Konec decembra lani je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih malo več kot 32.500 mladih do 29 let - to je skoraj 17 odstotkov več kot decembra 2012. Foto: BoBo
Konec decembra lani je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih malo več kot 32.500 mladih do 29 let - to je skoraj 17 odstotkov več kot decembra 2012. Foto: BoBo

Z izvajanjem ukrepov, namenjenim mladim, starim do 29 let, se mudi, saj se je število brezposelnih mladih lani v primerjavi z letom 2012 močno zvišalo. Konec decembra lani je bilo v evidenci brezposelnih prijavljenih malo več kot 32.500 takih, ki so stari do vključno 29 let - to je skoraj 17 odstotkov več kot decembra 2012.

Država skuša vprašanje te brezposelne skupine rešiti z ukrepi programa t. i. jamstev za mlade. A ti so, je prepričana predstavnica mladih Tea Jarc, nedodelani, medresorsko neusklajeni in napisani zelo posplošeno. "Večinoma gre za ukrepe, ki se že izvajajo. Nobene ambicioznosti, nobene strategije, nobene dolgoročne vizije, kako bomo rešili ta problem. Zgolj niz nekih ukrepov, odštevanje milijonov, ki pa ne bodo imeli učinka, če si ne bomo zastavili strategije reševanja brezposelnosti mladih," opozarja.

"Ukrepe poskušali čim bolj uskladiti"
Bistvo jamstev za mlade predstavljajo finančni viri predvideni za izvedbo ukrepov. A temeljni dokumenti za nov finančni okvir še niso sprejeti. Prav zato so potrebovali nekaj več časa, mladim pojasnjuje ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Glede medresorske neusklajenosti ukrepov pa: "Tiste ukrepe, ki so v pristojnosti ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, smo poskušali čim bolj uskladiti z mladimi. Smo poslušali tudi njihove argumente. Ni vse tako, kot so mladi želeli, je pa veliko."

Javna razprava je že končana, vlada pa bo dokument obravnavala najpozneje prihodnji teden. A če prave politične volje za reševanje problematike mladih ne bo, bodo tovrstni dokumenti ostali le lepa črka na papirju.