izbrisani morajo vloge  za ureditev statusa vložiti v roku treh let. Foto: MMC RTV SLO
izbrisani morajo vloge za ureditev statusa vložiti v roku treh let. Foto: MMC RTV SLO
Izbrisani
poglavje "izbrisani" se kot kaže zaključuje. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo je do zdaj izdalo 6.398 dopolnilnih določb izbrisanim, je povedala direktorica direktorata za migracije in integracijo Nina Gregori. Brošuro, ki naj bi izbrisanim ponudila dovolj kakovostnih informacij, da bi pravočasno (v treh letih) vložili vloge za ureditev statusa, bodo na voljo na vseh upravnih enotah in diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v državah nekdanje Jugoslavije.

Tiskana brošura le v slovenščini, ostale na spletu
Brošura je na voljo le v slovenskem jeziku, saj v slovenščini potekajo tudi vsi upravni postopki v naši državi. zato bodo tudi vloge za ureditev statusa morale biti vložene v slovenskem jeziku. Ministrstvo je na spletu objavilo tudi elektronsko obliko brošure, v nekaterih tujih jezikih pa so na voljo povzetki novosti in rešitev, ki jih prinaša zakon o izbrisanih. Dodatna pojasnila pa lahko izbrisani dobijo tudi po telefonu.

Elektronski izvodi brošure v slovenskem in pojasnila v nekaterih tujih jezikih so na voljo tukaj. V brošuri so tudi telefonske številke, na katere se lahko po več informacij obrnejo upravičenci.

Ministrstvo pripravlja tudi pravilnik o določitvi obrazca prošnje za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje ter posebne odločbe, na podlagi katerega bodo natisnili 10.000 vlog, ki bodo na upravnih enotah in konzularnih predstavništvih brezplačno na voljo upravičencem.

Novela zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ sicer v veljavo vstopi v soboto.