Izbrisani so na možnost ureditve statusa čakali 18 let. Foto: MMC RTV SLO
Izbrisani so na možnost ureditve statusa čakali 18 let. Foto: MMC RTV SLO
Velja zakon o izbrisanih

Skladno z zakonom o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanjega SFRJ-ja bodo izbrisani po vložitvi vloge z izpolnjevanjem zakonskih pogojev v individualnem postopku lahko pridobili dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji za naprej. S posebno dopolnilno odločbo pa bodo dosegli legalizacijo njihovega bivanja v Sloveniji od izbrisa dalje.

Izbrisani, ki niso bili upravičeni do izdaje dopolnilnih odločb, bodo imeli za vložitev zahtevkov tri leta časa.

Vključeni tudi otroci izbrisanih
Novela zakona vključuje tudi otroke izbrisanih, ki pogosto niso imeli urejenega statusa, kar je v nasprotju s konvencijo o otrokovih pravicah in z načelom varstva koristi otrok.

Novela pa obenem določa tudi, da se dovoljenje za stalno prebivanje ne izda osebi, ki ji je kot tujcu zavrnjena izdaja dovoljenja za bivanje. Gre za ljudi, ki so bili obsojeni ali so v kazenskem postopku za kaznivo dejanje genocida, hudodelstva zoper človečnost ali vojnega hudodelstva.

Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo posebno informativno brošuro o urejanju statusa izbrisanih, ki jo bo mogoče dobiti na upravnih enotah in diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v državah nekdanje Jugoslavije. Elektronsko verzijo brošure si lahko ogledate tukaj.

Ustavno sodišče zavrnilo možnost referenduma
Novelo je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve, v državnem zboru pa je bila sprejeta 8. marca. Poslanci SDS-a in SNS-a so sicer skušali doseči razpis referenduma o noveli, a so poslanci koalicije nato zahtevali, da o zahtevi referenduma odloči ustavno sodišče. To je 15. junija sporočilo, da referendum o noveli ni mogoč.

Velja zakon o izbrisanih