Predlogu avstrijske vlade ne kaže najbolje. Foto: RTV SLO
Predlogu avstrijske vlade ne kaže najbolje. Foto: RTV SLO
Dvojezična tabla
Po predlogu naj bi postavili 141 tabel do leta 2009. Foto: RTV SLO
Haider je s populističnimi gestami, kakršno je bilo premikanje tabel, dokazal, da se ne bo branil novega orožja v prihajajoči volilni kampanji. Foto: RTV SLO

SPÖ je tako sledil mnenju Narodnega sveta koroških Slovencev in Zvezi slovenskih organizacij, ki predlogu avstrijskega kanclerja Wolfganga Schüssla nasprotujeta. Po novem predlogu avstrijske vlade, ki bi ga moral parlament potrditi jutri, naj bi namreč o dodatnih dvojezičnih krajevnih napisih odločala samo vlada, le v spornih primerih pa naj bi se oprla na konsenzualni odbor, ki naj bi v šestih mesecih pripravil poročilo.

Manjšina ne zaupa Dunaju
Manjšinski organizaciji sta prepričani, da bi kljub odboru vseeno odločala le vlada. Všeč jim nista tudi sam odbor in njegova sestava. Ostro kritiko predlaganemu ustavnemu zakonu je izrekel tudi avstrijski ustavni sodnik Heinz Mayer, ki meni, da skušajo s tem nevarno obiti ustavo.

Koliko tabel in kdaj?
Jabolko spora je seveda tudi klavzula, ki določa, da naj bi postavili 141 tabel in več, medtem ko se slovenske predstavniške organizacije zavzemajo, da bi morala biti klavzula odprta, saj bi tako omogočili postavitev tabel tudi kasneje.

Z najnovejšim preobratom v desetletja trajajoči sagi o samovoljnem (ne)postavljanju dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem se rešitev po vsej verjetnosti odmika na jesen. Za sprejetje ustavnega zakona parlamentu pred parlamentarnimi počitnicami namreč zmanjkuje časa. To hkrati pomeni, da bodo na dnevnem redu spet jeseni, tik pred volitvami, zato utegnejo postati del obračunavanj v volilni kampanji.

Kritike zavezništva
Nacionalistična stranka BZÖ (Zavezništvo za prihodnost Avstrije), katere član je tudi koroški deželni glavar Jörg Haider, je potezo slovenskih manjšinskih organizacij in njim naklonjenih avstrijskih socialdemokratov že ostro kritizirala. Iz stranke so sporočili, da sta obe strani zamudili priložnost, da bi enkrat za vselej z mize pospravili tematiko dvojezičnih napisov, saj bi manjšini ustavni zakon prinesel trajno pravno varnost.

Povsem drugačni toni pa prihajajo od avstrijskih Zelenih, ki se zavzemajo za dosledno uresničevanje 7. člena Avstrijske državne pogodbe. V stranki so ocenili, da pomeni propad kompromisnega predloga hud udarec za kanclerja Schüssla, ki se je "ujel v Haiderjevo past".

Haider že grozi
Deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider pa je zahteval, da se SPö do četrtka zvečer vrne za pogajalsko mizo. V nasprotnem primeru je naznanil izstop.