Kolegij predsednika DZ-ja bo o poteku seje o posojilih Ultri odločalo v torek, sklicana pa bo še za prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO
Kolegij predsednika DZ-ja bo o poteku seje o posojilih Ultri odločalo v torek, sklicana pa bo še za prihodnji teden. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik DZ-ja Pavel Gantar je prejel v skladu z mnenjem zakonodajno-pravne službe dopolnjen predlog za sklic izredne seje o sumu klientelističnega in koruptivnega financiranja gospodarskih družb oziroma neustrezno zavarovanih posojilih.

Andrej Vizjak (SDS) je pojasnil, da je namen seje, da se "implementira temeljna nadzorna vloga DZ-ja, ko nadzira delovanje Banke Slovenije in izpostavljenost posameznih bank" in pri tem dodaja, da ne gre za podvajanje z delom parlamentarne preiskovalne komisije, ki ugotavlja morebitno politično odgovornost ministra za visoko šolstvo in predsednika Zaresa Gregorja Golobiča, pač pa gre za širšo obravnavo tega problema; na eni strani ravnanje bank, na drugi pa nadzornih institucij, ki bdijo nad ravnanjem bank.

Zalokar Oražem: Dokumenti o posojilih v DZ-ju od 14. decembra
Ob tem je Vizjak poudaril, da ni še nihče zanikal točnosti podatkov iz anonimnega pisma, da so posojila, ki jih je NLB dala Ultri, ustrezno zavarovani. Ker DZ ni dobil podatkov o teh posojilih, je "onemogočena ključna nadzorstvena vloga DZ-ja tudi nad institucijo kot je Banka Slovenije."

Da to ne drži, je na novinarski konferenci opozorila poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem, ki je dejala, da je dokumentacija z vsemi podatki o posojilih Ultre (zneski posojil, stanje poplačila, način in višina zavarovanja) v DZ-ju od 14. decembra lani. Dodala je, da je predsedniku preiskovalne komisije Rudolfu Petanu (SDS), ki je hkrati sopodpisnik zahtev za sklic izredne seje, ni zdelo smiselno, da člane komisije in javnost obvesti, da so dokumenti že v DZ-ju. Vizjak je dejal, da teh dokumentov ne pozna in da ima le nekaj dopisov banke, ki so "zelo skopi in iz katerih se ne da videti kakovosti zavarovanja posojil."