Delovna telesa DZ-ja so začela obravnavo predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna. Foto: MMC RTV SLO
Delovna telesa DZ-ja so začela obravnavo predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna. Foto: MMC RTV SLO
Seja delovnega telesa
Opozicijski poslanci so med drugim posvarili pred poseganjem v socialne pravice in pred ukrepi, ki bi bili slabi za gospodarsko rast. Foto: MMC RTV SLO

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je članom odbora za delo pojasnil, da z okoli 120 milijonov evrov vrednimi predlaganimi varčevalnimi ukrepi ne želijo posegati v pravice socialno najšibkejših. Obenem je poudaril, da gre za izhodiščni predlog za pogajanja in da se lahko ukrepi nekoliko omilijo. O njih sicer še ni želel govoriti.

Poslanka SD-ja Majda Potrata je pojasnila, da bi v stranki črtali več ukrepov in tako med drugim ohranili zdajšnjo ureditev otroških dodatkov, enak obseg pravice do dodatka za veliko družino in univerzalno naravo prejemka ob rojstvu otroka. Prav tako bi preprečili znižanje starševskega nadomestila. Prav tako se ne strinjajo z ukinitvijo 2. maja kot praznika, ukinitvi praznika 2. januarja pa ne nasprotujejo. Nasprotujejo pa nesorazmernemu poseganju v pokojnine, ki so delno ali v celoti financirane iz državnega proračuna, in skrajšanju uveljavljanja denarnega nadomestila za brezposelne za zavarovance, starejše od 50 oziroma 55 let.

Obljube o zagonu gospodarstva le floskule?
Na odboru DZ-ja za infrastrukturo in prostor je minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač poudaril, da je predlog rebalansa, ko gre za njegovo ministrstvo, varčevalno naravnan, saj je "lažje varčevati pri asfaltu kot pri ljudeh". Za izvedbo ključnih dejavnosti s področja prometa, energetike, prostora in širokopasovnih omrežij bo, denimo, po njegovih besedah zagotovljenih 509 milijonov evrov sredstev. Obseg integralnih sredstev se glede na lansko realizacijo zmanjšuje za 94,1 milijona evrov, na drugi strani pa se obseg evropskih sredstev povečuje za 52,7 milijona evrov, je povedal.

Gašpar Gašpar Mišič (PS) je izpostavil, da bi moralo biti Černačevo ministrstvo osnova za zagon gospodarstva, da pa mu te vloge glede na "drastične reze" ne bo uspelo odigrati in bo njen "grobar". Tudi Mirko Brulc (SD) je bil kritičen, ker predlagani rebalans jemlje sredstva za investicije. Koaliciji je zato očital, da so bile njene obljube o zagonu gospodarske rasti le "predvolilne floskule".

V odboru za zamejce brez pripomb
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je pojasnila, da je bilo za Slovence zunaj meja Slovenije lani namenjenih 10,6 milijona evrov, proračun za letos pa je bil 10,4 milijona evrov. "Ta proračun smo zmanjšali za 206.000 evrov." Po njenih besedah je urad dobil dodatnih 280.000 evrov z ministrstva za kmetijstvo zaradi odločitve prejšnjega kmetijskega ministra Dejana Židana o sofinanciranju vzorčne kmetije v Porabju. "Kljub temu je znižanje proračunskih sredstev na uradu za okoli 3,71 odstotka," je še dodala ministrica.

Člani odbora v razpravi niso imeli pripomb na rebalans proračuna za urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. Je pa podpredsednica komisije Tina Komel (PS) očitala Novakovi, da je kljub varčevalnim ukrepom v svojem kabinetu zaposlila pet ljudi in da je bila v enem mesecu na 11 poteh v tujini, kar je več kot zunanji minister.