Kot je pojasnil prvak SDS-a, so za razpis referenduma glede zakonov o javnih cestah in jamstveni shemi že zbrali dovolj podpisov, do večera pa naj bi jih imeli dovolj še za razpis referenduma glede novele zakona o policiji. Foto: MMC RTV SLO
Kot je pojasnil prvak SDS-a, so za razpis referenduma glede zakonov o javnih cestah in jamstveni shemi že zbrali dovolj podpisov, do večera pa naj bi jih imeli dovolj še za razpis referenduma glede novele zakona o policiji. Foto: MMC RTV SLO
Vinjete
SDS je začel razmišljati o možnosti referenduma, potem ko državni svet ni izglasoval veta na novelo zakona o javnih cestah. Foto: MMC RTV SLO
Referenduma o vinjetah ne bo

Potrebnih trideset poslanskih podpisov so s pomočjo drugih dveh opozicijskih strank že zbrali za zakona o javnih cestah in jamstveni shemi, po Janševih besedah pa bi do večera zbrali tudi dovolj podpisov za zakon o policiji. A čeprav so izpolnili pogoje za vložitev zahteve, so se v SDS-u, tako Janša, po posvetu z drugimi opozicijskimi strankami odločili, da referendumskih zahtev ne vložijo.

Trije vzroki za nevložitev
Janša je v pojasnilu, zakaj zahtevkov ne bodo vložili, navedel tri razloge. Prvi se dotika novele zakona o jamstveni shemi, ki jo po SDS-ovi anketi zavrača največ ljudi, a zdi se jim, da bi zaradi nerazumevanja lahko prišlo do zapletov pri sproščanju kreditnega krča v državi in morda tudi do izgovorov vlade, zakaj jamstvena shema ne deluje. "V nobenem primeru ne želimo biti niti vzrok niti povod za kakršen koli zaplet pri sproščanju kreditnega krča pri financiranju slovenskega gospodarstva," je pojasnilu dodal prvak SDS-a.

VETO NA JAMSTEVO SHEMO BREZ PODPORE
Medtem ko je Janša sporočil svojo odločitev, pa je državni svet odločal o vetu na novelo zakona o jamstveni shemi, ki ga je DZ sprejel prejšnji teden. Veto ni dobil zadostne podpore, svetniki pa so se zavzeli za čimprejšen začetek izvajanja sheme, ki bankam v primeru kreditiranja gospodarstva ponuja državna poroštva.

Drugi razlog je po Janševih besedah strateško-politične narave, saj bi se morali ukvarjati s ključno težavo, ki jo Slovenija trenutno ima, torej z gospodarsko krizo, še posebej pa z naraščajočo brezposlenostjo. Iz tega izhaja tudi tretji razlog za odločitev o nevložitiv zahtev po referendumu. Ukvarjanje z referendumskimi temami bi namreč sprožilo debato o teh temah in jo odvrnilo od ključne težave.

Prvi popravek že ta teden
Prav prihajajoči meseci so pa Janševih besedah ključni za spopad z gospodarsko krizo, od njih pa naj bi bil odvisen položaj Slovenije ob koncu leta. A čeprav zahtevkov ne bodo vložili, to ne pomeni, da se bodo z omenjenimi tremi zakoni nehali ukvarjati. Janša je že napovedal vlaganje novel, da bi s tem "popravili nekatere od negativnih posledic". Tako bodo verjetno že ta teden vložili popravek zakona o jamstveni shemi.

Vlada bo z uredbo določila cene
Ker referendumov ne bo, bo vlada z uredbo lahko določila ceno posameznih vinjet, torej tedenskih, mesečnih in letnih. Sama novela zakona namreč nikjer ne predvideva cene. Vinjetni sistem naj bi tako začel veljati prvega julija.

Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi (16. člen)
Če državni zbor meni, da je vsebina zahteve za razpis referenduma v nasprotju z ustavo ali da bi z odložitvijo sprejetja ali uveljavitve zakona ali zaradi zavrnitve zakona lahko nastale protiustavne posledice, zahteva, naj o tem odloči ustavno sodišče.
Vir: Državni zbor


V SDS-u so o referendumu začeli razmišljati po tem, ko je državni zbor novelo zakona o javnih cestah, sicer brez soglasja opozicije, podprl. V SDS-u so pričakovali veto državnega sveta, a ker se to ni zgodilo, so napovedali možnost referenduma.

Janša: Zakon o javnih cestah škodljiv
Po mnenju Janše je "zakon o javnih cestah škodljiv, ne toliko zaradi uvedbe vinjete za krajši čas oz. tedenske vinjete, ampak predvsem zaradi podražitve letne vinjete". S podražitvijo letne vinjete se bo po njegovih besedah celotna obremenitev za financiranje avtocestnega programa z zdajšnje enakomerne porazdeljenosti med tranzitom in domačimi vozniki prenesla na domače voznike.

Prometni minister Patrick Vlačič je ob tej novici SDS opozoril, da bi politično odgovornost, če "nov" vinjetni sistem ne bi zaživel in bi bila posledično Slovenija obsojena na evropskem sodišču, pripisal njim. Vlačič namreč meni, da SDS v "vinjetni avanturi ostaja osamljen", pri čemer je spomnil na že omenjeno ugotovitev državnega sveta, da gre za diskriminatoren sistem, ki ga je težko zagovarjati pred evropskim sodiščem.

A. Me./S. Z.

Referenduma o vinjetah ne bo