V SNS-u menijo, da bi lahko sledili nemškemu modelu in ukinili omejitev hitrosti na avotestah Foto:
V SNS-u menijo, da bi lahko sledili nemškemu modelu in ukinili omejitev hitrosti na avotestah Foto:
Predlog vsebuje tudi znižanje kazni za polovico. Foto: MMC RTV SLO

Za predlog prvak nacionalne stranke meni, da je bolj prilagojen življenjskim razmeram slovenskih državljanov in po njegovih besedah "Ukinja celo vrsto nesmislov, ki kažejo na to, da vlada in poslanci, ki so zakon izglasovali, ne vedo, kaj hočejo". Kot meni Jelinčič, zakon preveč posega v človekove pravice.

Za nemškim modelom
V novem predlogu je predvidena ukinitev hitrostne omejitve 130 kilometrov na uro na avtocestah, ki tako sledi nemškemu modelu. V nacionalni stranki se za to odpravo zavzemajo, ker menijo, da avtocestne hitrostne omejitve ne služijo ničemur, razen plačevanju kazni, saj imamo dobre in varne avtoceste.

"Odvzem vozniškega v neskladju z ustavo"
Ker so prepričani, da prometni zakon posega tudi v človekove pravice, nasprotujejo odvzemu vozniškega dovoljenja, saj naj bi bila ta v neskladju z ustavo in gre le za osebni in trajajoč omejevalni ukrep, s katerim so omejene svoboščine.

Predsednik SNS-a se še zavezma, da bi za odvzem vozniškega dovoljenja začelo veljati vsaj to, da bi v primeru prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja zaradi kazenskih točk, to veljalo le za kategorijo, v kateri je bi prekršek storjen.

Proti pridrižanju
Iz istega vzroka v svojem predlogu zakona predidevajo tudi ukinitev 6- do 12-urnega pridržanja zaradi vožnje v alkoholiziranem stanju. "Omejitev svobode gibanja je vsekakor hujši poseg v pravice posameznika kot pa odvzem upravne listine," je komentiral Jelinčič. Sporno se mu zdi tudi to, da tako pridržanje ureja policist in ne tožilec.

Za bistveno nižje kazni
Zmago Jelinčič je še pozval vlado, naj zniža vse predpisane globe in kazenske točke za polovico, saj naj bi bile te nesorazmerne z življenskim standardom v Sloveniji.