerarja, potem ko je lani prvo uspešno prestala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

.
Z interpelacijo, ki so jo podpisali prav vsi poslanci SDS-a in NSi-ja, ne morejo več odlašati, je na novinarski konferenci pojasnil Jožef Horvat iz NSi-ja in dodal, da z njo ne poskušajo zrušiti vlade. "Če bo Erjavec razrešen, lahko koalicijo in vlado zruši on sam," je zatrdil.

Če Erjavec ne bo razrešen, Horvat premierja Mira Cerarja opozarja, da bo njegova vlada le še tonila, zato s tem dejanjem dajejo Cerarju možnost, da Erjavca razreši sam.

Po njihovem mnenju je Erjavec izrekel "vrsto nepremišljenih, neodgovornih, nedržavotvornih izjav" glede postopka arbitraže o meji s Hrvaško, priznanja Palestine in prebežniške krize ter morebitnih skrajnežev IS-ja. S tem je drastično zmanjšal kredibilnost Slovenije na zunanjepolitični ravni, so prepričani.

Tudi Andrej Šircelj iz SDS-a se je pridružil ocenam, da je slovenska zunanja politika v celotnem Erjavčevem ministrovanju premalo odločna in strateško naravnana. "Slovenska zunanja politika se izgublja. Pravzaprav je nikjer ni," je dejal.

Han: Brez novih dejstev ne bo uspeha
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je po koalicijskem sestanku izrazil prepričanje, da bo zunanji minister Erjavec interpelacijo preživel, če v njej ne bo predstavljenih novih dejstev.

Očitki v interpelaciji so ohlapni in si jih lahko vsakdo razlaga po svoje, je opozoril Han in dodal, da glede izraženih očitkov na račun povezovanja z Rusijo ne smemo pozabiti, da Slovenija na gospodarskem področju veliko sodeluje z Rusijo.

"Karl Erjavec je predsednik politične stranke, ki ima za sabo 11 poslancev. Če bi koalicija njega zavrnila, ker bi ga pač zavrnila, seveda takšne vlade pač ni več," je poudaril politično realnost.

ZL: Interpelaciji ne nasprotujemo
Poslanec Združene levice Miha Kordiš je dejal, da so se v ZL-ju vedno zavzemali za suvereno držo Slovenije v mednarodnih odnosih. Po njegovi oceni nekaterih očitkov v interpelaciji zoper zunanjega ministra Karla Erjavca ni mogoče kar zavreči, zlasti tistih, ki so vezani na preglednost in korupcijo. Prav zato v ZL-ju interpelaciji ne bodo nasprotovali. "Še zlasti se nam zdi problematična obljuba ministra Erjavca o priznanju Palestine, ki se ni uresničila. Pa tudi njegova podpora zvezi Nato, kar prav tako kaže na njegovo proameriško usmerjenost," je dodal Kordiš.

Vilfan: Bo Horvat v primeru neuspeha odstopil?
Minister Erjavec bo več kot dobro odgovoril na očitke v interpelaciji, je prepričan poslanec DeSUS-a Peter Vilfan. Zanima ga, če bo Jožef Horvat, ki je prvopodpisani pod interpelacijo, v primeru neuspeha odstopil kot predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko.

"Ali bo predsednik odbora za zunanjo politiko, ki je predlagatelj in prvopodpisani te interpelacije, če ta ne bo uspešna, odstopil kot predsednik odbora? V teh časih je sodelovanje odbora, predsednika odbora in zunanjega ministra ter ministrstva sila pomembno, že skorajda vsakodnevno." Vilfan je poudaril, da bi sam minuto po neizglasovani interpelaciji odstopil z mesta predsednika odbora, če bi bil na Horvatovem položaju.

NSi: V Bruslju se glas Slovenije ne sliši
V uredništvu nam je uspelo pridobiti predlog interpelacije, v katerem je med razlogi na prvem mestu navedeno zgrešeno vodenje improvizirane, nedosledne, nenačelne, neodločne in neučinkovite zunanje politike.

Ministru očitajo, da se glas Slovenije v Bruslju ne sliši, da se država preveč usmerja v Rusijo in Zahodni Balkan, premalo pa k ZDA, da je brez odmevnih pobud in idej in da ministrstvo ne izvaja usmeritev parlamenta. Karl Erjavec ni ukrepal zoper slovenske diplomate, ki so v predstavništvih na tujem zgrešili nepravilnosti, na ministrstvu uvaja negativno kadrovsko selekcijo, s svojimi nepremišljenimi izjavami pa povzroča državi veliko škodo, pravijo predlagatelji.

"Pričakovano, saj so interpelacijo napovedovali že celo lansko leto," se je sinoči skopo odzval Erjavec, ki "upa, da bodo predlagatelji z interpelacijo uspeli, saj bo sicer šlo spet za en izgubljen dan v parlamentu".

NSi in SDS imata skupaj 26 glasov
Nova Slovenija in SDS imata skupaj 26 poslanskih glasov, za razrešitev ministra bi jih potrebovali 46. Erjavec je tudi predsednik druge največje koalicijske stranke, zato njegovega odhoda z ministrskega položaja ni pričakovati. Bo pa razprava v parlamentu zagotovo preizkus trdnosti Cerarjeve vlade, ki bo prav v teh dneh in tednih prvič preverjala rezultate svojega dela.

Karl Erjavec je predsednik politične stranke, ki ima za sabo 11 poslancev. Če bi koalicija njega zavrnila, ker bi ga pač zavrnila, seveda takšne vlade pač ni več.

Matjaž Han

Slovenska zunanja politika se izgublja. Pravzaprav je nikjer ni.

Andrej Šircelj
Erjavec se ne boji interpelacije