Policisti intenzivno opravljajo preizkus alkoholiziranosti pri voznikih. Pravijo, da so te aktivnosti znatno vplivale na izboljšanje prometne varnosti na slovenskih cestah. Foto: BoBo
Policisti intenzivno opravljajo preizkus alkoholiziranosti pri voznikih. Pravijo, da so te aktivnosti znatno vplivale na izboljšanje prometne varnosti na slovenskih cestah. Foto: BoBo
Pmejitev hitrosti
Tudi zaradi prekoračitve hitrosti vam lahko odvzamejo vozniško dovoljenje. Foto: BoBo
Policija
Med strožje sankcioniranimi prekrški sta tudi pobeg s kraja nesreče in odklonitev preizkusa alkoholiziranosti. Foto: PU Kranj
Policija
V novem zakonu je med drugim spremenjen tudi režim pridržanja voznikov. Pogoji za pridržanje pri različnih kategorijah voznikov bodo od zdaj izenačeni, policist pa se bo lahko tudi odločil, da v določenih primerih pridržanja ne odredi. Foto: MMC RTV SLO

Policisti že dva tedna izvajajo akcijo 0,0 šofer - trezna odločitev, v kateri pospešeno preverjajo vsebnost alkohola pri udeležencih v prometu. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so med 13.206 preverjenimi vozniki pridržali 186 voznikov, sicer pa jih je 482 preseglo dovoljeno mejo 0,24 miligrama na liter izdihanega zraka.

In z julijem bo tem voznikom nespoštovanje omejitev še bolj olajšalo denarnico. Poslanci so namreč konec prejšnjega leta sprejeli spremenjen zakon o pravilih cestnega prometa, ki je začel veljati aprila, izvajati pa ga bodo začeli naslednji teden. Z njim so strožje sankcionirani vozniki, ki jih policija zaloti pri prekrških, ki so neposredno povezani s hujšimi posledicami prometnih nesreč.

Pijanim voznikom odvzem dovoljenja
Voznik, ki mu bo alkotest pokazal več kot 0,52 mg/l (po 'starem' merjenju več kot 1,1 promila), bo dobil 18 kazenskih točk, ki pomenijo takojšen odvzem vozniškega dovoljenja, v državno blagajno pa bo moral prispevati 1.200 evrov, kar je 400 evrov več kot do zdaj. Policisti ga bodo lahko tudi pridržali za od 6 do 12 ur.

Če bodo takšni vozniki nato želeli znova pridobiti vozniško dovoljenje, bo zanje obvezno opravljanje rehabilitacije - izobraževanje in program zdravljena zasvojenosti. Enake kazni kot v primeru alkoholiziranosti veljajo tudi v primeru vožnje pod vplivom prepovedanih substanc.

Če ima voznik več od 0,24 do vključno 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (od 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi), globa znaša 600 evrov, 900 evrov pa, če alkotest nameri več od 0,38 do vključno 0,52 mg/l.

Kazni pri prekoračitvi hitrostnih omejitev
Višje kazni so tudi pri prekoračitvi hitrosti. Kjer je hitrost omejena na le 30 km/h, bo za prekoračitev te meje za 10 km/h treba plačati 300 evrov, prislužili pa si boste še 3 kazenske točke. Odvzem dovoljenja in najvišja globa bosta predpisana za prekoračitev omejitve za 30 km/h.

Če boste v naselju vozili 10 km/h prehitro, boste dobili položnico za 100 evrov, za prekoračitev do 20 km/h bo kazen 300 evrov in 3 kazenske točke, za prekoračitev do 50 km/h 1.000 evrov in 9 kazenskih točk, odvzem vozniškega dovoljenja ter 1.200 evrov kazni pa bodo policisti napisali, če bo voznik v naselju vozil več kot 50 km/h prehitro.

Zunaj naselja so kazni nekoliko blažje - prekoračitev hitrosti za 20 km/h bo stala 80 evrov, do 30km/h 160 evrov in 3 kazenske točke, do 40 km/h 300 evrov in 5 kazenskih točk, nad 40 km/h pa 500 evrov in 9 kazenskih točk.

Na avtocesti pa: prekoračitev hitrosti za 20 km/h 80 evrov globe, do 30km/h 120 evrov, do 40 km/h 200 evrov in 3 kazenske točke, do 50 km/h 300 evrov in 5 kazenskih točk, nad 50 km/h 400 evrov globe, 9 kazenskih točk ter prepoved vožnje.

Ostre sankcije za napačno vožnjo po avtocesti
Posebej ostro bodo kaznovani tisti, ki bodo na avtocesto zapeljali v napačni smeri. V zadnjih letih se je na ta način namreč zgodilo kar nekaj hudih prometnih nesreč. Takemu vozniku bodo odvzeli vozniško dovoljenje - dobil bo 18 kazenskih točk - in mu prisodili globo 1.200 evrov.

Predvideno je tudi kaznovanje tistih, ki v vozilih uporabljajo naprave, ki motijo policijske radarje. Fizične oseb bo to stalo 800 evrov, pravne pa 8.000 evrov.

Prepoved slušalk, telefona
Pri vožnji z avtomobilom morate imeti še naprej obvezno pri sebi vozniško dovoljenje in veljavno prometno dovoljenje, sicer vam grozi kazen 40 evrov, za neuporabo varnostnega pasu pa 120 evrov globe. Hkrati v vozilu ni dovoljeno uporabljati mask, slušalk in telefonov, radio pa ne sme igrati preveč naglas, če bi bilo s tem zmanjšano slušno zaznavanje, pri čemer vam grozi globa 120 evrov.

Kazni tudi za kolesarje
Tudi na kolesu niso dovoljene slušalke, prav tako uporaba telefona ali mask, predvidena kazen pa je 40 evrov. Kolesarjem pretijo kazni tudi za vožnjo v napačni smeri kolesarske steze (40 evrov), vožnjo zunaj kolesarske steze (80 evrov), neuporabo luči (80 evrov) in nenakazovanje spremembe smeri (40 evrov). Uporaba čelade je obvezna za otroke do 14 leta starosti.

Kolesarji morajo biti pozorni na pešce, saj se izsiljevanje na prehodih za pešce kaznuje s 120 evri. Vozniku avtomobila za tak prekršek grozi globa 300 evrov in 5 kazenskih točk.

Sicer pa je novi zakon nekatere kazni tudi omilil, in to predvsem tiste, ki ne vplivajo bistveno na varnost cestnega prometa.