Predsedniku Računskega sodišča se zdi zelo pomembno, da policija in sodišče 
sodelujeta že sproti, torej med potekom revizijskega postopka in ne samo na koncu. Foto: MMC RTV SLO
Predsedniku Računskega sodišča se zdi zelo pomembno, da policija in sodišče sodelujeta že sproti, torej med potekom revizijskega postopka in ne samo na koncu. Foto: MMC RTV SLO
Janko Goršek
V programu izobraževanj bo od zdaj tudi sodelovanje z Računskim sodiščem. Foto: MMC RTV SLO

Kot je po srečanju s predsednikom Računskega sodišča Igorjem Šoltesom in prvim policistom Jankom Gorškom dejala ministrica za notranje zadeve, sodelovanje med policijo in Računskim sodiščem v preteklosti včasih tudi ni bilo dovolj učinkovito in so posamezne zadeve zastarale.

Prav zato so govorili o tem, kako izboljšati sodelovanje in izmenjavo informacij med Računskim sodiščem in policijo, predvsem kadar sumijo na morebitna kazniva dejanja na področju gospodarskega kriminala. Kot je dejala Kresalova, Računsko sodišče obravnava dejanja negospodarnih ravnanj v zvezi s proračunskimi sredstvi in lahko pride tudi do utemeljenih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja.

Kriminalisti se bodo izobraževali
Tako so se po ministričinih besedah dogovorili, da določijo kontaktne osebe za takšno sodelovanje, v nekaj dneh pa naj bi bil še sestanek, kjer bi se konkretno dogovorili, kako bo sodelovanje potekalo.

Danes so se že dogovorili, da se v program izobraževanj, ki ga oblikuje policija, vnese tudi sodelovanje z Računskim sodiščem. Kresalova je pojasnila, da imajo na Računskem sodišču veliko znanja v zvezi s specialnimi postopki, kot je na primer javno naročanje, ki bi kriminalistom, ki delajo na področju gospodarskega kriminala, zelo koristilo.

Pomembno je sprotno sodelovanje
Šoltes je ob tem dejal, da je včasih datum izdaje njihovega poročila prepozen, da bi lahko učinkovito raziskali sume določenih kaznivih dejanj, zato se mu zdi toliko pomembneje, da sodelujejo že sproti, torej med potekom revizijskega postopka.

Bistveni cilj je, "da operativni nivo izmenjave podatkov v pravem času poteka nemoteno", je dejal tudi v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek. Kar pomeni, da se tisti, ki se ukvarjajo z revizijami, in tisti, ki bodo na strani policije začeli kriminalistične preiskave, srečajo že
na samem začetku in ne na koncu, ko se v marsikateri zadevi dokazi skrivajo ali jih ni več.

Šoltes je ob tem še dejal, da, kot je njemu znano, "konkretne skupne akcije policije in Računskega sodišča še ni bilo". Res pa je, da so do zdaj od posameznih policijskih uprav dobili kar nekaj obvestil o domnevnih negospodarnostih pri posameznih primerih, še dodaja predsednik Računskega sodišča.

T. K.